logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Zoef robotstofzuiger Bep


Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Omarm techniek waar mogelijk. Werk met slimme verlichting, rijd in een automaat en laat je huis stofzuigen door een robot. Maar hoe ver moet je gaan met de ‘intelligentie’ van zo’n stofzuiger? Wij probeerden het instapmodel robotstofzuiger uit, met de oer-Nederlandse naam Zoef Bep. Ook bekend als BS200Z – maar wij mogen Bep zeggen.

Robotstofzuiger zonder fratsen

De Zoef BS200Z Bep is een redelijk eenvoudig model robotstofzuiger, zonder toeters en bellen. Geen app, geen wifi-connectiviteit of bluetoothverbondingen. Gewoon de robotstofzuiger en een afstandsbediening om hem in te stellen naar believen. En weet je? Dat is eigenlijk al meer dan genoeg. Ik bedoel: zo’n geavanceerd model met alle high-tech snufjes is natuurlijk cool. Een app om je apparaat in te stellen werkt vast sneller en praktischer dan een afstandsbediening. Maar: hoe vaak gebruik je die functie? Waarschijnlijk maar één keer, want als je hem eenmaal hebt ingesteld zou je er in principe klaar mee zijn. Toch? Dat is precies wat Bep biedt. Genoeg instelmogelijkheden via de afstandsbediening. Zelfs een module waarmee je de vloer kunt dweilen! En dat is precies wat je nodig hebt.

Eenvoudige bediening

De Zoef Bep maakt het leven makkelijker. Stel bijvoorbeeld een tijdschema in, waarbij je robot iedere nacht of op een bepaald moment overdag aan de slag gaat. Daarnaast kun je Bep heel snel ombouwen met een watercontainer, waardoor ze ook kan dweilen. Doe dat niet te snel achter elkaar (de accu moet wel vol genoeg zijn) maar als de accu leeg is, gaat ze vanzelf terug naar het basisstation. Die moet je neerzetten op een plek waar ze makkelijk weg kan, naar twee kanten op. Wij hebben Bep onder de bank geplaatst, in het midden van het zitgedeelte. Zo kan ze makkelijk vooruit, naar links en naar rechts, zonder dat ze in de weg staat. Om het stofbakje te legen (eens per week) is het even bukken en grabbelen, maar een echt issue is dat niet. Maar voel je vrij om hem op een andere plek neer te zetten, natuurlijk! Het is jouw huis 😉

Prestaties

De Zoef Bep werkt met een zacht borsteltje over de vloer en zuigt al het vuil netjes weg. Een heel hoge zuigkracht heeft ze daarbij niet, waardoor ik hem iedere dag of eens per twee dagen een rondje zou laten doen, afhankelijk van hoe vies het is in huis. Daarbij zoekt ze netjes alle hoekjes af. Zo nu en dan stoot de stofzuiger ergens zachtjes tegenaan, maar meestal stopt de robot net op tijd, gewaarschuwd door de prima werkende sensoren. De dweilfunctie is net als bij alle robotstofzuigers wel een dingetje. Bep veegt eigenlijk met een vochtige microvezeldoek over de vloer. Tijdens het dweilen wordt de doek niet uitgespoeld of uitgewrongen, waardoor je niet echt briljante resultaten zult behalen. Maar nogmaals: dat is bij alle dweilrobots het geval. Het is aan te raden eerst te stofzuigen en dan pas te dweilen voor een optimaal resultaat. Houdt daarbij rekening met het feit dat de accu na 4 uur weer is opgeladen en de stofzuiger zo’n 2 uur op pad kan.

Beperkingen

Natuurlijk heeft een robotstofzuiger zo zijn beperkingen. Zo moet je heel goed opletten dat er geen kabels over de grond liggen, zoals van je 5.1 stereoset of van een ander apparaat. Je robot zou erin verstrikt kunnen raken en dingen omver kunnen trekken! Ook drempels zijn voor deze stofzuiger een probleempje, zoals we bij meer dweilrobots hebben gezien kan ook de Zoef Bep niet goed omgaan met drempels die hoger zijn dan één tot anderhalve centimeter. Vloerkleden werken prima, maar niet met de dweilfunctie natuurlijk. Een ander obstakel waren onze draaistoelen, die met een gebogen poot op de grond staan. Bep ziet hier geen obstakel in en rijdt er zo tegenop, waarna ze schuin blijft hangen.


Ga direct naar Zoef Bep op BOL.com.

Recensie over Zoef Bep

De Zoef Bep is een fijne stofzuiger voor een schappelijke prijs – eentje die perfect is als je huisdieren hebt en dagelijks de stofzuiger wil laten rondrijden. Is je huis minder vervuild, dan zou je hem alsnog eens per dag of eens per twee dagen moeten uitsturen. Dat inprogrammeren werkt prima met de meegeleverde afstandsbediening. Je kunt netjes de tijd ingeven en de manier van stofzuigen. Geen app, geen connectiviteit… en dus ook geen storingen of lastige installatieprocedures. Bep doet wat ze moet doen – alleen had ze wat meer power kunnen hebben. De dweilfunctie is grappig, maar echt dweilen mag je zoiets niet noemen.

Score: 7


Informatie

Zoef Bep
Adviesprijs: 250 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.