logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo bak je pizza op de barbecue

Recensie sunset barbecue flammkuchen

Dit jaar is het er helaas nog niet zo heel veel van gekomen, maar hopelijk keert het tij en kunnen de barbecues weer flink worden opgestookt! En dan kunnen we je dit recept echt niet onthouden. Want wat veel mensen niet weten (of beseffen) is dat je ook perfect pizza’s kunt bakken op de barbecue. Met een pizzaplaat bereik je heel goede resultaten, maar met een goedkope bakplaat werkt het ook erg goed. Bovendien kun je zo’n bakplaat ook door het jaar heen gebruiken in je oven, wel zo prettig! Voor het bakken van een pizza is het wel belangrijk dat je barbecue een deksel heeft. Veel kogelbarbecues hebben er een, en onze Sunset Barbecue is daar geen uitzondering op. Dankzij zijn grote formaat is het plaatsen van een bakplaat ook geen enkel probleem. Sterker nog: er is ruimte genoeg voor een paar smakelijke gerechten!

Recensie gacoli-6643Flammkuchen op de barbecue

Maar goed: terug naar de pizza. Veel mensen vinden dat een pizza belegd moet worden met tomatensaus, maar dat is natuurlijk achterhaald. Ben je een wintersporter, dan ben je vast bekend met de Flammkuchen. Die bewijzen dat je ook prima een pizza kunt beleggen zonder de machtige tomatensaus. De romige structuur van crème fraiche zorgt bovendien voor een subtielere smaak.

Wat heb je nodig?

  • Pizzadeeg, uit een pakje, kant en klaar of zelfgemaakt (zie hieronder)
  • een bakje crème fraiche
  • ongeveer 150 gram ham (vleeswaren)
  • 2 (rode) uien

Zo maak je flammkuchen

  • Kneed het deeg en laat het even een paar minuten rusten. Daardoor kun je hem makkelijker uitrollen. Rijzen en narijzen is bij pizzadeeg niet nodig, maar je kunt hem eerst een half uurtje laten rijzen, waarna je hem nog een keer doorkneed. Ziet er wel stoerder uit.
  • Snijd ondertussen de ham in reepjes of vierkantjes en de uien in ringen
  • Rol het deeg uit op de plaat. Voor flammkuchen rol je hem dunner uit als bij een normale pizza. Waar je bij een normale pizza op ongeveer 5 mm uitrolt, mag een flammkuchen best 2mm dik zijn. Wij leggen er altijd een vel bakpapier onder. Daardoor kun je hem makkelijk van de plaat schuiven, en kun je ook vast meerdere bodems voorbereiden die je na elkaar op de plaat kunt leggen.
  • Verdeel de crème fraiche erover. Voor een normale bakplaat volstaat een enkel bakje, maar heb je een grotere plaat, dan zul je daaraan te kort komen.
  • Strooi de ham en de ui over de pizza.
  • Klaar! Nu moet hij zo’n 20 minuten op de barbecue. Ideaal als hij nog niet zo lang aanstaat, maar wel al een goede koepeltemperatuur heeft. Vanaf 150 graden is perfect. Is de pizza klaar, dan is het grillrooster mooi op temperatuur om op te grillen
Recensie flammkuchen op de barbecue

Zo maak je je eigen pizzadeeg

Er zijn honderden verschillende recepten voor pizzadeeg te vinden. Sommigen zijn moeilijk, anderen een stuk eenvoudiger. De bodem van de pizza is natuurlijk heel erg belangrijk, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch kun je er ook te ver in gaan. Natuurlijk kun je er wat boter doorheen kneden, een snufje zout toevoegen of water vervangen door melk – ik ben ook benieuwd naar jullie recepten! Ikzelf gebruik meestal dit eenvoudige recept. Snel, eenvoudig en gewoon lekker. Wat heb je er voor nodig?

  • 225 gram bloem
  • een zakje gist
  • 150 ml lauwwarm water
  • 2-3 eetlepels olijfolie

En zo maak je het:

  • zeef de bloem en de gist door elkaar in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet het water en de olie in het kuiltje.
  • Meng alles door elkaar met de hand of met een houten lepel.
  • Kneden maar! Een minuutje of 5-10 is voldoende. Doe het beslag terug in de kom en laat hem rusten.
  • TIP: je kunt ook een keukenmachine gebruiken. In een Magimix laat je de motor draaien met het meel en de gist. Dan giet je er langzaam het water en de olie bij. Laat de motor draaien tot je een bal hebt. Werkt perfect!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.