logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo bak je oliebollen in de oven

Oudjaar komt er weer aan – voor velen hét uitgelezen moment om je helemaal rond te eten aan oliebollen. Bij ons in de familie is dat echt het geval – het liefst de hele dag door. Urenlang staan we de oliebollen te frituren boven een bak hete olie, maar het resultaat mag er wezen. Niets lekkerder dan een verse, knapperige oliebol vol rozijnen, sucade, appel en bestrooid met een mooie laag poedersuiker! Of je kunt voor onze snelle oliebollen zonder gist gaan, natuurlijk. Maar het bakken van oliebollen heeft ook zeker een keerzijde. Het bakken in olie laat een enorme geur achter in het hele huis, bijvoorbeeld, en bovendien is de hoeveelheid olie die je in die korte tijd binnenkrijgt goed voor de hele maand januari. En misschien ook wel februari, als je bij ons in huis woont.

Alternatieve bol

Maar wist je ook dat je oliebollen gewoon in de oven kunt bakken? Niet met het standaard recept, daar heb je helemaal gelijk in. Koopmans heeft lang gewerkt aan een briljant alternatief: oliebollen die je in de oven kunt bakken. De naam is goed bedacht: Koopmans Oviebollen. Je bakt ze in een muffinvorm, en één pak is goed voor twaalf stuks.

Zo maak je oliebollen in de oven

Het maken is heel eenvoudig. Je hebt nodig: een pak Koopmans Oviebollen, olie, wat bloem, een muffinvorm voor 12 muffins en eventueel rozijnen. Als eerste doe je het water in een kom doen, voeg je de zakjes mix erbij en mix je alles tot een glad beslag. Eventueel kun je er 100 gram rozijnen bij doen, en dat raad ik je persoonlijk echt aan. Heb je alles eenmaal gemixt, dan is het een kwestie van laten rijzen. Tja, aan sommige concepten moet je niets veranderen. Ondertussen kun je de muffinvorm voorbereiden. Je smeert hem in met olie, strooit er wat bloem in en klopt hem ondersteboven een beetje uit. Na een half uur rijzen schep je het oliebollenbeslag in de vorm, schenk je er een theelepeltje olie in en bak je ze twintig minuten in de oven.

Het resultaat

De oviebol is krokant van buiten, luchtig van binnen en net zo ‘sponzig’ als een normale oliebol. Het krokante laagje is wat dikker en taaier dan wanneer je ze in de olie bakt, wat wel even wennen is. Ook vond ik – eerlijk gezegd – het gemis aan olie wat jammer. Zijn ze dan droog? Nee, dat niet. Dankzij het ‘sponzige’ karakter van het deeg voelt en proeft hij als een normale oliebol, hoewel ik ze zelf wat zoeter maak door door het beslag al wat suiker en een gesnipperde appel bij te doen. Ook is het gladde, ronde uiterlijk wel even wennen. De mijne mislukken altijd een beetje als het daar op aankomt, en het ambachtelijke, grillige karakter vind ik er wel een beetje bijhoren.

Lekker variëren met zoet en hartig

Volgens Koopmans kun je ook lekker variëren met de Oviebollenmix. Verras eens met een hartige vulling van kip en pesto of met een ham-kaas oviebol. Liefhebbers voor zoet in huis? Probeer dan eens de oviebol met chocolade en kersen. Of gewoon naturel met of zonder een heerlijke laag poedersuiker. Liefhebbers kunnen zich laten inspireren door heerlijke recepten op www.koopmans.com.

Verkrijgbaarheid

Net als de andere Oud & Nieuw producten van Koopmans – Oliebollen Origineel, Oliebollen Compleet Pakket en Appelbeignets – is Koopmans Oviebollen vanaf begin december tijdelijk verkrijgbaar bij diverse supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo. De consumentenadviesprijs is € 1,49 voor een pak (12 oviebollen).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.