Baileys kennen we natuurlijk allemaal: de romige likeur met koffiesmaak is overheerlijk en past bij ieder moment. Hoewel… in de warme zomerse dagen is het soms wel prettig om juist wat frissers te drinken. Baileys introduceert daarom de Baileys Colada, een zomers alternatief met de smaak van ananas en kokos. Om deze smaken te versterken, adviseren wij je om onderstaand recept eens te proberen. Het is even werk, maar het is iedere stap meer dan waard.
Baileys Colada is een frisse variant van de bekende creamy irish cream. Hij proeft door het zoete aroma wat scherper dan normaal, en gecombineerd met wat ijsklontjes (’t is tenslotte zomer) vonden we hem een tikje waterig smaken, terwijl de normale Baileys een ijsklontje makkelijk kan hebben. Het blijft een lekker genietmomentje, maar wij prefereerden de drank toch met een bolletje ijs, wat extra stukjes ananas en een goede lepel kokos. Of zet hem goed koud in de koelkast, om hem puur te gebruiken. Smakenlijk!
Of je de limited edition Baileys Colada nu puur drinkt, met een paar ijsblokjes serveert of als topping over een bolletje roomijs, de vakantie begint wanneer jij jouw smaakpapillen prikkelt met de frisse en romige smaak. Naast de klassieke serves zijn er ook de lekkerste recepten mee te maken.
Recept: Baileys Colada zomerse cake
Voorbereiding: 0 uur en 45 minutenBereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Soort gerecht: Gebak
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 15
Dit heb je nodig
- 100 gram boter
- 100 gram witte chocolade
- 150 gram bloem
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 0,5 tl zout
- 100 gram fijngehakte ananas
- Decoratie: 200 gram witte chocolade
- Decoratie: 200 gram geraspte kokos
- Dip: 200 ml zure room
- Dip: 50 gram poedersuiker
- Dip: 75 ml Baileys Colada
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkant bakblik (ongeveer 20x20cm) of een cakeblik met bakpapier.
- Smelt de boter au bain marie in een pan. Roer de chocolade erdoor.
- Voeg vervolgens de suiker toe en klop er dan eerst het ene ei en vervolgens het andere ei doorheen.
- Spatel de bloem en het zout door het mengsel en voeg tot slot de fijngehakte ananas toe.
- Verdeel het beslag over een bakblik van ongeveer 20x20cm en bak de cake in ongeveer 10-15 minuten gaar. Gebruik je een cakeblik? Bak hem dan 25-30 minuten.
- Zet de cake een nacht in de koelkast en snijd hem de volgende dag in staafjes. Cakeblikgebruiker? Snijd eerst reepjes en snijd die reepjes dan weer doormidden, zodat je mooie staafjes krijgt.
- Smelt voor de decoratie de witte chocolade in een pan.
- Dit kun je op twee manieren doen: Dip vervolgens de staafjes half in de chocolade en rol ze daarna direct in de geraspte kokos.
- Manier 2: leg de staafjes op bakpapier. Gebruik de achterkant van een lepel om ze dun in de smeren met chocolade en bestrooi ze met kokos. Druk zachtjes aan, kantel de staafjes een kwart slag (houd ze hiervoor aan beide uiteindes vast) en herhaal deze stappen tot je rond bent.