logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nooit zonder energie – zo ga je om met batterijen


Met al onze apparaten in huis is het soms een waar gegoochel om alle apparaten van energie te voorzien. Stekkerdozen en USB opladers zijn niet aan te slepen, door het hele huis heen hebben we doosjes met kabels en stekkers, voor wanneer bepaalde apparaten opgeladen moeten worden. Nee, dan zijn er gelukkig ook nog de apparaten die eens in de zoveel tijd voorzien hoeven worden van een nieuwe energiebron, in de vorm van een batterij in alle soorten en maten: van de standaard AA batterij tot de speciale 3-volts CR2450 lithium knoopcel batterijen.

Verschillende modellen

Van deurbel tot rookmelder, maar ook onze weegschalen, lampjes met bewegingsmelders, zaklampen, gamecontrollers en speelgoed krijgen hun energie van deze draagbare energiebronnen. Wat soms wel verwarrend is, is dat sommige van deze apparaten een bijzondere batterij behoeven. Voor de meeste batterijen kun je bij vrijwel alle verkooppunten terecht: AA, AAA… dat is geen probleem. Ook de bekende CR2023 batterij, die vaak in weegschalen gebruikt worden, is meestal wel te koop bij de supermarkt. Maar wat als je een bijzonder model zoekt, zoals de CR2450? Dan kun je best wel een uitdaging hebben!

Verloop

Nu moet ik zeggen dat wij best wel een systeempje hebben in ons batterijverbruik. Dat systeem is eigenlijk bij toeval ontstaan. Wanneer je namelijk een aantal apparaten gebruikt die eenzelfde type batterij nodig hebben, zul je door het jaar heen verschillende momenten hebben waarom deze batterijen leeg raken. Zo is het verstandig en praktisch om een aantal van de basissoorten in huis te hebben, voor de aanpak zogezegd. Meer speciale batterijen, zoals heel dikke D-cel batterijen of speciale knoopcelbatterijen, bestellen we simpelweg wanneer ze nodig zijn. Batterijen van Batterijstunter bestellen gaat heel snel en eenvoudig – je koopt de bekende A-merken en zult wat dat betreft geen betere batterij treffen voor deze prijzen. Je hebt je bestelling bovendien de volgende dag in huis – daar kun je geen talloze winkels voor aflopen, zoekend naar het juiste type batterij!

Houdbaarheidsdatum

Het klinkt verleidelijk om flink wat batterijen in te slaan, voor het geval je ze ooit nodig zult hebben. Maar vergis je niet: dat zou eigenlijk best stom zijn! Batterijen hebben namelijk een houdbaarheidsdatum. Zodra de datum verstreken is, zul je merken dat het energieniveau (en daarmee de betrouwbaarheid) achteruit gaat. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Datzelfde gaat overigens op voor oplaadbare batterijen. Het klinkt aantrekkelijk om ze binnen bereik te hebben liggen, maar ze lopen leeg tijdens het liggen… Het is daarom beter om batterijen te kopen wanneer je merkt dat je oude batterijen aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld wanneer de prestaties van je apparaten verminderen, of – nog makkelijker – wanneer je apparaat aangeeft dat de batterijen bijna op zijn.

Batterijen bewaren

Waar laat je de gekochte batterijen dan, tot het moment dat je ze kunt gebruiken? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: koel. Zo koel mogelijk, maar niet gekoeld. Dus niet in de koelkast of diepvries! Té koud is namelijk ook niet goed voor een batterij, maar te warm ook niet. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 15 en 17 graden Celsius in. Leg ze dus in de voorraadkast, je kelderkast of in een onderkastje van je keuken. Leg ze ook niet vochtig neer, je batterij zou daardoor door corrosie en condensvorming beschadigingen kunnen oplopen. In de felle zon is ook niet goed. Batterijen zouden oververhit kunnen raken en gaan lekken!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.