Zwerfvuil aanpakken in steden – 3 Tips


Steden zijn drukke plaatsen waar veel mensen samenkomen. Helaas zorgt deze drukte ook vaak voor een grote hoeveelheid zwerfvuil in straten, parken en andere openbare ruimtes. Om ervoor te zorgen dat steden zo schoon mogelijk blijven, is het belangrijk dat mensen en steden een aantal handige en slimme methoden toepassen om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen. Hieronder bespreken we 3 tips om zwerfvuil in steden effectief aan te pakken.

zwerfafval 1

1. Het publiek voorlichten over afvalverwijdering

Om zwerfvuil te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de samenleving op de juiste manier wordt ingelicht. Zwerfvuil is uitgegroeid tot een wijdverbreid probleem dat soms onmogelijk lijkt op te lossen. Maar ook dit probleem kunnen we oplossen, simpelweg door de hoeveelheid geproduceerd zwerfafval te verminderen! 

Het beste wat we kunnen doen is werken aan het verhogen van het recyclingpercentage en het aanmoedigen van gedragsverandering om de mensen om ons heen aan te moedigen om te helpen. Dit kan onder meer omvatten dat er presentaties moeten worden gemaakt om de gemeenschap voor te lichten over de kosten van zwerfvuil, waaronder de waarde van onroerend goed, gezondheid en veiligheid, opruimkosten, fauna en milieu.

2. Houd zwerfvuil onder controle door huisvuil goed op te ruimen

Mensen kunnen een wereld van verschil maken door onderweg hun afval niet op de grond te gooien. Bij correcte afvalverzameling staan er een aantal zaken centraal:

  • Zet vuilnisbakken en recyclingbakken goed vast om te voorkomen dat lichte voorwerpen zoals kranten en blikjes door de wind worden weggeblazen.
  • Wanneer je vuilnis op openbare plaatsen weggooit, zorg ervoor dat het afval de vuilnisbak daadwerkelijk binnengaat en dat deze niet door de wind wordt weggeblazen.
  • Vul de vuilnisbakken niet te vol en doe niet te veel afval in de vuilnisbakken. 
  • Leer kinderen over de juiste manier om afval op te ruimen en de bijkomende effecten van zwerfafval.

3. Het installeren van slimme afvalbakken

Bovendien kan een slimme zelfpersende afvalbak worden geïnstalleerd die geavanceerde technologieën bevat zoals sensoren die precies bijhouden wanneer ze vol raken, wat helpt om overvolle vuilnisbakken te voorkomen. Deze systemen kunnen ook informatie verstrekken over de locatie van de bak, het type afval dat erin is gegooid en de omgevingstemperatuur. Op basis van deze informatie kunnen gemeentes gerichte maatregelen nemen zoals het verbeteren van de ophaalroute van hun afvalbakken of het plaatsen van nieuwe afvalcontainers waar ze nodig zijn. Deze technologische innovaties helpen steden schoner en gezonder te maken door het voorkomen van zwerfafval op straat.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.