logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hier zochten we naar op Google in 2021

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dit jaar de top trending zoekopdracht van 2021 in Nederland, blijkt uit Year in Search, Google’s jaarlijkse overzicht van trending zoekopdrachten. Year in Search geeft een goed beeld van de gebeurtenissen die mensen elk jaar hebben beziggehouden. Veel Nederlanders maakten gebruik van Google Zoeken om te ontdekken wat er met Peter R. de Vries was gebeurd, hoe het met hem ging en wie hij überhaupt was. Sommigen wilden meer weten over zijn familie, terwijl anderen op zoek waren naar beelden van de huiveringwekkende aanslag, midden op straat in Amsterdam.

Enkele weken voor de aanslag snakte Nederland nog naar overwinningen op het uitgestelde EK Voetbal en werd er gezocht naar de laatste standen, scores en wedstrijdschema’s. Het toernooi staat dit jaar op de tweede plek in Year in Search met “EK 2021” als zoekopdracht, wat opvallend is, omdat het formeel het uitgestelde EK van 2020 met de naam “Euro 2020” betreft. 

De derde plek is dit jaar voor de Stemwijzer, die net als in voorgaande jaren door veel mensen wordt geraadpleegd in aanloop naar de verkiezingen. De populariteit van deze zoekopdracht was het grootst op 16 maart, de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, wat suggereert dat veel kiezers op het laatste moment nog zoeken naar informatie over de deelnemende politieke partijen. 

Op plek vier en vijf vinden twee corona gerelateerde zoekopdrachten: Avondklok en Testen voor toegang. Er werd vooral gezocht naar de avondklok toen die eind januari van kracht werd. Je zou misschien denken dat mensen vooral op zoek waren naar het tijdstip waarop de avondklok begon, maar zoekopdrachten in combinatie met “verklaring” en “eigen verklaring” waren populairder. Testen voor toegang was vooral populair in oktober en november, meer nog dan in de zomer.

De ijzige kou in januari en februari leidde tot de gestegen populariteit van de zoekopdracht Sneeuwradar op plek zes, gevolgd door de Olympische Spelen op de zevende plaats, waarbij gebruikers van Google Zoeken vooral nieuwsgierig bleken naar de medaillespiegel.

Op de achtste plaats vinden we de iPhone 13, gevolgd door de nieuwe Formule 1-commentator Nelson Valkenburg, die op de valreep de lijst met top trending zoekopdrachten. De top 10 wordt gecompleteerd door “WhatsApp storing”. Nederlanders gebruikten Google om te ontdekken wat er op 4 oktober met de populaire berichtendienst aan de hand was.

De volledige Nederlandse top 10 van Trending Zoekopdrachten in Google Year in Search 2021 is als volgt: 

 1. Peter R. de Vries
 2. EK 2021
 3. Stemwijzer
 4. Avondklok
 5. Testen voor toegang
 6. Sneeuwradar
 7. Olympische Spelen
 8. iPhone 13
 9. Nelson Valkenburg
 10. WhatsApp storing

Flixie

Behalve de algemene lijst van trending zoekopdrachten zijn er dit jaar ook lijsten met specifieke categorieën. Ook hier is de coronacrisis in terug te zien. Zo behoren “Wat is 2G?” en “Wat is een antigeentest?” tot de trending “Wat is”-vragen van het jaar, maar ook iets heel anders als “Wat is een flixie?”(een dixi met flitser, tegen hardrijders) staat in de lijst. 

In de categorie trending sporters voert de Deense voetballer Christian Eriksen de lijst aan, terwijl Sigrid Kaag bovenaan staat in de lijst van trending politici. Squid Game is top trending op het gebied van tv, series en films en Ajax is dat bij Eredivisieclubs. 

Tech

 1. iPhone 13
 2. WhatsApp storing
 3. Microsoft Teams
 4. CoronaCheck-app
 5. Zoom
 6. Vodafone storing
 7. Fifa 22
 8. Wombo AI
 9. Clubhouse 
 10. Among Us

Acteurs en actrices

 1. Alec Baldwin
 2. Pete Davidson
 3. Helen McCrory
 4. Laurien Verstraten
 5. Tanya Roberts
 6. Melissa Drost
 7. Ferry Doedens
 8. Daniel Craig
 9. Daphne Deckers
 10. Omar Sy

TV, Series en Films

 1. Squid Game
 2. Bridgerton
 3. Deal or No Deal
 4. The Serpent
 5. Big Brother
 6. Lupin
 7. Dansmarathon
 8. Ex on the Beach
 9. Expeditie Robinson
 10. Sinterklaasjournaal

Recepten

 1. Rode kool
 2. Spitskool
 3. Wentelteefjes
 4. Kaasfondue
 5. Wraps
 6. Bloemkool
 7. Tulband
 8. Bloemkoolrijst
 9. Pompoensoep
 10. Paella

Muzikanten

 1. Bilal Wahib
 2. Lil’ Kleine
 3. DMX
 4. The Streamers
 5. Travis Scott
 6. Britney Spears
 7. André Hazes Jr.
 8. Lakshmi
 9. Alides Hidding
 10. Måneskin

Corona-virus

 • Avondklok
 • Testen voor Toegang
 • Coronatest
 • Coronacijfers
 • CoronaCheck-app
 • PrullenbakVaccin
 • Vaccinatieafspraak maken
 • Janssen-vaccin
 • Coronavaccinatie
 • RIVM vaccinatie

Sporters

 1. Christian Eriksen
 2. Bibian Mentel
 3. Rico Verhoeven
 4. Sifan Hassan
 5. Memphis Depay
 6. Badr Hari
 7. Wim Kieft
 8. Frank de Boer
 9. Georginio Wijnaldum
 10. Dirk Kuyt

Hoe…?

 1. Hoe laat speelt Nederland?
 2. Hoe oud is Stefan de Vries?
 3. Hoe kom ik aan het gele boekje?
 4. Hoe laat is de persconferentie?
 5. Hoe gaat het met Peter R. de Vries?
 6. Hoe lang duurt corona?
 7. Hoe betrouwbaar is een zelftest?
 8. Hoe laat begint de F1?
 9. Hoe lang in quarantaine?
 10. Hoe moet je stemmen?

Wat is… ?

 1. Wat is 2G?
 2. Wat is een antigeentest?
 3. Wat is een flixie?
 4. Wat is cenosillicafobie?
 5. Wat is matineus?
 6. Wat is de toeslagenaffaire?
 7. Wat is een zelfstandig naamwoord?
 8. Wat is Clubhouse?
 9. Wat is een TIA?
 10. Wat is een lijdend voorwerp?

Benieuwd wat er internationaal trending was? Google heeft daar een leuke video over gemaakt:

Wat betekent trending?

Google Year in Search laat de top trending zoekopdrachten van het jaar zien. Trending betekent eigenlijk: opvallend veel meer gezocht dan een jaar geleden. Dat is dus iets heel anders dan de populairste zoekopdracht (dan zou “youtube” bovenaan staan in Nederland). 

De lijst van top trending zoekopdrachten is samengesteld door de zoekopdrachten die in 2021 in Nederland zijn gedaan te vergelijken met die uit 2020. Vervolgens kijken we naar de zoekopdrachten die dit jaar veel vaker zijn gedaan dan vorig jaar. Daarbij stellen we een minimumvolume in, zodat we voorkomen dat irrelevante zoekopdrachten in de lijst komen (voorbeeld: een zoekopdracht die 1x in 2020 is gedaan en 500x in 2021). Tot slot ruimen we spam en dubbelingen op.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.