logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo werkt de Fitbit Herstelscore

Fitbit Premium heeft onlangs een fantastische nieuwe functie gekregen: de Herstelscore of de Daily Readiness Score, zoals hij in het Engels heet. De functie is beschikbaar voor de Sense, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Luxe en Inspire 2. Gebruik je één van deze apparaten in combinatie met Fitbit Premium (bij de Charge 5 en Sense krijg je 6 maanden gratis bij aanschaf), kun je profiteren van de Herstelscore in de uitgebreide app.

Wat doet de herstelscore?

Het doel van de Herstelscore is om aan te geven hoe ‘klaar je bent’ voor intensieve activiteiten. Daarbij wordt een combinatie gemaakt van recente activiteit, slaap en de hartslagvariabiliteit. Door die drie elementen met elkaar te combineren geeft Fitbit je een cijfer, waaraan je kunt zien hoe actief je die dag kunt zijn. Maar Fitbit gaat nog een stapje verder: de app geeft je aanbevolen trainingen die zijn geoptimaliseerd voor die score. En als je score laag is, zul je het advies krijgen om te ontspannen en te herstellen (of in ieder geval rustig aan te doen), in plaats van je lichaam tot het uiterste te pushen.

Ga direct naar Fitbit op BOL.com.

Meten is weten

Maar let wel: het duurt even voor Fitbit deze Herstelscore kan bepalen. Het moet gegevens van een aantal dagen verzamelen om jouw ritme en normale patronen goed te herkennen… ook al draag je de Fitbit al een tijdje. Het kost minstens 4 dagen voor de eerste score te zien is, en na 10 dagen krijg je ook echt adviezen om het uiterste te halen uit je sportieve inspanningen. Nadat Fitbit de juiste informatie heeft verzameld, krijg je jouw eerste score te zien. Die score wordt iedere ochtend berekend en zal die dag onveranderd blijven. Wat wordt er gemeten? Welnu:

  • Activiteitsniveaus: het kijkt naar uw hartslagwaarden in de loop van de dag, inclusief zowel trainingen als niet-trainingen, en bepaalt hoeveel inspanning je die dag hebt geleverd, kijkend naar fitnessvermoeidheid.
  • Recente slaap: het platform kijkt niet alleen naar jouw nachtrust, maar weegt deze af met de afgelopen drie nachten slaap. Dus als je vannacht slecht geslapen hebt, maar twee goede nachten daarvoor had, zullen die goede nachten meetellen in de berekening.
  • Hartslagvariabiliteit (HRV): Het apparaat meet je HRV-score tijdens je diepe slaap. Dat doet Fitbit al een tijdje, maar nu worden deze gegevens ook meegenomen in het berekenen van de herstelscore.

Als je al deze drie dingen bij elkaar optelt, krijg je elke dag een ‘Gereedheidsscore’ van 0 tot 100. Hoe hoger de score, hoe meer ‘klaar’ je bent. Hoe lager de score, hoe meer herstel je nodig hebt. De scores zijn onderverdeeld in drie categorieën: Laag (0-29), Goed en Uitstekend (30-100). Je kunt hier drie voorbeelden van mijn score zien:

Conclusie

Het is goed om niet te enthousiast te sporten. Het moet leuk en prettig blijven… en vooral gezond. Door daarbij te letten op de Gereedheidsscore van Fitbit voorkom je overbelasting en zorg je bovendien voor een goede inzet van je beschikbare energie. Daarbij is het tof dat Fitbit let op je hartslag en slaap, maar ook vooral op je geleverde activiteiten! En mocht je benieuwd zijn naar de opbouw van de gereedheidsscore: die kun je eenvoudig opvragen door erop te tikken. De koppeling met de fitnessoefeningen in de Fitbit-app zijn slim bedacht en schelen je heel wat zoekwerk. Een fraai pakket! Het nadeel is wel dat je (na je eventuele proefperiode) maandelijks moet betalen voor het Premium abonnement van 9,99 USD per maand of 79,99 USD per jaar.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.