logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: De zoektocht naar El Dorado, 999 games


Het bordspel El Dorado is één van de winnaars van de Speelgoed van het Jaar-competitie voor 2020. Wij gingen met het spel aan de slag en schrijven graag over onze bevindingen. Het is een avontuurlijk bordspel, waarbij jullie samen een weg moeten banen door de verschillende terreinen van de onbegaanbare jungle, om zo de mysterieuze en magische plek El Dorado te bereiken.

Expeditiekaarten

Het gaat in De Zoektocht naar El Dorado vooral om het gebruiken van expeditiekaarten, waarmee je door de verschillende soorten terrein kunt bewegen. In het begin van het spel heb je die nog niet heel veel, waardoor je bewegingsvrijheid tamelijk beperkt is. Tijdens het zpel versamel je meer kaarten en heb je ook meer mogelijkheden om ze in te zetten en hun kracht te benutten. Je kunt de expeditiekaarten gebruiken om door de jungle, water, savanne, puin en basiskampen te verplaatsen, maar je kunt ze ook gebruiken om nieuwe kaarten te kopen, waardoor je jouw verzameling kaarten kunt uitbreiden met betere expeditiekaarten.

Voor je begint met spelen

Bordspellen als dit vragen eerst wat voorbereidingstijd. Je moet immers het speelbord en de benodigde materialen klaarleggen, voor je kunt beginnen. Die voorbereiding bestaat uit het maken van de route. Die maak je telkens anders, met behulp van dubbelzijdige terreintegels en terreinstroken, die (net als bijvoorbeeld Catan) perfect in elkaar gelegd kunnen worden tot één groot terrein. Tussen iedere terreintegel of terreinstrook wordt een blokkade toegevoegd en tot slot voeg je de poort naar El Dorado toe: het einddoel van jullie expeditie. Om je te helpen staan er een aantal standaardroutes in de handleiding omschreven. Erg prettig, zo weet je ook zeker dat het een haalbare kaart is.

Spelerbenodigdheden

Maar daar houden de voorbereidingen niet op. Iedere speler krijgt een expeditietableau en 8 expeditiekaarten. Die moet je schudden en voor je neerleggen, op je expeditietableau. Van die acht kaarten mag je er vier op hand nemen als je gaat spelen. Voor je begint zet je jouw speelstukken op de startlocaties. Bij twee spelers gebruiken de spelers 2 speelstukken, bij 3 en 4 spelers slechts 1. De startspeler krijgt de spelershoed, die je kunt gebruiken om te onthouden wie het spel is gestart – voor de laatste ronde van het spel is dat praktisch, zo voorkom je discussies over bij wie de ronde eindigt. De overige 54 expeditiekaarten worden per soort neergelegd op de markt. Dat zijn 18 stapels van 3 kaarten.

Zo speel je De Zoektocht naar El Dorado

Het spel zelf heeft heel eenvoudige regels. Per beurt mag je namelijk maar drie dingen doen:

  • Kaarten spelen. Gebruik kaarten die overeenkomen met een terrein om eroverheen te lopen. Ieder terrein heeft een terreinsoort en een kracht. Speel die kaart om over de tegel te bewegen! Je mag per beurt meerdere kaarten spelen, maar je mag ook kaarten gebruiken om andere kaarten te kopen. Iedere kaart levert een halve munt op, of het aantal punten dat op de kaart staat vermeld. Je mag daarmee kaarten kopen van de markt. De gekochte kaarten komen op de aflegstapel.
  • Gespeelde kaarten afleggen. Alle kaarten die je hebt gebruikt leg je af op je aflegstapel.
  • Kaarten trekken: aan het einde van je beurt vul je jouw hand aan tot 4 kaarten. Die pak je van je trekstapel Is die op? Dan schud je de aflegstapel en komen ook de gekochte kaarten in het spel.

Deze basisregels worden aangevuld met een aantal extra regels. Bepaalde soorten terrein, zoals basiskampen en bergvelden, hebben namelijk een uitzonderingspositie. Voor basiskampen moet je een aantal kaarten uit je hand afleggen in de doos, bergvelden zijn simpelweg onbegaanbaar. Ook blokkades, die tussen terreintegels zijn gelegd, vormen ook vervelende hindernissen bij het behalen van je doel. Ook hebben sommige kaarten een speciale vaardigheid voor je in petto, waar jij je voordeel mee kunt behalen. Alles staat netjes op de kaarten omschreven, maar ook nader toegelicht in de handleiding.

Ga direct naar De zoektocht naar El Dorado op BOL.com.


Recensie over De zoektocht naar El Dorado

Het ziet er imposant uit, dit bordspel, maar het is eigenlijk een vrij eenvoudig spel dat gebruikmaakt van een speelbord als dat van Catan met een deckbuilding systeem om je een weg te banen door de onbekende wereld. Dat maakt het een uniek spel. Bovendien zijn de regels heel eenvoudig en duidelijk. De uitzonderingen kun je op één hand tellen en zijn goed omschreven op de kaarten. Daardoor hoef je vrijwel geen enkel moment te grijpen naar de handleiding. Je kunt zelf je kaarten kiezen, waardoor je veel invloed hebt op het verloop van je spel, hoewel je door het schudden van jouw kaarten ook weer voor een deel overgelaten bent aan het lot. Als uitbreiding kun je gaan voor de grotvariant-regels, die meer diepgang bieden aan het spel.

Score: 8


Informatie

, 999 games
Genre: bordspel, Tijdsduur: 40 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 29.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: