logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak je klaar voor de zomer: heb jij al een zwembad?


Vorig jaar besloten wij een zwembad in de tuin te zetten. Aangezien onze tuin niet al te groot is (en vooral heel onhandig ingedeeld), ging de keuze al snel naar een opzetzwembad. En dat was nogal een dingetje, kan ik je vertellen! Want… wij maakten die keuze op het moment dat het al lekker weer was. Blijkbaar waren we niet de enige, want we hebben letterlijk stad en land moeten afstruinen voor een zwembad die paste op de door ons gekozen plek in de tuin! Zorg dus dat je er snel bij bent. Maar: waar moet je op letten als je een zwembad koopt?

Formaat

Dat lijkt een no-brainer. Zorg dat je genoeg ruimte hebt voor je zwembad. Maar zorg ook dat je genoeg ruimte hebt rondom je zwembad. Een opzetzwembad heeft namelijk pootjes, die schuin staan voor extra stabiliteit. Daarvoor moet je, afhankelijk van het merk, nog makkelijk 40 tot 50 centimeter extra ruimte bij rekenen. Daar bovenop is het eigenlijk de bedoeling dat je zo’n zwembad vrij neerzet. Logisch, zeker als je kleinere kinderen hebt die wat wilder kunnen doen, zou het zomaar kunnen gebeuren dat ze tijdens het stoeien uitglijden en uit het zwembad kukelen. Staat daarnaast een muur, dan levert dat geen prettige situatie op.

Waterkwaliteit

Natuurlijk is de kwaliteit van het water super belangrijk. Vervuild water vol algen kan heel vervelende gevolgen voor je gezondheid opleveren. Een actieve filterpomp is een onmisbaar onderdeel. Kijk goed in de handleiding hoe lang je hem per dag moet laten draaien. Voor de veiligheid van iedereen doe je dat als er niemand in het water zit. Zo’n pomp is natuurlijk waterdicht afgewerkt, maar je wil het niet op je geweten hebben… Hoe lang moet je de waterpomp aanzetten? Dat is afhankelijk van de kracht van de pomp en het formaat zwembad. Een zwaardere pomp op een kleiner zwembad hoeft minder lang dan een heel lichte pomp op hetzelfde zwembad. Houd er rekening mee dat je de pomp lang genoeg aanhebt om het water twee keer te filteren. Per dag. Een zeefje voor de aanzuigbuis haalt meteen blaadjes, beestjes en vuiligheid uit het water en zorgt ervoor dat de waterfilter langer meegaat. Die waterfilter moet je eens per twee tot vier weken vervangen.

Verwarming

Je zult merken dat je zwembad behoorlijk koud aanvoelt, ook al staat-ie pal in de zon. De watertemperatuur is altijd lager dan de omgevingstemperatuur. Je kunt daarvoor een speciale verwarmingspomp installeren, maar die vreten behoorlijk wat energie. Een slimmere keuze is om de zonne-energie te gebruiken. Leg een zwarte afdekhoes op je zwembad om de warmte te bewaren en het zwembad te verwarmen. Met een verwarmingsmat laat je het water door een zwarte buis gaan. Die buis (of mat, afhankelijk van het model) hang je in de felle zon. Zo haal je het het ‘koude randje’ van het water en voelt het meteen een stuk aangenamer. Bij zo’n verwarmingsbuis of -mat gebruik je de filterpomp om het water door te stromen. Zo maak je het water schoon én warm in een klap.

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.