logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo zorg je voor een goed lichtplan in de badkamer


Voor iedere ruimte in huis moet je zorgen voor licht en verlichting, anders wordt het maar een duistere bedoeling. Als je een lichtplan gaat bedenken, is het niet alleen belangrijk dat je kijkt naar hoe mooi een lamp is. Het licht zelf moet functioneel zijn! Hoewel ‘sfeer’ zeker een functie is van licht, zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten. Als je naar de badkamer kijkt, heb je specifieke zones die je moet voorzien van een lichtplek. Gezien de hoeveelheid lampen die stiekem in een badkamer gebruikt worden en het feit dat je werkt met vocht, gebruik ik als badkamerverlichting led.

De algemene badkamer

Belangrijk is om te zorgen voor een basisverlichting in de badkamer. Een algemeen licht, dat overal zorgt voor een verlichting. Dat lichtpunt kan precies in het midden van de badkamer komen te hangen en hoeft eigenlijk aan geen enkele eisen te voldoen. Zorg hier voor bijvoorbeeld een mooie plafoniére, die je kunt kopen in verschillende stijlen, van strak en modern tot landelijk of klassiek. Bij deze lamp moet je er dus op letten dat hij overal rondom licht verspreid, maar verder kun je hier absoluut gaan voor de mooi-factor van het armatuur.

Bad en douche

Nadat je een subtiele basisverlichting hebt aangebracht, kun je werken met accenten. Extra aandacht op bepaalde hoeken. Denk daarbij aan de douche of het bad. Hier zijn inbouwspotjes het meest gebruikelijk om te verwerken. Let er wel op dat deze spotjes IPX44-gecertificeerd moeten zijn. Dat houdt in dat ze tegen wat spatwater kunnen – een veilig idee, je wilt immers niet dat je kortsluiting krijgt als je lekker onder de douche staat. Een ander belangrijk punt om op te letten – zeker bij inbouwspotjes in bad – is dat je geen spotje recht boven het hoofdeind hangt. Het is bijzonder irritant als je lekker in bad licht met een led-spotje op je snufferd! Je zou hem dan beter iets verder richting de muur kunnen plaatsen, zodat je er niet recht in kijkt. Of, als je kantelbare spots kiest, kun je ze naar de muur laten schijnen. Ook als je lampen aan de muur bevestigt in de buurt van een douche of bad moeten ze voldoen aan de IPX44-norm.

Spiegelbeeld

Een heel belangrijk element is de wastafel. Die moet vooral functioneel zijn, met een zacht helder licht van voren of het van boven. Let er op dat de lichtbron tussen jou en de muur te vinden is. Heb je een lichtbron recht boven je of achter je, dan is je gezicht gehuld in de schaduw. Bedenk ook wie er allemaal gebruik maken van de wastafel. Je kunt wel een geweldig lichtpunt inbouwen waar jij je helemaal goed in kunt scheren, maar als iemand ook regelmatig de make-up wil aanbrengen of bijwerken heeft die vast ook wat noten op de zang! Een praktisch lichtpunt is bijvoorbeeld een lichtstrip boven de spiegel, of – net als in de showbizz – rondom de spiegel. Zin om te gaan shoppen? Kijk eens op www.euroledshop.nl.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.