logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo barbecue je het hele jaar door


Als de zon gaat schijnen, is het vechten in de supermarkt en bij de slager voor het beste barbecuevlees. Heel Nederland lijkt het dan ineens op de heupen te hebben gekregen: er moet en zal gebarbecued worden! En hoewel ook wij dan de barbecue aansteken, is dat voor ons niet zo heel bijzonder. Want ook als het weer minder is maken we er graag gebruik van. Want wist je dat je zelf hartje winter heerlijke gerechten van het vuur kunt halen? Nee, het is dan misschien niet zo prettig om buiten te eten, maar als je ’t een beetje goed aanpakt kun je het hele jaar genieten van je barbecue. En dat geeft ook wat meer mogelijkheden voor het aanschaffen van een wat duurdere barbecue!

Locatie

Let er op als je gaat barbecueen dat de locatie een beetje beschut is. Onder een afdakje kun je heel goed met een gasbarbecue aan de slag, met een houtskoolbarbecue moet je alleen even opletten met het aansteken ervan. De rook kan namelijk lelijk blijven hangen. Maar heb je een afdakje, dan is dat een mooie plek om te staan. Een wind-luwe plek in de tuin is natuurlijk ook een goede optie. Let wel op de vuurvastheid van je omgeving, zeker als je met hout of houtskool aan de slag gaat: ook op bestrating kan dat lelijke vlekken opleveren.

Christmas-Big-Green-Egg-ClassesToestel

Als je een barbecue gaat zoeken waar je het hele jaar meer vooruit kunt, moet je in ieder geval een toestel hebben met een deksel. Anders zijn de temperatuurverschillen zo groot, dat de bovenkant al koud is voor de onderkant is opgewarmd. Natuurlijk kun je gebruik maken van een vuurkorf waar je een grillplaat boven kunt hangen. Lekker voor soep of het roosteren van kastanjes, maar wil je het hele jaar door kunnen barbecueën? Dan kijk je liever naar een buitenkeuken – die zijn echt geweldig. Je kunt zo ook voor zo’n beetje alles gebruiken, voor het grillen van een burger tot het maken van een stoofpot. Wil je een stapje verder? Dan is een kamodo misschien iets voor jou. Dat is een keramische barbecue, die de warmte ontzettend lang vasthoud. Daarop kun je niet alleen grillen, maar ook bakken, koken en roken. Geweldig voor slow cooking of het bakken van bijvoorbeeld een pizza, maar je kunt ‘m ook gebruiken om op te grillen. Een van de toppertjes onder de kamodo’s is de Big Green Egg.

Accessoires

Voor alles is zijn moment. In de zomer zul je wellicht kleinere gerechtjes bereiden, terwijl je ’s winters liever aan de slag gaat met slow-cooking of het roken van bijvoorbeeld vlees. Voor al die manieren heb je weer andere accessoires nodig. Check vooraf of de barbecue die je wil kopen mogelijkheden biedt om ‘m later uit te breiden. Bij de Big Green Egg bijvoorbeeld heb je tal van uitbreidingsmogelijkheden, bij de Weber evenzo, waarbij je met de GBS nog meer uitbreidingsmogelijkheden hebt. Maar het zou toch zonde zijn als je heel graag eens het roken zou willen proberen, terwijl je bbq daar geen mogelijkheden toe biedt!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.