logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo word een animatiefilm gemaakt: LEGO Batman film

LEGO Batman movieTegenwoordig worden er jaarlijks bijna meer animatiefilms gemaakt dan echte films. Of een combinatie van die twee, natuurlijk. Maar weet jij eigenlijk hoe zo’n film gemaakt word? Wij inmiddels wel! We mochten een kijkje achter de schermen nemen bij de LEGO Batman film. Hoe stoer is dat? Bekijk hieronder in drie filmpjes hoe de film gemaakt werd.

Ontwerpen

Een van de belangrijkste aspecten van een animatiefilm (en helemaal in de wereld van LEGO) is de vormgeving. De karakters, gebouwen en voertuigen moeten natuurlijk wel écht zijn. Een mooie uitdaging voor de filmmakers, maar gelukkig is de samenwerking met LEGO heel nauw. Hieronder zie je hoe de filmproducenten op bezoek gaan bij een team van maar liefst 14 LEGO-bouwers om samen na te denken over de vormgeving. En alles wordt natuurlijk écht gebouwd met LEGO!

Animeren

Daarna is het tijd om de LEGO-poppetjes tot leven te wekken. Best wel een uitdaging, want om naar statische poppetjes te kijken die een beetje heen en weer draaien is niet echt leuk. De animatoren smokkelen daarom een beetje met de buigzaamheid van de LEGO-steentjes. Daardoor krijgen ze meteen een heel levendig karakter en bewegen ze alle kanten op. En alle scènes worden stuk voor stuk bekeken, vergeleken en beoordeeld voor ze worden afgemaakt in de high-res animaties die je in de film ziet. Tot die tijd (om de filmmakers heel veel tijd te besparen) wordt er gewerkt met lelijkere poppetjes, met minder schaduwen, details en soepele bewegingen.

Stemmen

Tot slot is een poppetje niet echt voor het een stem heeft gekregen. In het Nederlands zijn die stemmen voorbehouden voor:
The LEGO Batman Movie bevat een ware Nederlands- en Engelstalige sterrencast:
Batman – Gerard Ekdom (Radio 2, It Takes 2)/ Will Arnett (Despicable Me, Ratatouille)
Robin – Buddy Vedder (Goede Tijden, Slechte Tijden, It Takes 2)/ Michael Cera (Juno, Superbad)  
Barbara Gordon – Katja Schuurman (Goede Tijden, Slechte Tijden, Vlucht HS13) / Rosario Dawson (Sin City, Daredevil)  
Joker – Dennis Weening (Expeditie Robinson, Adam zkt. Eva VIPS) / Zach Galifianakis (The Hangover, Birdman)
maar in dit filmpje zie je hoe Zach Galifianakis en Will Arnett stoeien over de microfoons in hun rollen als Batman en de Joker!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.