logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom je zo vroeg mogelijk moet beginnen met rijlessen


Zodra je 16,5 jaar oud bent, mag je in Nederland beginnen met je rijlessen. Je theorie-examen mag je zelfs al vanaf je 16e halen en is 1,5 jaar geldig. Zodra je 17 jaar oud bent, mag je op voor je rij-examen en mag je dus achter het stuur plaatsnemen (met naast je een volwassene met rijbewijs). Dat klinkt super spannend, en dat is het ook. Maar waarom zou je al zo vroeg beginnen met rijlessen?

Vroeg geleerd is oud gedaan

Het is belangrijk om veel kilometers te maken en ervaring op te doen. Als je jonger bent, is de noodzaak van het rijden nog niet zo hoog en zul je meer plezierritjes maken. Daar zit minder druk achter, je kunt makkelijker de spitstijden omzeilen en zodoende kun je op een ontspannen manier deelnemen aan het verkeer. Met een volwassene naast je kun je bovendien makkelijk worden gecorrigeerd op ongewenst gedrag of leer je beter openingen herkennen. Een ander voordeel is dat je rond die leeftijd wat meer tijd hebt (maar: vergeet je huiswerk niet!) dan wanneer je verder studeert. Dan zal er zoveel mogelijk tijd verloren gaan aan studeren en werken om die studie te betalen 😉 Woon je in een drukke stad en vind je het niet erg om even te reizen voor je aan een rijles begint? Dan kun je vanuit Rotterdam bijvoorbeeld prima een rijschool in Dordrecht kiezen! 

Voordelen van later beginnen met rijlessen

Er is ook genoeg te zeggen om later te beginnen met rijlessen. Een simpel voordeel is dat je waarschijnlijk beter de weg kent in de omgeving, zodat je makkelijker de verkeerssituaties herkent tijdens de rijles.  Een ander groot voordeel is dat je wellicht wat minder impulsief bent en wat rustiger achter het stuur zit. Anticiperen en inschatten is een heel belangrijk onderdeel van autorijden, soms komt dat inzicht met de jaren. Niet iedereen kan de extra leerstof bij het dagelijkse patroon hebben, voor sommigen is het prettig om rijlessen te volgen vanuit een vast dagelijks stramien, bijvoorbeeld wanneer ze een baan hebben. 

Wist je trouwens dat er verschillende examencentra zijn en dat je je daarmee kunt voorbereiden op de omgeving? Moet je bijvoorbeeld op examen bij het CBR Dordrecht, dan heb je met een rijschool Dordrecht alvast kunnen kennismaken met de omgeving en de lastige situaties!

Zin om te beginnen met je rijlessen? Denk dan hier eens over na:

Zoek een rijschool

Het is verstandig om even de tijd te nemen om een ​​rijschool te vinden die bij je past. Vraag vrienden of familie of ze er een kunnen aanbevelen, of zoek online beoordelingen. Als je een paar scholen hebt gevonden, bel ze dan en vraag naar hun:

– Prijzen

– Instructeurs

– Beschikbaarheid

– Bij rijlespakketten: de annuleringsvoorwaarden en het restitutiebeleid

Deze laatste staan natuurlijk ook op hun website. Neem ook zeker daar een kijkje, de website is tenslotte het visitekaartje van ieder zichzelf respecterend bedrijf. Een goed ontworpen website, zoals die van rijschool Dordrecht, laat meteen alle informatie duidelijk in beeld zien. Daaraan herken je een betrouwbaar bedrijf dat trots is op zijn diensten.

Kies de juiste auto

De auto waarin je leert is net zo belangrijk als de instructeur. Een goede rijschool heeft een aantal verschillende auto’s die passen bij verschillende behoeften en voorkeuren. Misschien wil je een auto met automaat omdat die makkelijker bestuurbaar zijn, of omdat je een handicap hebt waardoor het moeilijk is om een ​​handgeschakelde versnellingsbak te bedienen. Als je niet zeker weet in wat voor auto je wilt leren rijden, vraag dan je rij-instructeur om advies. Het klinkt aanlokkelijk om in een luxe auto te rijden met alle gemakken binnen handbereik, maar bedenk dat jouw eerste auto die allemaal niet heeft. Ben je eenmaal verwend aan een achteruitrijcamera of parkeerfunctie, dan zul je bedrogen uitkomen wanneer je jouw tweedehands auto koopt zonder al die technische snufjes! Leer je lesauto ook goed kennen, zodat je niet hoeft te zoeken naar bepaalde knopjes of functies. Voor je examen moet je ook basisonderhoud kunnen uitvoeren, zoals het olie peilen en de koelvloeistof controleren. Zoek uit waar dat zit in jouw lesauto! 

Kies het juiste moment

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Sommige mensen willen enkel lessen in het weekend, maar misschien heb jij juist mogelijkheden om doordeweeks te lessen. Dan is het ook vaak wat rustiger op de weg. Plan je de rijlessen rondom school? Vraag dan ook hoe flexibel je rijschool daarin is. Is het mogelijk om (in principe) iedere week een ander moment te kiezen, of zit je voor je volledige lesprogramma vast aan een bepaalde dag en tijd?

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.