Veel mensen drinken met enige regelmaat alcohol. Op zich is daar helemaal niets mis mee. Toch is er heel wat onduidelijkheid over de combinatie alcohol en gezondheid. De een zegt dit, de ander dat. En het stomme is: ze hebben allebei gelijk. Alcohol heeft bepaalde goede effecten – maar meer negatieve effecten op je lichaam. We zetten een paar voors en tegens op een rij. Aan het einde van dit artikel geven we een paar tips om te helpen stoppen met drinken.
Voordelen van alcohol
Laten we met het positieve nieuws beginnen. Welke voordelen zitten er aan het drinken van alcohol? Ten eerste heeft alcohol een ‘dempende werking’. Je ervaart minder van de omgeving. Dat kan gevaarlijk zijn in het verkeer, maar ook een vorm van ontspanning zijn als je veel stress ervaart. Drink je langdurig, dan kan het ook weer spanning opleveren.
Veel mensen denken dat je door het drinken van alcohol gezelliger wordt en een betere bedpartner wordt. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Alcohol kan je lustgevoelens stimuleren, omdat je grenzen wat vervagen, maar je zult slechter presteren in bed.
Een ander voordeel dat wordt toegeschreven aan alcohol, is het beroemde slaapmutsje. Een drankje voor het slapen gaan zorgt er inderdaad voor dat je sneller in slaap valt, wat dat betreft klopt de stelling helemaal. Aan de andere kant slaap je lichter, word je vaker wakker en zul je vaker uit bed moeten om even te plassen. Echt noemenswaardig zijn die voordelen dus niet.
Ziek worden door alcohol
Die kater kennen we allemaal wel. Als je te diep in het glaasje hebt gekeken, zul je daar de dag erop flink last van hebben. Dat is echter een korte-termijn effect van (te veel) alcohol drinken. Het grotere gevaar zit hem in het langdurig nuttigen van alcohol. Er zijn namelijk heel wat ziektes waar je last van kunt krijgen als je langdurig alcohol gebruikt. En dat hoeft niet eens zoveel te zijn – een glaasje per dag verhoogt het risico op beroertes, leverziektes, diabetes type 2 en verlaagt je vruchtbaarheid. Bij mannen kan het zelfs leiden tot impotentie. Dat zijn alvast een paar kwalen waar je flink last van kunt krijgen!
Alcohol en kanker
Dit zware onderwerp moet ook aan bod komen. In alcohol zit namelijk een kankerverwekkende stof, carcinogeen, waarbij je al vrij snel een verhoogd risico loopt op kanker. Al bij matig alcoholgebruik stijgt die kans aanzienlijk – er wordt dan gesproken over een glas of twee per dag. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol een versterker is voor het krijgen van slokdarmkanker, mond- en keelkanker, leverkanker, borstkanker, maagkanker en kanker aan de dikke darm. Ook andere vormen van kanker worden door alcohol versterkt. Drink je een glas alcohol per dag? Dan heb je volgens het World Cancer Research Fund een vergroot risico op borst-, mond-, en keel- en slokdarmkanker.
Het rode-wijn-dilemma
Er wordt echter hard geroepen dat een glas rode wijn per dag juist heel erg gezond is. Hoe zit dat dan? Een aantal onderzoeken wijst uit dat het drinken van een glas rode wijn per dag de kans op hart- en vaatziekten en dementie verlagen. Deze onderzoeken zijn echter al wat ouder en staan in de medische wereld ter discussie, omdat het onderzoek niet representatief zou zijn. Bovendien lijkt het erop dat maximaal anderhalf glas bier of wijn per dag de kans op longkanker kan verlagen. De kans op nierkanker is mogelijk lager bij maximaal twee glazen alcohol per dag. Hier wordt echter nog flink onderzoek naar gedaan.
Het advies
Gezien de bewezen negatieve effecten, is het verstandig om alcohol links te laten liggen. Iets waar ook het Voedingscentrum achter staat. Drinken maakt je losser, dat in sociale omgevingen plezierig kan zijn. Toch is het bijzonder ongezond – als je regelmatig drinkt zul je grote voordelen ervaren op je gezondheid wanneer je besluit te stoppen met drinken. In het uitgaansleven is de sociale druk enorm, waardoor mensen liever niet als saai betiteld willen worden, maar als je bedenkt dat alcohol veel negatieve effecten heeft – ook op je persoonlijkheid, is het eigenlijk vreemd dat een colaatje drinken niet geaccepteerd wordt door je vriendengroep. Alcohol staat immers vaak aan de basis voor agressiviteit, kans op ongelukken, huiselijk geweld en crimineel gedrag!
Zo stop je met drinken
Het kan knap lastig zijn om te stoppen met drinken, zeker als je er een gewoonte van hebt gemaakt. Als je toch drinkt, probeer het dan te beperken tot één glas per dag – en ja, in een flesje bier zitten meerdere glazen! Je kunt natuurlijk altijd hulp inroepen bij het stoppen met drinken.
- Probeer alcoholvrije varianten. Alcoholvrij bier is tegenwoordig prima op smaak, en mocktails worden steeds populairder!
- Drink geen alcohol als je dorst hebt – je krijgt juist meer dorst.
- Houd eens een dagboek bij met daarin hoeveel je drinkt en waarom. Dat maakt je bewust van je patroon en de hoeveelheid. Misschien kun je daar makkelijk een verandering in aanbrengen?
- Bedenk een antwoord voor wanneer je in de kroeg gevraagd wordt om een biertje te drinken. Nee, want … ?
- Lees dit artikel nog eens: zie welke effecten alcohol heeft op je gezondheid!