logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo kies je de juiste groepenkast


Als je bezig bent in huis, ontkom je er zo nu en dan niet aan eens kritisch te kijken naar je groepenkast. Misschien is hij gewoon aan vervanging toe, maar het kan ook zijn dat je bezig bent met een verbouwing of aanbouw, waardoor je moet beoordelen of de groepenkast nog aan je eisen voldoet. Maar hoe kies je de juiste groepenkast? Met deze stappen maak je nooit de verkeerde keuze. Ga na het voorwerk naar een expert om alle keuzes goed te laten doorlichten. Denk daarbij aan een expert als Elektrobode.

Stap 1: Hoeveel fasen?

Groepenkasten heb je in twee belangrijke categorieën. 1-fase groepenkasten en groepenkasten met 3 fasen. Dat geeft eigenlijk aan hoeveel energie ze kunnen verwerken. In normale huizen vind je groepenkasten met 1 fase, met een groepenkast van 3 fase krijg je namelijk de beschikking over krachtstroom. En die was tot voor kort eigenlijk nergens voor nodig, tenzij je bijvoorbeeld een inductiekookplaat hebt of een elektrische auto. Je herkent dit heel eenvoudig aan de stroommeter. Staat daarop 220/240V, dan heb je 1 fase. Staat er iets anders? Dan heb je een 3 fase groepenkast. Ga je de groepenkast vervangen, denk dan wel na over de toekomst. Wil je overstappen op inductie of een elektrische auto? Dan is de keuze voor een 3 fase groepenkast zo gemaakt.

Stap 2: Hoe veel groepen heb je nodig in je groepenkast?

Nog zo’n lastige vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Een groep kan ongeveer 2000 watt aan energie verwerken. Dat is ook de reden dat het niet slim is om een wasmachine en een droger tegelijk op 1 groep aan te zetten. Dat verbruikt simpelweg te veel energie! Kijk dus goed naar de ruimtes in huis en probeer uit de vogelen hoe de groepenindeling nu is gemaakt. Soms kun je daar nog wat wijzigingen in aanbrengen, maar dat is eerder werk voor een elektricien. Toen wij bezig waren met onze aanbouw hebben we bijvoorbeeld een extra groep laten aanleggen voor de nieuwe ruimte (die wordt deels gebruikt als keuken, met de oven, diepvries en losse keukenapparaten). Ook elektriciteit voor de tuin en de schuur hebben we op een nieuwe groep laten zetten – die was gekoppeld aan de groep van de badkamer. Sommige apparaten, zoals een inductiekookplaat of een jacuzzi, hebben een aparte stroomgroep nodig.

Stap 3: Extraatjes in de meterkast

De meterkast is niet alleen het verdeelpunt voor elektriciteit in huis, zo komt er vaak ook het televisie- en internetsignaal binnen. Het kan dus heel praktisch zijn om je groepenkast te voorzien van een stopcontact, zodat je elektriciteit hebt in de meterkast. Daarbij kun je ook denken aan een transformator voor je deurbel – de meeste mensen hebben namelijk nog geen draadloze variant in huis. Of wat denk je van een overspanningsbeveiliging? Daarnaast zou je iedere groep kunnen voorzien van een eigen energiemeter, zodat je kunt zien hoe veel energie je verbruikt op zolder, de slaapkamers, de keuken, et cetera. Erg hard nodig is dat niet, maar als je toch bezig bent…

Stap 4: Kiezen en plaatsen

Tot slot ga je het model uitzoeken wat je wil gebruiken. Hierboven heb je al een aantal wensen en eisen op een rijtje gezet. Ga nu kijken hoe veel ruimte je hebt voor je nieuwe groepenkast en bepaal daar je model op – al dan niet met hulp van de experts. Heb je de keuze gemaakt? Dan kun je hem bestellen en laten aansluiten door erkende elektriciens!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.