logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo sta je zelfverzekerd in de keuken

Koken: we willen wel, maar durven niet zo goed uit onze comfortzone te stappen. Vooral Nederlanders tussen de 16-29 jaar geeft het zelfvertrouwen in de keuken een zes of lager, blijkt uit onderzoek van botermerk Lurpak. Maar er is zeker hoop, want jongvolwassenen zijn wel degelijk gemotiveerd om hun culinaire grenzen te verleggen, vooral op het gebied van variatie op tafel, het proberen van nieuwe smaken en het leren van kooktechnieken. Tijd voor verandering dus vindt Lurpak, dat ervan overtuigd is dat in iedereen een kok schuilt.

in-de-keuken

Volgens recept

Dat de cooking confidence laag is bij voornamelijk jongvolwassenen is niet zo gek: er wordt regelmatig buiten de deur gegeten en gedronken, waardoor het vertrouwen in de keuken en de zin om te koken minder worden volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Dat kan anders, daarom moedigt Lurpak iedereen aan om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan met een flinke dosis lef, de juiste ingrediënten, fantasie, een vleugje vertrouwen en een beetje boter. Eten koken hoeft namelijk echt niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Waar heeft deze doelgroep, die goed gaat op unieke en culinaire belevenissen, dan toch zo’n moeite mee in de keuken?

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongvolwassenen een recept nodig heeft om te koken. En het experimenteren met onbekende recepten, kooktechnieken en smaken is een uitdaging; zo vindt 1 op de 5 jongvolwassenen dit toch te spannend en grijpt daardoor vaak terug op hun ‘standaard’ repertoire. Op zich geen ramp, alleen het zorgt voor weinig variatie in de keuken (48%). En tot slot geeft bijna de helft (46%) aan dat ze het moeilijk vinden om te koken voor groepen groter dan zes personen. Zou dat te maken kunnen hebben met een terugkerende uitdaging (50%): time-management? Hoe het ook zij, de wil is er wel om de culinaire grenzen te verleggen.

Let’s get cooking!

Jongvolwassenen willen wel degelijk de uitdaging achter het aanrecht aangaan om culinaire grenzen te verleggen. Vooral op het gebied van variatie op tafel (56%), het proberen van nieuwe smaken (51%) en het leren van kooktechnieken (27%). Het oog wil ook wat, 28% wil leren hoe zij hun gerechten mooier kan presenteren. Als het niet for the gram is, dan zeker wel voor die 6 vrienden of meer die voortaan komen eten.

Wat is dan the recipe for success? Lurpak zegt: ga de keuken in, experimenteer en heb vooral plezier. En voeg natuurlijk een flinke klont boter toe, want daarmee maak je van de eenvoudigste maaltijden een culinair gerecht. Lurpak® introduceert voor alle kookhelden daarom nu roomboterblokken (200g) om de lekkerste creaties mee te maken in de keuken. Gemaakt van 100% verse, volle Deense koeienmelk en verkrijgbaar in twee varianten: ongezouten en gezouten. En voor extra boost in je zelfvertrouwen, delen we hieronder vijf waardevolle kooktips.

schort-voorbinden

Tips voor het verhogen van je cooking confidence

  • Have fun: Wees niet bang om vies te worden in de keuken. Goed eten hoeft niet altijd gestyleerd te zijn. Je mag heus losser koken en trots zijn op het feit dat je in de keuken staat!
  • Haal verse kruiden in huis: of het nu rozemarijn is, of basilicum, salie of tijm, wat je ook hebt – kies één verse kruid en voeg het toe aan je gerechten. Dit tilt je gerecht naar een hoger niveau.
  • Proef! En niet alleen met je mond, maar met al je zintuigen. Focus bijvoorbeeld op geluiden, geuren en texturen van je gerecht. Door aandacht te besteden aan de details van wat je doet, ontstaat er ruimte voor experimenteren. En dus meer variatie en vertrouwen.
  • Kook met wat je hebt: hoe minder ingrediënten je in huis hebt, hoe creatiever en vindingrijker je moet zijn. Heb je geen tagliatelle meer? Probeer het eens met de fettuccine of pappardelle uit de kast. Net zo lekker! Zo kun je onbevangen en ontspannen aan de slag.
  • Bak en braad met boter: roomboter zorgt ervoor dat de smaak van andere ingrediënten optimaal tot hun recht komen, voor het allerlekkerste resultaat.

Zin om te gaan koken en indruk te maken op je familie en vrienden? Probeer eens deze recepten:

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.