logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo krijg je perfect witte tanden

Allereerst: ga niet te ver met het witten van je tanden. We kennen allemaal onze hysterische volkszanger met zijn fluorescerend witte tanden… daar wil je niet naartoe. Maar een mooie, heldere glimlach is natuurlijk wel fraai om te zien en kan je zelfvertrouwen echt een boost geven. Zo krijg je mooie witte tanden!

Verkleurde tanden

Het is eigenlijk best logisch dat tanden langzaam verkleuren. Het zijn natuurlijke materialen, die opgebouwd worden door de bouwstoffen die je binnenkrijgt en beïnvloed worden door alles wat jij eet, drinkt en doet. Je kunt natuurlijk thuis je tanden witter maken voor een jumpstart in die stralende glimlach, maar hoe behoud je dat fraaie resultaat? Eigenlijk bestaat het wit houden van je tanden uit twee dingen: voorkomen en genezen. Ja, soms kan het allebei! Er zijn namelijk genoeg elementen die verkleuringen van je tanden kunnen veroorzaken. Koffie en thee kunnen bijvoorbeeld vlekken op je glazuur veroorzaken, wat je makkelijk kunt voorkomen of in ieder geval verminderen door achteraf een glas water te drinken. Maar er is meer dat je kunt doen voor witte tanden.

Reinig je tanden regelmatig

Zorg voor stralend schone tanden. Zo voorkom je tandplak en vooral tandsteen, dat je tanden een gelig uiterlijk geven. Een goede tandenborstel doet hier wonderen, maar ook door de flossen of raggertjes te gebruiken voorkom je deze lelijke vervuiling. Natuurlijk kun je bij je halfjaarlijkse controle ook vragen aan de tandarts of ze bij je halfjaarlijkse controle de eventueel opgebouwde tandsteen verwijderen. Het gebruik van flosdraad of ragertjes is bovendien ontzettend goed voor je tandvlees, waardoor je tanden minder gevoelig worden voor koude of hete gerechten.

Wees voorzichtig met vlekveroorzakende dranken

Zojuist noemde ik al koffie en thee, maar ook rode wijn is een boosdoener. Je kunt dit voorkomen door je manier van drinken aan te pakken. Helaas is het gebruik van een rietje bij wijn of koffie een beetje vreemd, maar probeer de dranken zo min mogelijk in aanraking te laten komen met je tanden. Het helpt bovendien door water de drinken (of je moet te spoelen na het drinken), zodat de schadelijke stoffen uit je mond verdwijnen. Ook is regelmatig poetsen (3x per dag) een goede manier deze stoffen te verwijderen.

Stoppen met roken en snoepen

Altijd een goed idee. Rook je? Dan heb je al een grote kans op gele tanden. De schadelijke rook hecht zich niet alleen aan je longen… maar veroorzaakt ook vlekken op je tanden. Ze zijn lastig om te verwijderen. Suiker ondersteunt de groei van tandplakveroorzakende bacteriën. Door je suikerinname te verminderen, kun je het uiterlijk van je tanden verbeteren. Wil je een mooi en stralend gebit? Stop dan met roken en (overmatig) snoepen. Je algehele gezondheid zal je ook heel erg dankbaar zijn!

Goede mondhygiëne

Poets regelmatig je tanden! Minstens twee keer, het liefst drie keer per dag. Gebruik ook één keer per dag een manier om te flossen of de ruimte tussen je tanden te reinigen. En ja: een elektrische tandenborstel maakt beter schoon dan een reguliere tandenborstel. Tandpasta met fluoride helpt het voorkomen van gaatjes en ruikt nog eens lekker fris ook. Door mondwater te gebruiken verminder je de opbouw van bacteriën, maar ook je tong poetsen helpt hierbij.

Gebruik whitening tandpasta

Whitening tandpasta is heel fijn om je tanden wit te houden. Ze bevatten verschillende ingrediënten die vlekken verwijderen of de verkleuringen verminderen. Perfect voor het onderhouden van je witte lach! Sommige tandpasta’s bevatten milde schuurmiddelen, zoals zuiveringszout of actieve koolstof. Let er wel op dat ze je glazuur kunnen aantasten. Gebruik deze tandpasta’s dan ook nooit te lang achter elkaar.

Natuurlijke tandenbleekmiddelen

Geloof het of niet, maar sommige etenwsaren helpen om je tanden schoon te maken. Het eten van knapperige groenten en fruit, zoals appels, wortelen en selderij maken je tanden schoon tijdens het eten. Een win-winsituatie. Let er wel op dat het zuur appels je tandglazuur kunnen aantasten. Ook zuivel is een goed idee, omdat ze helpen de zuren in je mond te bestrijden en je tandglazuur versterken.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.