logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo maak je een mannelijke en stoere Bullet Journal

Bullet Journals zijn helemaal hot. Onder vrouwen, wel te verstaan. Maar wacht – dat wil niet zeggen dat we hem niet eigen kunnen maken! Want weet je wat een Bullet Journal eigenlijk is? Een agenda, vermengd met heel groot deel aan lijstjes. Wat voor lijstjes dan ook. En alle items op die lijstjes stop je in een categorie, die je markeert met een symbooltje. Een lampje is bijvoorbeeld een idee, een muzieknoot een cd die je graag zou willen. Maar je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Zoek je op Google naar afbeeldingen over Bullet Journals, dan zie je bont gedecoreerde pagina’s, vol kriebels en slingerige letters, bloemige decoraties en nog veel meer. Dan raak je het overzicht al meteen kwijt. Maar het kan ook anders!

habit trackerMijn indeling voor een bullet journal

Het oer-idee van een Bullet Journal is dat je een jaarplanning hebt, die je meeneemt naar een maandplanning, doorschuift naar een weekplanning en vanuit daar takenlijstjes gaat maken (voor een dag). Eerlijk gezegd word ik al moe als ik daar aan denk! Nu is het zo, dat ik niet heel veel taken heb op dagniveau. Nou ja – taken genoeg, maar ik heb niet de verplichting om ze in een bepaalde week te doen. Die vrijheid wil ik graag zo houden! Sterker nog: voor mijn agenda gebruik ik gewoon een weekagenda in de vorm van een organiser. Mocht ik ooit een bullet journal gebruiken als agenda, dan zou het per maand zijn, met vier kolommen: In de eerste kolom heb ik de dagen van de week. Ma, Di, Wo, Do, Vr, Za en Zo. In de tweede kolom het dagnummer van die maand. Heel moeilijk is dat niet. Daarna denk ik aan twee brede kolommen op de linker pagina: eentje voor mijn persoonlijke afspraken, de tweede voor de deadlines op CooleSuggesties. De rechter pagina is voor allerlei taakjes en afspraken. Een open vierkantje is een open taak. Ben ik er mee bezig, dan kleur ik ‘m half in. Is de taak klaar, dan is het vierkantje ingekleurd. Easy does it!

Symbolen en lijstjes

Wat je niet moet vergeten, is dat je een slimme legenda bedenkt. Ik gebruik vierkantjes voor mijn taken, maar je kunt ook denken aan een puntje voor een openstaande taak, die je veranderd in een < als je er mee bezig bent en een x als je er helemaal mee klaar bent. Kras niets door, dat maakt het een zooitje. Verder kun je de agenda lekker basic houden. Denk na over de lijstjes die je bij wil houden. Ik heb bijvoorbeeld een Netflix-lijst voor mezelf en eentje voor de kinderen, een lijstje met recepten die ik wil proberen en suggesties voor artikelen waar ik over wil schrijven. In mijn agenda staan alleen dingen die ik belangrijk vind. Een fijn journal vind ik Mijn Bullet Journal. Inspiratie nodig voor het indelen van je Bullet Journal? Lees dan Mijn Bullet Journal Crash Course!

Meer suggesties voor je Bullet Journal

Oh ja, en ik houd per jaar bij welke grote klussen ik in en rond het huis moet doen, zodat ik een beetje weet wat er nog gedaan moet worden. Dat laatste idee komt uit dit boek, op pagina 86. Ook maak ik gebruik van een Habit Tracker. Dat lijkt sneu, maar is wel een handige reminder voor van alles en nog wat. Een soort mini-beloningssysteem, dat je kunt gebruiken voor bepaalde gewoontes die je per dag of per week wil uitvoeren.

bullet journal toolkitHulpmiddelen

Om een kickstart te maken voor je bullet journal heb je natuurlijk een boek nodig. Het liefst eentje met puntjes, zodat je snel en eenvoudig rasters kunt maken. Dat maakt het wel zo eenvoudig. Voor het vullen en decoreren van je bullet journal is het ook wel handig om meteen een paar pennen en stiften binnen bereik te hebben. De Mijn Bullet Journal Toolkit is echt geweldig. Hierin vind je een HB potlood (die ik zou gebruiken voor het invullen van alle rasters) en een gum, maar ook vier fineliners met clip. Je hebt in deze toolkit een zwarte, roze, blauwe en rode variant. Die roze lijkt niet heel erg stoer, maar hij matcht wel goed met zowel blauw als rood, dus gebruik ik hem wel als een soort ondersteunende stift. Voor echte eyecatchers gebruik je de gele neon markeerstift. De 4 rolletjes washi tape zijn eerlijk gezegd niet aan mij besteed, maar ieder zijn ding. De vellen stickynotes zijn dan weer wel handig – niet alleen voor die tijdelijke reminders, maar ook als bladwijzer. Naast alle praktische elementen vind je in de Mijn Bullet Journal Toolkit (ISBN: 9789045322414, 16,99 euro) ook een aantal sjablonen die je kunt inzetten voor wat deco-art. Hey – als je toch bezig bent… je weet nooit waar het schip strand! Pluspunt voor de Toolkit: je krijgt er een miniversie van de Bullet Journal Crash Course bij! Twee vliegen in één klap.

Stoer bullet journal

Je zult je ook wel hebben verwonderd over het enorme aantal verschillende bullet journals dat er rondzwerft in boekhandels en warenhuizen. Helaas zijn ontzettend veel daarvan behoorlijk vrouwelijk. In principe is het natuurlijk ook wel bedoeld voor creatieve mensen die graag aan de slag gaan met tekenen enzo, en in de regel zijn dat ook wel vrouwen, maar als je een flexibel boek wil voor al je taken en afspraken is ook voor mannen een bullet journal ideaal. Stoere varianten vind je bijvoorbeeld in Mijn Business Bullet Journal (ISBN 9789045322834). De inhoud is net zo sober en eenvoudig als ieder ander dagboek, maar de kaft is afgewerkt in stoer mat-zwart met een glossy zwart raster er overheen. Voor in het boek vind je een praktische handleiding voor zakelijk gebruik, en heb je de beschikking over twee leeslinten. Super praktisch voor al je to-do’s!

Dit boek is te koop bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
BOL.com | AKO | eci.nl | Bruna | eBooks.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.