logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo koop je een betrouwbare tweedehands auto


Sommige aankopen die je niet zomaar eventjes. Daar gaat maandenlang onderzoek aan vooraf. Welke auto past bijvoorbeeld bij jou? Welke merken zijn betrouwbaar? En welk type heeft dan jouw voorkeur? De belangrijkste vraag is misschien wel: bij wie ga je ‘m kopen?

Tweedehands automarkt

Hoewel veel mensen zweren bij een nieuwe auto, is er een enorme markt voor tweedehands auto’s. En terecht: auto’s kunnen vaak tientallen jaren mee. Waarom zou je dan geen gebruikt model kopen, als het goedkoper wordt aangeboden? Het sluimerende probleem is alleen dat je nooit precies weet wat ermee gebeurd is. Hoe koop je dan een betrouwbare auto? Waar moet je op letten? Onze belangrijkste tip, zeker als je weinig verstand hebt van de technische kant van auto’s: ga naar een erkende BOVAG garage of koop hem bij een merkdealer.

BOVAG garantie

Het voordeel is namelijk dat je dan kunt vertrouwen op de BOVAG garantie, die je 12 maanden zekerheid geeft over de technische staat van je auto. Is er een mankement binnen die tijd? Dan kun je altijd teruggaan naar de garage om het euvel kosteloos te laten repareren. Daaronder vallen zowel de kosten van de onderdelen als de kosten van de gemaakte uren. Maar: het euvel moest wel al bestaan op het moment dat je de auto kocht… of binnen deze periode bij normaal gebruik zijn ontstaan. Wil je bijvoorbeeld een Peugot 208 kopen op Autotrack, let dan altijd op het BOVAG-embleem.

Dit kun je doen voor je een tweedehands auto koopt

  • Controleer of de auto overeenkomt met wat er wordt geadverteerd. Heeft hij alle functies en features die worden aangeboden? Let daarbij ook op het model van het voertuig en het vermogen van de motor. Aan de hand van het kenteken kun je dit allemaal opzoeken. Daarbij moet ook de kilometerstand correct zijn bijgehouden. Vergelijk het onderhoudsboekje met het overzicht van BOVAG.
  • Vraag naar de geschiedenis van de auto. Heeft hij ooit schade gehad? Wat voor schade? En zijn er bekende defecten waar je vanaf moet weten? Wanneer zijn de distributieriem, de banden en de accu vervangen? Dat zijn kosten die regelmatig terugkomen.
  • Zorg dat de BOVAG garantie wordt vastgelegd op de factuur, om later eventuele misverstanden en discussies te voorkomen. Het is een extra vangnet voor je dure aankoop, waar je uiteindelijk gewoon voor betaald. 
  • Maak een proefrit. Rijd daarbij zowel in een stadse omgeving als op de snelweg. Hoe trekt de auto op, hoe klinkt hij? Remt de auto snel genoeg als je op het pedaal drukt en hoe vind je de koppeling opkomen? Is de versnellingspook goed voor je? 

Vertrouw op je gevoel

Natuurlijk is een andere (voor jou nieuwe) auto fantastisch en geweldig. Je zult er altijd op vooruitgaan als het aankomt op mogelijkheden, uiterlijk en benzineverbruik. Toch is het belangrijk er altijd even over na te denken. Ga kijken bij een aantal garages en auto’s. Volg ook altijd je gevoel. Ook al heb je geen verstand van auto’s, zodra je er in rijdt hoor, zie en voel je meestal wel als er iets niet in de haak is. Door in een aantal dezelfde auto’s te rijden, krijg je bovendien een gevoel bij het merk en model, waardoor je onregelmatigheden beter opmerkt. Door op deze punten te letten en te luisteren naar je gevoel, kan het bijna niet mis.

Geschreven door Gastblogger

Avatar for GastbloggerDit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.