logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo krijg je de ultieme wifi in huis


Internet… kun jij je nog voorstellen dat het niet overal beschikbaar is? Bizar veel apparaten maken er gebruik van – niet alleen je computer, smartphone of tablet, maar ook gameconsoles natuurlijk. Als je even verder denkt, kom je terecht bij lampen, thermostaten, beveiligingscamera’s, zelfs koelkasten en koffiezet-apparaten maken dankbaar gebruik van je wifi-netwerk. Hoe vervelend is het dan als je niet overal in of om het huis bereik hebt! Met deze tips zorg je voor het perfecte netwerk en manieren waarop je de wifi versterken kunt.

Wifi power

Wifi is een Nederlandse uitvinding, waarbij golven gebruikt worden om informatie te verspreiden. Die golven gaan in rechte lijnen vanuit het basispunt – de router – in een bepaalde richting. De meeste routers zijn beter in het verspreiden van horizontale golven dan verticale, waardoor het signaal naar boven of beneden al zwakker is dan het signaal dat op dezelfde verdieping wordt verspreid. De beste locatie voor een router zou dus zijn in het midden van je woning, hoog boven de grond. Plaats je hem aan de rand van je kamer, dan ben je al een deel van je bereik kwijt aan je buren. En tenzij je ze zo aardig vind dat je ze toegang verschaft tot jouw internetverbinding, heb jij daar helemaal niks aan. Daarnaast worden de golven geremd en zelfs gestopt door een aantal materialen, zoals een dikke betonplaat (zoals een vloer), verwarmingsbuizen en -platen, aquariums, electronica, magnetrons… kortom: heel veel apparaten. Logisch dus dat je het maximale bereik van een router, dat meestal op 10 tot 15 meter is ingeschat, bij lange na niet zult halen.

De snelheid van wifi

De snelheid van je wifiverbinding wordt door een ander feit: dat er zo veel apparaten zijn die gebruikmaken van wifi! Je moet je voorstellen dat je wifi-verbinding als een kraan is waar water uit stroomt. Alle apparaten nemen een beetje van dat water weg. En op een gegeven moment is die straal op, of moet je het doen met wat ontsnapte druppeltjes.

Kanalen en frequenties

De wifi-signalen worden namelijk opgedeeld in een aantal kanalen. Afhankelijk van je router kunnen dat er 15 zijn, waar je router automatisch een keuze uit kan maken. Maar ben je verbonden, dan maken alle apparaten gebruik van dat kanaal. Zo’n kanaal is groter dan de straal water van zojuist, maar niet onuitputtelijk. Als jouw buren ook gebruik maken van hetzelfde kanaal, putten ze uit dezelfde vijver… Daarnaast is het zo, dat wifi in bepaalde frequenties wordt verstuurd. De ontwikkelingen staan ook op dit vlak niet stil, er worden telkens nieuwe ontwikkelingen gedaan waarmee het internet sneller en krachtiger gemaakt kan worden. Zo is er een paar jaar geleden een nieuw kanaal vrijgegeven. Naast 2,4gHz kun je nu ook gebruikmaken van 5gHz. Die frequentie maakt niet alleen snellere verbindingen mogelijk, het is ook nog minder druk bezet. Je hebt dus minder hinder van andere apparaten.

Het grootste probleem van slechte wifi

In de praktijk zul je niet snel tegen beperkingen aanlopen met de bovenstaande technologische beperkingen van kanalen en frequenties. Ze kunnen zorgen dat je internet wat traag verloopt, maar niet dat je geen verbinding kunt maken. Het grootste probleem zit hem in de obstakels in je huis. Die moet je zien te omzeilen! Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Gebruik een wifi repeater! Zo’n klein apparaatje, dat je in je stopcontact steekt, werkt als een versterker voor je wifisignaal. Het signaal van je router wordt via de repeater doorgestuurd naar je apparaat, en omgekeerd. Plaats een repeater dus altijd op een plek waar je nog goed signaal hebt, zo’n beetje halverwege de plek waar je internet zou willen. Wil je internet op zolder? Dan plaats je de repeater op de eerste verdieping. Wil je internet in de tuin? Dan plaats je ‘m bij voorkeur in de berging of bijkeuken – mits je daar nog een goede internetverbinding hebt.

Mini koopgids wifi repeaters

Wil je een wifi repeater kopen? Let dan op de volgende dingen:

  • Snelheid: de meeste repeaters bieden 300Mbps aan snelheid. Genoeg voor de meeste toepassingen, maar wil je meer? Ga dan voor 1200 of 1750Mbps.
  • Frequenties: Een Dual-Band repeater heeft de mogelijkheid om met meer kanalen te communiceren. Daarbij profiteer je van het snellere 5gHz!
  • Netwerkpoort: Sommige repeaters hebben een aansluiting voor een netwerkkabel. Zo kun je bijvoorbeeld een netwerkschijf op zolder zetten, die je kunt gebruiken als centrale opslag of back-up van je computer en smartphone!
  • Stopcontact: Kun je wel een stopcontact missen? Dan heb je de vrije keuze. Zijn de stroompunten schaars? Kies dan een repeater waar een stopcontact inzet.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.