logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Zeven Sleutels 2: Voorbij de val, Tom Rijpert


Soms is het lastig om een vervolgboek te lezen zonder voorkennis van het eerste deel. Zo kwam ik een beetje verloren terecht in de magische wereld van De Zeven Sleutels, waarbij Kobold een groep vreemdelingen begeleid op zijn queeste om de Zeven Sleutels te verzamelen, want achter die zevende magische poort zou de enorme schat van de Roverkoning verborgen liggen!

Vreemde snuiters

Het mag direct duidelijk zijn dat we te maken hebben met een bonte verzameling personages, ieder met hun eigen achtergrond en problemen, vragen waar ze mee zitten en onhebbelijke eigenschappen. Een blinde vos, een vechtersbaas, een helderziende oude Spinster en een Kobold zijn nu niet direct het meest vanzelfsprekende gezelschap. Tel daarbij een paar jonge gasten bij op en het gezelschap is compleet. Het helpt echter niet dat de personages lang niet altijd bij hun werkelijke naam genoemd worden, waardoor je toch wat afstand blijft voelen.

Moira

Het verhaal van Voorbij de Val lijkt vooral te draaien om de jonge koorddanseres Moira, die haar ouders is kwijtgeraakt in het Circus. Ze werd daardoor opgenomen in het circusgezelschap en heeft daardoor geleden onder de drukkende kracht van de brute Ceremoniemeester, die ook op zoek blijkt te zijn naar de beruchte schat. De geschiedenis van Moira houdt haar een tijd vast achter de Poort van Wat Was, waarin ze keer op keer het moment beleeft waarin ze haar ouders voor het laatst ziet. Dat geeft jou als lezer een beeld van wat er is gebeurd… vanuit haar perspectief dan. Toch wordt daar een tipje van de werkelijke sluier opgelicht. Het is een gevaarlijke wereld, achter de Poort van Wat Was, waar al velen in zijn blijven hangen. De oude waarzegster van het gezelschap durft de uitdaging aan en stapt de poort in om Moira terug te halen.

Vier poorten te gaan

Na de Poort van Wat Was zijn er nog vier poorten te gaan, terwijl de Ceremoniemeester hen op de hielen zit. Tijdens hun reis ontmoeten ze nieuwe vrienden… die wellicht ook hun ondergang kunnen betekenen. In de groep ontdekken verschillende leden dat er geheimen zijn die onthuld moeten worden. De sluimerende onzekerheid en stress ontlokken frustraties en wrijving, waardoor de groep bijna uit elkaar lijkt te vallen. Als één van hen dan ook nog in een kolkende rivier valt, lijkt de emmer over te lopen. Toch weet Kobold de groep bij elkaar te houden en vervolgen Ellie, Pjotr, Moira, Abdul, Kobold, de Spinster en de vos hun reis.


Ga direct naar De Zeven Sleutels 2: Voorbij de val op BOL.com.

Recensie over De Zeven Sleutels 2: Voorbij de val

Voorbij de Val is echt een boek waarbij je het eerste deel gelezen moet hebben, anders val je een beetje plompverloren in het verhaal. Het idee om een bont gezelschap verschillende werelden te laten ontdekken is natuurlijk niet heel erg origineel, hoewel de uitwerking met de poorten een leuke kwinkslag geeft. De personages zijn heel divers en uniek, dat draagt bij aan het leesplezier. Door het beleefde taalgebruik onderling blijven de personages wel afstandelijk naar elkaar toe, hoewel ze elkaar helpen heb ik niet echt het idee dat ze heel erg om elkaar geven. Dat is jammer, het draagt niet bij aan het eenheidsgevoel. Ook de sluimerende geheimen werken hier niet aan mee – maar die kunnen in het volgende deel wel weer voor een toffe plottwist zorgen. Ondanks de verhaalwendingen kon het tempo van het verhaal en de afstandelijke houding me niet zo bekoren.

Score: 7


Informatie

Titel: De Zeven Sleutels 2: Voorbij de val
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789463376648
Prijs: 17 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.