logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo zorg je voor een vliegende start met je bedrijf

Er zijn steeds meer zelfstandig ondernemers. Een goede zaak, want er is weinig dat meer voldoening kan geven dan het krijgen van een goede opdracht of het zien slagen van een mooi plan. Bijvoorbeeld door als ondernemer in te spelen op de laatste trends. Natuurlijk brengt het hebben van een eigen onderneming ook zorgen met zich mee. Het blijft een onzeker bestaan. Aan de andere kant: de afgelopen jaren heb je vast wel in je omgeving gezien dat ook gevestigde bedrijven zo maar failliet kunnen gaan: een normale baan biedt ook geen zekerheid! Als je echter de ambitie hebt gehad om een bedrijf te beginnen, dan zul je op een gegeven moment ook tegen de grenzen van je onderneming aanlopen. Je wilt groeien, maar hoe doe je dat?

Lenen om te groeien

Als je wil groeien, zul je op een gegeven moment meer middelen nodig hebben. Je zult moeten investeren in een nieuw plan, voertuig, inrichting, noem maar op. Tenzij je genoeg geld (en tijd) hebt om te investeren en te handelen met cryptovaluta is het goed om te weten dat je ook zakelijk een lening kunt afsluiten. Dat geeft je de ademruimte om de stappen te ondernemen die je wil doen, zodat je meer of makkelijker omzet kunt behalen. En daar draait het uiteindelijk toch om!

Slim investeren

Het is altijd verstandig om slim te investeren. Natuurlijk is het aantrekkelijk om je kantoor te voorzien van luxe raambekleding, een mooie vloer, een high-end koffie-automaat en rijd je het liefst in een fancy cabrio rond. Maar helpt jou dat met jouw bedrijf? Waarschijnlijk niet heel erg. Het is beter om slim te investeren, zodat je bijvoorbeeld minder tijd kwijt bent met je boekhouding. Of dat je een duur softwarepakket aanschaft, waarmee je nieuwe mogelijkheden creëert en nieuwe klanten kunt benaderen. Dat zijn slimme investeringen waar je verder mee komt! En die luxe koffie? Die komt er vast wel eens, als je ‘m zelf hebt verdient. Tot die tijd moeten alle puzzelstukjes goed in elkaar vallen.

Wanneer kun je als bedrijf geld lenen

Als je een zakelijke lening wilt afsluiten, zul je al snel ontdekken dat er meer regeltjes aan gebonden zijn dan wanneer je een particuliere lening afsluit. Geldschieters willen namelijk wel een stukje zekerheid, zoals je zult begrijpen. Zo verlangen veel banken dat je bedrijf minstens een jaar actief is, en dat je een jaaromzet hebt van 50.000 euro of meer. Beginnend ondernemers kunnen aanspraak maken op een MKB-krediet via de Kamer van Koophandel. En ja, omzet is anders dan winst! Daarnaast – maar dat is niets meer dan logisch – eisen banken dat je een goede boekhouding bijhoudt, met een inzichtelijke balans. Maar goed: je bent ondernemer en hebt die verplichting al richting de belastingdienst, dus zo spannend zal dat niet zijn.

Slim lenen op een rij

  • Leen nooit geld voor status. Status moet je verdienen. Heb je genoeg geld verdiend voor die stoere auto? Goed zo! Je zult er veel lekkerder in rijden dan wanneer je hem hebt gekocht met geleend geld. Bovendien is leasen in dit geval ook een goede optie, maar dat terzijde.
  • Leen om nieuwe diensten aan te bieden. Daarmee breid je jouw markt uit. Het is verstandig om die diensten wel in het verlengde van je bestaande aanbod aan te bieden, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een dochteronderneming te starten met een compleet nieuw aanbod. Daarbij is het helemaal niet vreemd om dat deels onder hetzelfde dak uit te voeren!
  • Leen geld om sneller of makkelijker te kunnen werken. Zo kun je meer omzet draaien of werken aan de ontwikkeling van jouw producten of diensten. Het lijkt misschien als een rare investering, maar als je op 1 segment blijft hangen zul je wellicht een boot missen.
  • Vergelijk zakelijke leningen! Als ondernemer weet je als geen ander dat je altijd rond moet kijken voor de scherpste prijs. Voor leningen is dat niet anders. Daarnaast hanteren banken andere voorwaarden. Wellicht zijn ze bij de ene bank voor jou niet zo praktisch, en bij de andere wel.
  • Let op je bedrijfsvorm. Als eenmanszaak of VOF ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de aflossing van de lening en de betaling van de rente. Gaat je bedrijf failliet, dan blijven die verplichtingen gewoon doorgaan. Bij een BV of NV is een rechtspersoon aansprakelijk. Gaat zo’n bedrijf failliet, dan wordt het geld niet direct op jou verhaald (mits er sprake is van faillissement door schuld, maar dat is een heel ander verhaal).
  • Heb je boekhouding op orde. Het is heel belangrijk dat je er een goede boekhouding op nahoudt. Niet alleen om je eigen bedrijfsresultaat in te schatten, maar ook om te kunnen overleggen naar de leningverstrekker. Zij moeten immers ook een inschatting maken van het risico dat ze gaan lopen.
  • Shop voor je investeert. Net als bij het afsluiten van een lening is het ook heel verstandig om goed rond te kijken voor je een investering doet. Wellicht kun je bij de ene partij het door jou gewenste product goedkoper afnemen, maar is de ondersteuning bij de ander toch ook wel prettig… allemaal afwegingen die je moet maken voor je tot de aanschaf overgaat.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.