logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo kies je de beste horeca koelkast

Het aanschaffen van een horeca koelkast kan nogal lastig zijn, terwijl het zo belangrijk is. Het aanbod is groot, divers en er zijn nogal wat aspecten om rekening mee te houden. Voordat je een horeca koelkast kunt vinden, zul je moeten uitzoeken welke behoeftes jouw nieuwe koelkast moet bedienen. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips mee waar je op kunt letten.

1. Behoefte vs. beschikbare ruimte

Hoeveel ruimte heb je op de plek waar je de horeca koelkasten gaat neerzetten? Ga ook meteen na welke behoefte de horeca koelkasten moeten vervullen bij jou in de zaak. Heb je daarvoor grote koelkasten of juist kleinere varianten nodig? Maak voor een plattegrond, zeker als er ook nog andere apparatuur in deze ruimte staat. Zo weet je zeker dat wat je aankoopt ook past.

2. Wat wordt er bewaard?

Het is belangrijk om te inventariseren wat er precies wordt bewaard in de koelkast. Elk product heeft weer andere voorgeschreven bewaartemperaturen. Het kan dus betekenen dat wanneer je meerdere producten wilt koelen, je verschillende horeca koelkasten nodig hebt.

3. Manier van koelen

Er zijn verschillende soorten manieren van koelen, namelijk: statisch, geventileerd en geforceerd. Statisch zie je vaak terug bij huishoudelijke modellen en deze heeft intern verschillende temperaturen. Om deze reden is een statische koelkast niet geschikt voor horecagebruik. Geventileerde koelkasten zijn statisch gekoeld met een interne ventilator, deze zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling van de kou en dus voor een betere koeling. Een geforceerde koelkast heeft koelleidingen verwerkt zitten in een losse verdamper en hierdoor houdt deze manier van koelen het beste de beoogde temperatuur. Om deze reden is een geforceerde koelkast het beste voor professioneel gebruik in de horeca.

4. Basiseigenschappen koelkasten

Horeca koelkasten zijn er in twee soorten: wit staal en RVS. Wit staal is goedkoper en is je budget lager dan is dit een goede optie. De RVS variant is duurzamer omdat deze minder snel krast en ze zijn makkelijker schoon te houden. Ook oogt RVS mooier en schoner, zeker als deze zichtbaar is voor de gast.

5. Energieverbruik

Tegenwoordig is het verplicht voor fabrikanten om een energielabel mee te geven. Het is daarom niet geheel onbelangrijk om te kijken naar het energieverbruik van je koelkast. Horeca koelkasten zijn namelijk een stuk intensiever in gebruik dan huishoudelijke modellen. Huishoudelijke modellen hebben vaak een A+++ energielabel, maar dit is bij een horeca koelkast vaak een B of C label. Een geforceerde koelkast verbruikt dan ook een stuk meer energie, dus het is verstandig om te kijken naar de energiekosten.

Tot slot: zet je horeca koelkast niet naast een warmtebron neer. Dit geeft de koelkast meer moeite om te koelen en zorgt uiteindelijk voor hogere energiekosten. Zonde van het geld!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.