logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo ontwerp je jouw droomkeuken

Bij ons in huis speelt de keuken een heel belangrijke rol. Daar wordt het eten gemaakt, taarten gebakken en de beste gesprekken gevoerd – al dan niet tijdens de afwas. Kort nadat we ons huis hadden gekocht was het dan ook duidelijk: ons veel te kleine keukentje moest plaatsmaken voor een flinke keuken, met een groot eiland en heel veel opbergruimte. Om dat vorm te geven komt het nodige verbeeldingsvermogen kijken. Je moet zo’n grote keuken weer niet te kolossaal maken, anders wordt het weer benauwend en voel je je er niet in thuis. 

Inzicht

Misschien wel dankzij mijn visuele beperking heb ik een ontzettend goed ontwikkeld gevoel voor ruimte en kan ik heel goed abstract denken. Ik plak in mijn hoofd beelden over elkaar en kan vanuit daar perfect beoordelen of iets wel of niet werkt (voor het passen gebruik ik liever een meetlint 🙂 ) maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die niet beschikken over deze inzichten. Voor hen zijn er gelukkig een aantal tools die je kunt gebruiken om je keuken vorm te geven en in te delen, waarbij je zelf – met je eigen ogen – kunt zien hoe het resultaat zal worden. Wat dat dacht je bijvoorbeeld van deze handige 3d-ontwerptool van Mandemakers keukens? 

Ontwerpen

Als je aan de slag gaat met deze 3d-ontwerptool, maak je eerst de basis van je keuken. Tijd om hem eens even goed op te meten, want als je hier al fout gaat, zal het echt een fiasco worden. En dan nog kun je beter een centimeter te kort meten dan te lang – dan weet je zeker dat alle kastjes tijdens het ontwerpen gaan passen. Nadat je de ruimte hebt ingesteld, kun je aan de slag met het invullen van je keuken. Dat doe je door verschillende elementen gewoon te verslepen naar de ruimte. Ze klikken vanzelf netjes tegen elkaar aan! Zo kun je langzaam bouwen aan jouw ultieme keuken, waarbij je kunt kiezen uit talloze opstellingen, stijlen, werkbladen, kasten, apparaten en veel meer. Het mooie is, dat je het gemaakte ontwerp nog altijd kunt wijzigen. Een keuken is immers nooit af, er is altijd wel ruimte voor verbetering! Die aanpassingen kun je doen vanaf je computer, maar ook vanaf je smartphone of tablet. Handig om die ultieme tip meteen te verwerken in je ontwerp!

Hier kun je op letten bij het ontwerpen van je keuken

  • Denk aan je opbergruimte! Een minimalistische keuken is geweldig, maar als je een half magazijn hebt aan keukenspullen, dan moet je die wel ergens kwijt kunnen.
  • Zorg voor genoeg werkblad. Ja, je hebt een fornuis nodig en een spoelbak, en die kunnen niet in een hoek. Maar 60x60cm ruimte om een maaltijd te bereiden? Dat is wel weinig!
  • Bovenkastjes… of niet? Een manier om je keuken ruimtelijk te laten ogen is door de bovenkastjes weg te laten. Zie tip 1, maar als je die ruimte niet nodig hebt… kun je ‘m net zo goed leeglaten.
  • Energie: Plaats genoeg stopcontacten in de hoeken van de keuken. Niet de dicht bij de kastjes, maar ook niet te ver er vanaf. Houd ca. 1 stopcontact ruimte tussen het kastje.

Lees hier de keukentrends voor 2018!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.