logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Zuurstof voor het brein, Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters

Als ik terugkijk op mijn eigen carrière, is het eigenlijk verbazend hoeveel er alleen al in de afgelopen 20 jaar is veranderd. Waar we computers eerst nog als een hulpmiddel zagen, zijn ze nu onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Mensen zijn flexibel in hun werktijden met worstelen daardoor enorm met de werk-privébalans, er is daardoor onrust, onzekerheid en stress. Niet alleen voor werknemers, ook voor werkgevers is het een onontgonnen terrein waar ze hun werk in moeten vinden. Volgens de schrijvers van Zuurstof voor het Brein moeten we daarbij meer aandacht hebben voor positiviteit.

Menselijke werknemers

Het belangrijkste element van Zuurstof voor het Brein is wel dat werkgevers (het boek is geschreven voor leidinggevenden) hun werknemers meer moeten zien als mensen en niet als ‘werkpaarden’. Er wordt zoveel van mensen gevraagd, de druk ligt bij veel bedrijven zo hoog om te presteren en continu te knallen, dat er steeds meer mensen te maken hebben met fysieke gezondheidsklachten door hun werkstress. Door meer aandacht te hebben voor de mens en zingeving toe te voegen aan de werkzaamheden, gecombineerd met een flinke dosis positiviteit, willen Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters hierin het tij keren. Daarvoor laten ze je graag kennismaken met Positieve Intelligentie (PQ).

Overtuigen met cijfers

Om hun punt te maken, halen de beide auteurs heel wat onderzoeken aan die hun punt bevestigen. Daarmee proberen ze waarschijnlijk de urgentie van het inzetten van Positieve Intelligentie te benadrukken, maar er komen zoveel cijfers en onderzoeken voorbij in het betoog, dat ze lang niet altijd de gewenste impact hebben. Bovendien is de toon van het boek behoorlijk besluitvast en standvastig, waardoor je het gevoel hebt dat de onderzoeken enkel dienen om hun credo te bevestigen.

Positiviteit op de werkvloer

Natuurlijk vind ik ook dat er meer positiviteit op de werkvloer moet komen. Geld verdienen is voor velen een belangrijke zaak, maar om daar je werknemers voor op te offeren door ze tot het uiterste te drijven? Nee, daar wordt niemand blij van. In dit boek vind je alle ingrediënten en inzichten die bijdragen tot Positieve Intelligentie en hoe je die kan ontwikkelen. Het is een behoorlijke cultuur-switch. We zijn immers meer gebrand op het duiden van fouten dan het prijzen van successen! In dit boek leer je hoe je kritisch kijkt naar je eigen handelen en hoe jij positiever kunt reageren naar je collega’s en werknemers toe. Zo wordt je een leider die zijn of haar team of organisatie ‘future fit’ zal maken én zal bijdragen tot een betere wereld voor de komende generaties.


Ga direct naar Zuurstof voor het brein op BOL.com.

Recensie over Zuurstof voor het brein

Zuurstof voor het brein is een pleidooi voor werkgevers om positiever te reageren op de werkvloer en meer zingeving te implenenteren in de werkzaamheden van diens werknemers. Het is zakelijk geschreven met anekdotes en resultaten van talloze onderzoeken. Het is toegankelijk geschreven, maar omvat dusdanig veel onderzoeken dat die cijfers hun impact verliezen. Bovendien wordt er te veel aangestuurd op PQ, waardoor het iets te belerend wordt.

Score: 6


Informatie

Titel: Zuurstof voor het brein
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 200
Type boek: Paperback
ISBN: 9789464019056
Prijs: 32 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.