logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo let je pas goed op je energierekening: 6 ultieme tips voor energiebesparing


We willen allemaal goed op onze energierekening letten. Dat kan dan ook op veel verschillende manieren, waardoor je enorme hoeveelheden energie bespaart. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening! We zetten met plezier een paar coole suggesties op een rijtje waarmee je op een heel makkelijke manier energie bespaart.

ikea ledlamp1 Vervang lampen in huis door ledlampen

Ledlampen kosten echt helemaal niks meer. Bij de IKEA kosten led-lampen ongeveer 1 euro. Daarmee bespaar je 80 procent op het energieverbruik van een gloeilamp. Even rekenen? Waarom niet. Laten we uitgaan van een energieprijs van 20 cent per kWh. Een bedlampje van 25 watt verbruikt 0,025 kWh per uur, wat dus neerkomt op ongeveer een halve cent per uur. Na 200 uur heb je de gloeilamp er dus al uit, wat in het geval van een nachtlampje al na een half uurtje per dag is. Bovendien moet je er bij optellen dat een gloeilamp gemiddeld 1000 uur kan branden, terwijl een ledlamp gemiddeld 15.000 uur meegaat! Als je indenkt hoe veel lampen je ’s avonds aan hebt, zul je snel beseffen dat het zinvol is je lampen zo snel mogelijk te vervangen door ledlampen!

2 Houd de deuren dicht

Nog zo’n inkoppertje. Het kost veel energie om de kamers te verwarmen, maar hoe snel is die energie weg als je de deur open laat staan? Heel snel, dat kan ik je garanderen! Jezelf aanwennen om de deuren achter je te sluiten kan je ontzettend veel besparen. Geen zin om je gewoontes aan te passen?Dan kun je de scharnieren van je deur vervangen door een deurdranger of er een automatische dranger op schroeven. Niet echt charmant, je kunt beter aanwennen de klink te gebruiken. Door die extra beweging krijg je het bovendien weer wat warmer.

Haier hb22fwrssaa amerikaanse koelkast3 Ontdooien in de koelkast

Haal jij ’s ochtends ook een stukje vlees uit de vriezer om ’s avonds te gebruiken? Wen jezelf aan om dat de avond ervoor te doen en het vlees in de koelkast te leggen! Het ontdooit daardoor langzamer, droogt minder uit… en het koude vlees helpt de koelkast om lekker koel te blijven, waardoor hij minder vaak hoeft aan te springen.

4 Zet je apparaten uit

Het is zo eenvoudig om een apparaat uit te zetten als je ‘m niet gebruikt! Bij ons gaat de televisie steevast met te knop echt uit als we niet meer kijken en gaan lampen uit als we niet meer in de ruimte zijn. In de keuken laten we ’s avonds geen grote lamp aan, maar schijnt een subtiel ledlampje om niet in een donker hok terecht te komen.

5 Elimineer sluipverbruik

Deze is lastiger: sluipverbruik zijn alle apparaten die energie verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Denk aan je tv-decoder, spelcomputers, wekkerradio’s en zelfs de oven of de oplader van je tandenborstel! Bij sommige apparaten kun je er simpel de stekker uit trekken, zoals de oplader van je tandenborstel, bij andere apparaten is dat niet zo eenvoudig. Een oplossing kan zijn om een stekkerdoos neer te leggen met een schakelaar of een stekkerdoos met een master/slave schakelaar: als bij ons de televisie uitschakelt, dan worden ook de dvd-speler, playstation en Wii U uitgeschakeld. Onze tv-decoder kan niet zo goed omgaan met dat hele inschakelen/uitschakelen-principe, die moet dus aan blijven… maar alle beetjes helpen!

6 Stap over van leverancier

Het klinkt heel eng, maar geloof me: dat is het niet! Je kunt heel eenvoudig overstappen – het is zelfs zo dat je niets meer hoeft te regelen nadat je je hebt aangemeld bij een nieuwe energieleverancier. Alles wordt voor je geregeld, van de aanmelding tot de opzegging. Je merkt er niets van! En hoewel je met overstappen geen energie bespaart, is het wel goed voor je bankrekening. Kijk snel hoe veel jij kunt besparen op de energievergelijker van UnitedConsumers!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.