Iedere kamer in huis heeft zijn eigen eisen op het gebied van inrichting. Vaak is dat best duidelijk: een woonkamer moet vooral sfeervol en gezellig zijn, een kantoor- of werkkamer heeft een functionele inrichting. Maar een keuken, en dan bedoel ik vooral een open keuken, is niet echt eenduidig op dat gebied. Aan de ene kant moet een keuken functioneel zijn. Er moet immers hard gewerkt worden aan die maaltijden, de baksels en snacks! Anderzijds is een open keuken altijd in zicht. Tijdens het diner of in de avond hoeft daar geen fel licht vandaan te komen, dat doet alleen maar afbreuk aan de sfeer in huis. Hoe maak je dan een perfect lichtplan voor de keuken?
Lichtpunt in het midden
Vrijwel iedere keuken heeft een lichtpunt in het midden van het plafond. Het is heel aantrekkelijk om daar een plafonnière of plafondlamp neer te hangen voor algemene verlichting van de keuken. Dat kan natuurlijk, het is een goed idee om te zorgen voor een goede lichtbron voor het verlichten van je hele keuken. Bij lampen moet je altijd kijken naar de functie boven de vorm. Ga in zo’n geval dus niet voor een sfeervolle stoffen lamp die alleen licht naar onder geeft. Dat is leuk voor boven de eettafel, maar niet voor in de keuken. In feite kom je bij algemene verlichting al snel uit op een witte plafonnière. Hoewel… er zijn genoeg lampen die goed licht geven én een uitgesproken stempel drukken op de inrichting. Bij algemene verlichting kun je ook denken aan een Philips Hue plafonnière, die je van kleur kunt veranderen en kunt dimmen. Maar wat als je genoeg lichtpunten in je keuken hebt om alles goed te verlichten? Dan heb je dat algemene licht misschien niet eens nodig en kun je ook kiezen voor spotjes, die je op verschillende punten richt. Je maakt dan van je plafondpunt de aansluiting voor je sfeerlicht.
Taakverlichting
Nee, daarmee bedoel ik niet dat je een hulpje moet inhuren om de taken in de keuken te verlichten. Taakverlichting is verlichting die je bijschijnt tijdens het werken. Als je een algemeen lichtpunt hebt in het midden van de keuken sta je immers altijd te werken in je eigen schaduw. Je rug is naar de lamp gericht, het werkblad en dat vlijmscherpe mes liggen in het verlengde van jouw schaduw. Dat is niet prettig werken. Bovendien is het ontzettend vermoeiend, je ogen moeten zich aanpassen aan die schemerige situatie. Zorg dus voor goed en fel licht. Bij voorkeur natuurlijk licht. Dat licht doet misschien kil aan, maar werkt wel het prettigst en is het rustigst voor je ogen. Bovendien kun je zo de versheid van je etenswaren het best controleren. Hang lampen onder de keukenkastjes voor een goed verlicht werkblad. In je afzuigkap vind je meestal al één of twee lichtbronnen.
Verlichting boven je kookeiland
Kookeilanden zijn heel erg praktisch en ontzettend hip. Heb je een ouder huis, dan heb je er waarschijnlijk geen lichtpunt boven hangen. Dat is wel even behelpen! Je kunt werken met een tafellamp op je eiland, maar je zult snel ontdekken dat zo’n lamp niet praktisch is: het werpt te grote schaduwen. Vanuit het centrale lichtpunt in de keuken zou je een aftakking kunnen maken voor een plafondlamp boven je eiland, er zijn inmiddels coole railsystemen op de markt die je hele keuken kunnen verlichten. Uiteindelijk hebben wij dit ‘probleem’ opgelost met een booglamp: een vloerlamp die met een boog boven het eiland komt te hangen. Daarnaast zou je kunnen werken met indirect licht, waarbij je vanaf de keukenkastjes een spotje richt op het plafond om via die reflectie licht te verkrijgen.