logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo heb je plezier van je keuken


Het is altijd lastig om een praktische, efficiënte en betaalbare keuken te vinden. In het geval van keukens is het namelijk letterlijk een afweging van wat je wilt en hoeveel je ervoor kunt (of wilt) betalen. Maar hoe haal je het maximale uit je keuken? Door er kritisch naar te kijken. Wat heb je nodig, wat is je droom… en wat is je beschikbare budget?

Prijs-kwaliteit

Het is belangrijk om te beseffen dat keukens voor een groot deel uit beleving bestaan. Er is een relatie tussen prijs en kwaliteit, maar die loopt niet evenredig op. Een keuken die twee keer zo duur is als een budget keuken gaat niet per definitie twee keer zo lang mee of heb je twee keer zoveel plezier van. Ik heb mensen een heel dure keuken in een huurflatje zien plaatsen, waar ze binnen drie jaar weer weg waren. Ik heb ook mensen gezien die een dure keuken hebben geplaatst en er na tien jaar echt op waren uitgekeken, omdat hij zo trendy was… en de trend al lang was gevlogen. Ik heb ook mensen gezien met een goedkope keuken, die er twintig jaar later nog altijd iedere dag met plezier gebruik van maken. 

Goede inrichting

Het komt uiteindelijk neer op een goede inrichting: met de materiaalkwaliteiten van tegenwoordig kun je jarenlang genieten van een goedkope keuken, dat kan ik met zekerheid zeggen. Het is alleen zaak dat je kijkt naar de juiste inrichting. Wil je bovenkastjes, voor extra opbergruimte, of ga je voor een open, ruimtelijk effect? Wil je een kookeiland of een U-vormige keuken (die laatste vind ik in de regel praktischer dan een eiland waar je aan twee kanten langs af kunt lopen) en hoeveel kastjes wil je eigenlijk hebben?

Onze keuken

Wij gebruiken al jarenlang een goedkope keuken. Als fervent koks hebben we behoorlijk wat keukengerei. Daarom hebben we gekozen voor veel opbergruimte. Zo veel, dat de verkoopster 12 jaar geleden in eerste instantie zei: dat krijg je nooit vol. Nou: challenge accepted! Daarbij hebben we een standaard L-vormige keuken neergezet met hoge bovenkastjes boven het aanrecht met de wasbak en lagere bovenkastjes boven het kookgedeelte. Aan de bovenkant zijn alle kastjes uitgelijnd, zodat je geen hinder ondervindt tijdens het koken van de lagere keukenkastjes (en de kastjes op de juiste afstand van de kookplaat hangen. Aangesloten op de korte zijde van de L-vorm hebben we een eiland gezet, met aan twee kanten kastjes: geen barretje dus, wat nu trending is. Opbergruimte zullen we hebben! Die kastjes zitten trouwens allemaal vol, hoewel het aan de kant van de eetkamer ook gevuld is met dagelijkse benodigdheden als pennen, opladers, placemats en andere kleinoden. Door dezelfde kastjes te gebruiken, is het wel één geheel geworden, wat bijdraagt aan de sfeer.

Wat ga je doen in je keuken?

Dat is een belangrijke factor in de inrichting. Heb je veel apparatuur? Dan is het belangrijk om genoeg aanrechtblad te hebben. De apparaten moet je allemaal ergens laten! En drie kastjes aan lege werkbladruimte is echt wel het minimum wat je moet overhouden om lekker te kunnen werken. In ons geval gingen we voor een diep eiland, omdat we regelmatig bakken: zo’n lap deeg moet je makkelijk kunnen uitrollen! Heb je veel accessoires? Ga dan voor kastruimte – of zoek een plek in huis waar je die spullen kwijt kunt. Een grote kast in de eetkamer of bijkeuken kan een briljant alternatief zijn. Je kunt er zelfs aan denken om minder-vaak gebruikte apparatuur, zoals een diepvries of magnetron, buiten de keuken te plaatsen. Zo heb je ze wel binnen bereik, maar staan ze niet in de weg bij je dagelijkse bezigheden!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.