logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo organiseer je een sfeervol diner

Wat maakt een etentje bijzonder en speciaal? Soms zijn het heel kleine gebeurtenissen die een diner achteraf speciaal maken. Toch kun je invloed uitoefenen op de impact van zo’n avond. Hoe? Door een fantastische sfeer neer te zetten!

Sfeer belangrijkste factor

Als je kijkt naar bijvoorbeeld de sfeer in een restaurant, blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1.500 restaurantbezoekers in Nederland, België, Duitsland en Denemarken dat de sfeer in het restaurant één van de belangrijkste aspecten voor een bezoek is. Klinkt logisch natuurlijk, maar wat maakt die sfeer nu zo goed? Wel: de grootste bijdrager hieraan blijkt het gebruik van kaarslicht te zijn? En dan bedoelen we geen elektrisch kaarslicht, maar echt natuurlijk licht. Natuurlijk kaarslicht wint op alle fronten, het brengt meer sfeer, gezelligheid en romantiek. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 66% van de gasten langer blijft zitten in een restaurant als er echt kaarslicht aanwezig is. Ook zegt 60% meer te besteden als de sfeer in een restaurant goed is.

Tips voor kaarsen op tafel

Natuurlijk is het logisch dat veel restaurants elektrische of kaarsen met LED-verlichting overwegen. Ze zijn handig, kosten weinig en er is minder omkijken naar. Toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 78% van de restaurantbezoekers snakt naar echt en natuurlijk kaarslicht. Ik hoor je denken: is er dan ook een bepaalde stijl die aanspreekt? Zeker! 37% van de Nederlandse restaurantbezoekers geeft de voorkeur aan een kaars in glas. 14% daarentegen kiest voor stompkaarsen, gevolgd door dinerkaarsen met 12%.

Kaarsen in alle soorten

Denk je aan kaarsen, dan denk je al snel aan het Nederlandse merk Bolsius. Zij hebben kaarsen in alle soorten, maten, kleuren en designs. Er is dus voor ieder wat wils! Check de gehele collectie van Bolsius op https://www.bolsiuskaarsenshop.nl/. Super handig vinden wij de Clean Light kaarsen, stompkaarsen die verpakt zitten in een kunststof omhulsel. Die kun je zonder problemen in een glazen standaard, stormlicht of glas zetten. Je kunt ze zelfs zo op tafel of een onderzetter plaatsen. Ze lekken of morsen niet, branden heel netjes op en zijn – zodra ze zijn opgebrand – in een handomdraai te vervangen!

Meer sfeer aan tafel?

Wij geven je graag nog een paar tips voor een onvergetelijke sfeer tijdens je diner!

 1. Creëer een unieke sfeer
  Met kaarsen op tafel heb je dus al een streepje voor. Liever geen kaarsen op tafel? Zet ze dan in ieder geval in de buurt: op een kastje of schapje, op het aanrecht of op een andere plek. Let erop dat je de kaarsen niet onder een schapje of brandbaar object plaatst! (Kerst)decoraties en mooie servetten kleden je tafel ook aan. Natuurlijk zorgt de juiste muziek ook voor een fijne sfeer.
 2. Een warm welkom
  Begroet je gasten met een feestelijk aperitief om het diner goed te beginnen. Denk aan sprankelende wijn, zelfgemaakte cocktails of een lekkere en bijzondere warme drank. Voeg enkele feestelijke garneringen toe, om het drankje nog specialer te maken.
 3. Ga voor zelfgemaakt
  Niet iedereen is een even grote keukenprins of -prinses, maar zelfgemaakte voor-, hoofd- en nagerechten worden altijd gewaardeerd. Of het nu gaat om zelfgebakken brood, huisgemaakte sauzen of die good-old krokant gebakken aardappelen, het toevoegen van handgemaakte elementen laat zien dat je tijd en aandacht in de maaltijd hebt gestoken.
 4. Aandacht voor presentatie
  Besteed aandacht aan de presentatie van de gerechten. Gebruik mooie borden, bestek en glazen om de tafel op te fleuren. Overweeg ook om decoratieve elementen toe te voegen, zoals verse kruiden of kleurrijke groenten, om de visuele aantrekkingskracht te vergroten.
 5. Geniet samen van het moment
  Last but not least, vergeet niet om te genieten van het moment samen met je dierbaren. Zet je telefoon opzij, maak een toost op het gezelschap en geniet van het heerlijke eten en elkaars gezelschap. Het zijn vaak de momenten van verbinding die een kerstdiner echt speciaal maken.

Met deze tips in gedachten, ben je klaar om een diner te organiseren dat een blijvende indruk achterlaat. Maak er een feest van om te onthouden en geniet van het samenzijn!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.