logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo maak je de ultieme thuisbioscoop


Als je al een groot beeldscherm in huis hebt en een versterker die verschillende surround-formats ondersteunt, is het niet moeilijk om een thuisbioscoop te maken. Er zijn wel een aantal aandachtspunten om het beste uit je installatie te halen. Een paar tips.

Tenzij je al je buren uitnodigt als je een filmpje gaat kijken, is het verstandig om de kamer waar je de  thuisbioscoop gaat installeren eerst goed te isoleren. Met name de subwoofer geeft enorme trillingen die voor geluidsoverlast zorgen. Extreme geluidsoverlast, die een hoop ruzie kan opleveren. Als je een vloerkleed tussen het beeldscherm en de bank neerlegt demp je niet alleen het geluid voor de benedenburen, maar voorkom je ook een hinderlijke echo. Hetzelfde geld voor de gordijnen: hoe dikker hoe beter.

Als het geluid goed is, word je als het ware de film ingezogen. Een goede reden om daar extra aandacht aan te besteden. Door je luidsprekers goed te plaatsen kan je de echte bioscoopbeleving goed benaderen. Laat iemand op de bank plaatsnemen voor de televisie en verander de positie van de speaker boxen steeds totdat de luisteraar het beste resultaat hoort. Begin bij de vloerstaande stereo luidsprekers. Kijk wat het beste geluid geeft: recht tegen de muur aan geplaatst of meer naar de luisteraar toegedraaid. Doe dit vervolgens ook met de satellietspeakers. Als laatste plaats je de centerspeaker precies onder of boven het beeldscherm.

Stel je subwoofer goed af. Een te hoog basvolume overheerst de andere tonen. En als de cross-over te hoog staat afgesteld krijg je een bonkende, onduidelijke bas. Gebruik altijd de normale geluidsoptie van de DVD- of Blueray-speler. De extra geluidsopties zorgen alleen maar voor vervorming. Iets anders is het surround sound format. Kies altijd de nieuwste versie. Dolby TrueHD en DTS-HD geven een veel beter geluid dan eerdere versies.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.