logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo hang je een schilderij neer: de ideale hoogte, locatie en sfeer


Om je interieur helemaal af te maken is het belangrijk dat je met de juiste accessoires werkt. Een mooie grote plant tegen de muur, een vaas die ook zonder bloemen mooi is (want voor je het weet hand je d’r aan en moet je iedere week langs de bloemist…) of een mooi schilderij aan de muur. Belangrijk is dat je iets kiest dat bij je past, waar jij je prettig bij voelt. Dat kan een onderwerp zijn op een schilder, maar ook de kleurstelling of uitstraling. Het fijne van een schilderij boven bijvoorbeeld een fotokopie als poster is dat een schilderij ook iets meeneemt van de schilder. Een stukje eigenheid, een extra uitstraling. Dat maakt het beeld meteen wat levendiger!

Waar hang je een schilderij neer?

Als je een schilderij ophangt, hangen veel mensen ze veel te hoog neer. Soms is het zelfs zo hoog, dat je omhoog moet kijken om het goed te zien. Dat is helemaal niet de bedoeling! Je bent namelijk veel eerder geneigd om naar beneden te kijken. Als je schilderijen gaat ophangen moet je dan ook eerder van onderaf meten dan van bovenaf. Houd ongeveer een hoogte aan van 150 cm – dát is de zichthoogte. Volgens de meeste musea (en hey – die hangen wel vaker een schilderijtje op) zou het midden van het schilderij op die hoogte moeten hangen. Hang je schilderijen op in de zithoek, dan mogen ze best nog wat lager. Let dan wel op de hoogte van de bank. Het is niet zo fijn als je met je hoofd tegen het schilderij aan zit als je op de bank zit…

Hoe groot mag een schilderij zijn?

Een lastige vraag om een concreet antwoord op te geven. Dat doe ik dus ook niet! Het is wel zo dat er een paar regeltjes zijn die je kunt gebruiken om te bepalen hoe groot een schilderij mag zijn. Die zijn het duidelijkst bij een afgebakend stuk muur, zoals een tussenmuur of de muur boven een open haard of kachel. De stelregel is: je schilderij mag qua oppervlak ongeveer 2/3 van het muuroppervlak innemen. Ga je te groot, dan zit het er een beetje gedrongen uit. Maar dat gaat ook op voor een schilderij boven een kastje of een bank! Gebruik ook daar de regel van 2/3. Als je bank 180 cm breed is, zou een schilderij van 120 cm breed perfect zijn!

Alle stijlen

Als je eenmaal een plekje hebt gevonden waar je een schilderij wilt ophangen, is het zaak om te gaan zoeken naar een stoer schilderij. De maat is daarbij heel belangrijk – houdt die 2/3-regel in de gaten! Daarna komt het leuke werk. Het zoeken naar schilderijen! Kijk hierbij naar de structuur en kleur van je muur en je vloer – die verander je niet zo snel – maar ook naar de grote meubels, zoals een televisiekast, bank of eettafel. Dat zijn al redelijke sfeerbepalers in huis. Boven een felgroene bank ga je geen knalrood schilderij ophangen natuurlijk! Je kunt denken aan abstracte schilderijen, maar ook eentje met een motief – of zelfs een verzameling bij elkaar passende kleine schilderijen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.