logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Zonder gezicht, Robert Bryndza

Misschien ken je De Britse schrijver Robert Bryndza van de boekenreeks over Erika Foster, zoals Koud Bloed. Met zijn nieuwe boek, Zonder Gezicht, lijkt hij een nieuwe serie op poten te zetten met een nieuwe powervrouw in de hoofdrol. Wij maken kennis met Kate Marshall, een vrouw met een donker en duister verleden…

Dit is deel 1 uit de reeks boeken van Kate Marshall

Terug in de tijd

Zonder Gezicht neemt je eerst mee terug in de tijd, naar de herfst van 1995. Daar lees je over een seriemoordenaar, met de bijnaam Nine Elms Cannibal, die een spoor van gebeten en bebloede lichamen achterlaat in Londen. De jonge detective Kate Marshall is mede belast met de zaak. Ze zit er samen met haar leidinggevende, hoofdinspecteur Peter Conway, bovenop. Zelfs zo bovenop dat de twee een korte relatie hebben… tot ze weer met beide benen op de grond staat en net op tijd ontdekt dat Conway in feite de seriemoordenaar is. Een felle strijd is het gevolg wanneer ze haar confronteerd, wat haar in het ziekenhuis doet belanden en er voor zorgt dat Conway achter slot en grendel verdwijnt. Dat lijkt lang geleden, maar als er in 2010 een nieuwe moordenaar opduikt die ook graag een hap uit zijn slachtoffers neemt, moet Kate toch opnieuw contact opnemen met Conway.

Persoonlijke problemen

De kracht van schrijver Bryndza is wel dat hij zijn helden een heel persoonlijk karakter meegeeft. Dat is ook hier het geval. Ten tijde van de confrontatie met Conway was ze zwanger (van hem) en vond het dan ook lastig om haar zoontje op te voeden. Terwijl zoon Jake bij haar moeder woont, probeert Kate haar alcoholprobleem onder controle te houden. Inmiddels geeft ze les aan een Britse universiteit, maar kan het niet laten om in de zaak van de nieuwe seriemoordenaar te zoeken, samen met haar energieke assistent Tristan Harper. Het onderzoek doet ze trouwens deels uit eigenbelang – wie zegt haar namelijk niet dat zij het volgende slachtoffer is? Zij is immers ’the one who lived’!

Knallende finale

Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon, wisselend tussen Kate en Conway. De spanning in het verhaal bouwt langzaam op, maar tussendoor heb je ook een paar spannende momenten. De spanning wordt steeds hoger als je merkt dat Conway en zijn opvolger langzaam naar elkaar toekruipen. Hier lijkt het verhaal soms wat lijnen te trekken maar Silence of the Lambs, maar dat is maar een schamel vergelijk. Het is vooral knap dat Kate probeert om haar zoon Jake een goede toekomst te geven, ondanks de zwaktes van zijn ouders.

Ga direct naar Zonder gezicht op BOL.com.


Recensie over Zonder gezicht

Zonder Gezicht is een spannend en soms ook wel een luguber boek over een seriemoordenaar die Kate haar geschiedenis doet herleven. Geen prettige geschiedenis, jammer genoeg, maar wel eentje waar ze haar tanden in zet. Samen met haar assistent vormt ze een geweldig duo, ze hebben een onmiskenbare dynamiek en vullen elkaar goed aan. Duistere en spannende momenten worden afgewisseld met lichtere verhaallijnen. Kracht en kwetsbaarheid vormen de rode draad. Een positief begin van een ongetwijfeld succesvolle nieuwe serie!

Score: 8


Informatie

Zonder gezicht,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022588819. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.