logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo plan je een zorgeloze fietsvakantie

Om op fietsvakantie te gaan, zijn er een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen… en andere gewoon essentieel. Laten we eens kijken wat er komt kijken bij de voorbereidingen van een zorgeloze fietsvakantie.

Zoek je onderdelen of accessoires voor je aankomende fietsvakantie? Dan kun je stad en land afreizen om alles bij elkaar te sprokkelen. Je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken door online te bestellen bij een betrouwbare partij, zoals BIKE24. Heb jij nog aanvullingen op dit artikel voor fietsvakanties? Laat een reactie achter!

Fiets

Natuurlijk is een fiets belangrijk. Maar wat voor een? Met een e-bike maak je het jezelf natuurlijk heel gemakkelijk, maar bedenk dat je zo’n accu ook telkens moet opladen en dat je een beperkt bereik hebt. Wil je daar niet van afhankelijk zijn, ga dan voor een comfortabele fiets, waar je goed op zit. Zorg dat je jouw fiets kent, hij de juiste afmetingen heeft en niet te zwaar fietst. Het model fiets is helemaal aan jou. Sommigen kiezen een racefiets en zorgen dat de bagage via een ‘bezemwagen’ van de ene slaapplek naar de andere wordt gebracht (of rijden verschillende routes vanaf dezelfde locatie). Andere fietsers kiezen voor een model waar je recht op kunt zitten, of juist een sportievere zithouding toelaat. Maak je flinke afstanden, dan is een sportiever model met genoeg versnellingen aan te raden.

Onderhoud

Zorg dat je fiets in tiptop conditie is. Alle draaipunten moeten goed geolied zijn, alle schroefjes aangedraaid. Met een goede onderhoudskit zorg je voor meer zelfredzaamheid bij de meeste ongelukjes. Je kunt kant-en-klare kits kopen, maar denk ook aan de benodigde bits en sleutels. Ga je goed bepakt en bezakt op reis? Bedank dan dat kleiner en lichter beter is. Neem dus geen losse bits en sleutels mee, maar ga voor een compacte multitool. Dat is misschien wat minder fijn sleutelen, maar in noodsituaties is het beter dan niets.

Bagage

De ene fietsvakantie is de andere niet. Neem je jouw fietsen mee in (of op) de auto, dan is het veel minder belangrijk om op de hoeveelheid bagage te letten dan wanneer je echt gaat rondtrekken met je fiets. In zo’n geval heb je compacte en veelzijdige spullen nodig. Sneldrogende kleding, compacte slaapspullen, tenten en kookgerei: mits je dat allemaal nodig hebt, natuurlijk. Reis licht en compact, dat is het devies.

Kleding

Belangrijk is goede kleding. Denk aan ademende fietskleding (die niet schuurt!), maar ook regenkleding, een paar extra schoenen en warme kleding voor de avond. Sneldrogende kleding kan hier praktisch zijn, zodat je deze tussendoor kunt wassen en de ochtend erop weer kunt meenemen of dragen.

Fietstassen

Al die spullen moet je ergens laten. Een rugzak is voor wandelaars de oplossing bij uitstek, maar met een fiets heb je jouw stalen pak-ezel onder je. Gebruik iedere centimeter om je fiets te bepakken. Naast de standaard fietstas kun je ook een tas óp je bagagedrager bevestigen. Onder je zadel laat je je gereedschap, in een stuurtas kun je spullen bewaren die je onderweg nodig hebt en bij herenfietsen kun je zelfs een tas bevestigen onder de stang. Zo kun je stiekem heel wat liters aan bagage meenemen!

Navigeren

De kans is groot dat je een onbekend gebied gaat verkennen. Echte avonturiers nemen hierbij de landkaart in de hand, maar je kunt er ook voor kiezen om GPS navigatie te gebruiken om van A naar B te reizen. Hierbij kun je een losse fietscomputer met navigatie gebruiken, maar een solide telefoonhouder is ook een optie. Tech-savvy fietsers zorgen ook voor een zonnepaneeltje op de bagagedrager, zodat je al fietsend een powerbank kunt opladen. Zorg dat je de routes op voorhand plant, zodat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan. Zo kun je al slaapadressen opzoeken en zelfs boeken, mooie rustplekken uitzoeken en rondneuzen op verschillende fora, voor suggesties van gelijkgestemde vakantiegangers.

Je eigen gezondheid

Houd ook goed je gezondheid in de gaten. Vooral op vakantie is het niet slim om je grenzen op te zoeken of gevaarlijke situaties aan te gaan die je normaalgesproken niet zou opteren. Denk aan genoeg eten en drinken. Een waterfles en powerbars zijn echte must-haves in je fietstas. Tijdens het fietsen moet je meer drinken dan dat je normaal zou doen. Denk ook aan een goed gevulde EHBO-kit, met basisbenodigdheden als pleisters, verband, pincet, schaar en pijnstillers.

Tot slot: maak een paklijst voor je op vakantie gaat, zodat je niets belangrijks vergeet. Bewaar deze ook, zo’n paklijst kun je bij je volgende fietsvakantie weer voor de dag halen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.