logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo leer je barbecueën als een pro

AdvertisementZodra het zonnetje zich vertoont in ons land ruik je het al: het barbecueseizoen breekt aan! De geur van lekker knapperend houtskool, gegrild vlees en de klanken van gezelligheid kleuren het straatbeeld. Toch is er veel te leren over het barbecueën zelf: het is een kunst die je jezelf niet zo maar eigen maakt. Daarom blijven veel mensen ook veilig bij hun vertrouwde burger en worstjes. Ook lekker en gezellig, maar eerlijk gezegd ben ik d’r wel een beetje klaar mee. Behalve met burgers: daar kun je me wel voor wakker maken 🙂

Zo leer je barbecueën

De beste manier om de barbecueën? Met iemand die heel veel ervaring heeft in de buurt, en die ook niet bang is om af en toe wat dingen uit te proberen. Experts, dus! Die heb je niet altijd binnen handbereik, dat weten we. Gelukkig zijn er een flink aantal plekken waar die expertise wel aanwezig is. Wij mochten onze kennis aanscherpen op een Weber workshop, die in dit geval was georganiseerd door Coolblue. Bij de aanschaf van een Weber Barbecue (ze hadden daar een aantal modellen voor geselecteerd) mocht je met twee personen naar deze workshop. De workshop vond plaats op het koetshuis van Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn – op zich prima bereikbaar en een schitterende plek om een paar gerechten te bereiden.

SAMSUNG CSC

Variatie op de grill

Nadat de deelnemers zijn opgedeeld in groepjes gaan ze aan de slag met het bereiden van een aantal gerechten. De experts – in dit geval de finalisten van het televisieprogramma Grillmasters – hebben echt hun best gedaan om te laten zien hoe veel variatie er mogelijk is op de barbecue. Wij maakten zelf drie verschillende gerechten klaar, waarbij de heren grillisten al hadden gezorgd voor een broodje pulled chicken met een pittige spekjam. Zó lekker! Ik ben blij dat we na afloop een boekje meekregen met alle recepten er in. Dat wordt experimenteren geblazen, deze zomer! Zelf gingen we aan de slag met het grillen van zeewolf met een limoen-honingmarinade, zoete aardappel en een mengsel van bosui, pastinaak en kruiden, het bereiden van biefstuk met gegrilde peer en gorgonzola, een zalige gesmolten camembert met honing en kruiden met een schaaltje tortillachips en een zoete pizza.

Tips voor op de barbecue

Het zou natuurlijk een beetje gemeen zijn om alle kennis en ervaring van de workshop hier te delen. Toch vertel ik graag wat over de opgedane kennis.

  • Gebruik een kernthermometer! Daarmee weet je precies hoe gaar je gerecht is. Let er wel op dat-ie niet te lang ligt op een te hoog vuur, anders kan het vlees aanbranden.
  • Vis grill je op een plankje. Onze zeewolf lag op een cederhouten plankje, dat geweekt was in water. Dat voorkomt dat het hout aanbrand. Vis kun je namelijk niet omdraaien, daar is het te delicaat voor.
  • Biefstuk? Een minuutje op de ene kant, een minuutje op de andere kant en losjes inpakken in aluminiumfolie om na te garen. Ook hier is een kerntemperatuur onmisbaar. Je weet dat het vlees goed is als het loslaat van het rooster. Zorg er daarbij wel voor dat het rooster goed heet is: een 20-30 minuten voorverwarmen is geen overbodige luxe.
  • Pizza bakken? Laat de steen goed voorverwarmen op de barbecue. Leg je een koude steen op een hete barbecue, dan kan hij barsten. Schuif de pizza met een op maat geknipt bakpapier op de steen – het kan daarbij praktisch zijn om met zijn tweeën te kijken. Houd het vuur goed hoog, na een minuutje of 10-15 is je pizza klaar.
  • Gebruik de deksel – en kijk zo min mogelijk. Daar heb je natuurlijk wat ervaring voor nodig, maar dat komt vanzelf. Vertrouw op de grill!

Conclusie over Weber workshop

Als je meer wil dan die standaard burger die of nog een tikkie rauw is of te lang heeft gebakken, of af wil van die kant-en-klare worstjes is de Weber barbecueworkshop een absolute aanrader. Je gaat aan de slag met een paar diverse gerechten, maar het belangrijkste is dat je daardoor inziet dat je werkelijk alle kanten op kunt met een barbecue. En veel heb je er niet voor nodig: ik ga in ieder geval vol inspiratie en enthousiasme aan de slag op mijn Weber Original Kettle 47 cm Zwart, die ik van Coolblue gekregen heb. De resultaten volgen 🙂

Door:
Score: Weber workshop krijgt 10 van de 10 punten.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.