logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zes robottrends die de productie overnemen


Het versnelde tempo van automatisering – en met name robotapparatuur – heeft de productie het afgelopen decennium aanzienlijk beïnvloed en deze ontwikkelingen vertonen geen tekenen van omkering of vertraging. Hier zijn zes trends in de technologie van robotarmen die momenteel aan de gang zijn en die waarschijnlijk de productieactiviteiten in de nabije toekomst zullen beïnvloeden.

1. Heavy-duty robotarmen

Heavy-duty robotarmen kunnen ervoor zorgen dat de workflow soepel blijft lopen en voorkomen dat er per ongeluk letsel ontstaat door vermoeidheid of spanning van mensen. Marktanalisten voorspellen dat de vraag naar heavy-duty robotarmen zal groeien tot $ 14,7 miljard in 2026, wat neerkomt op een gecombineerd jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4,73% voor de prognoseperiode die begint in 2017.

In de loop van de tijd zullen mensen die met robots werken meer mogelijkheden zien om dit soort wapens op hun werkplek te gebruiken. Een voorbeeld zijn de Fanuc M-2000-serie robots. De armen van deze machines kunnen 2,3 ton heffen en de ontwikkelaar heeft de kracht, het bereik en de functionaliteit van de armen gedemonstreerd door hele auto’s op te tillen als voorbeeld voor een manier om ze te gebruiken.

2. Sensoren maken gigantische robots veiliger voor mensen

Naast de cobots die veilig tussen mensen werken, blijven veel grotere en krachtigere robots doorgaans in gesloten werkcellen, terwijl menselijke werknemers op veilige afstand blijven. Deze regelingen kunnen in de komende vijf jaar veranderen dankzij inspanningen die bedoeld zijn om zelfs die enorme apparaten veilig te maken voor mensen die in de buurt werken.

Bij één testgebruik van de technologie werkten de robots rond mensen in een autofabriek en deden dat veilig, ook al hadden de robots 2 meter lange armen.

3. Naar meer gevaarlijke omgevingen

De groeiende bekendheid van robots in verschillende industriële sectoren en elders heeft geleid tot een grotere behoefte aan robotica-ingenieurs. Zodra die professionals ten minste tien jaar ervaring hebben, beheren ze vaak de ontwikkeling of creatie van nieuwe robots en werken ze samen met hun werkgevers om te voldoen aan verschillende behoeften die zich voordoen.

Robotica-ingenieurs hebben ook te maken met voortdurende behoeften. Een constante behoefte is uitzoeken hoe robots het gevaarlijkste werk van mensen kunnen laten doen.

Veel mensen accepteren gewillig werk dat hen in gevaar brengt, en ze krijgen uitgebreide training over hoe ze beschermd kunnen blijven – maar ze weten dat er op elk moment ongelukken kunnen gebeuren.

Gelukkig introduceren robotfabrikanten modellen die de giftige gassen en sterke dampen die gepaard gaan met handmatig lassen tolereren, of die kunnen werken in secties van fabrieken die ontvlambare dampen hebben. In de komende vijf jaar moeten die robots op grotere schaal worden gebruikt in productieprocessen, waardoor mensen veiliger werk kunnen doen.

4. Zachtere robots

Er wordt ook gewerkt aan het bouwen van robots met zachtere componenten. Wanneer ze bedekt zijn met een materiaal zoals plastic of rubber dat de stress van de constante beweging van een robot zou kunnen verdragen, zouden dergelijke machines minder gevaar opleveren voor mensen die er per ongeluk mee in contact komen. Sommige van de experimenten die nu plaatsvinden, omvatten het bouwen van zachte, op dieren geïnspireerde robots op basis van dingen als de slurf van een olifant, rupsen of wormen.

Dit zijn projecten in een vroeg stadium, en met name de vooruitgang tot nu toe heeft betrekking op robots die slechts relatief lichte lasten heffen.

Er is echter één voorbeeld van een robotarm die ongeveer 1 kilogram weegt en ongeveer vijf keer dat gewicht kan tillen. Als wetenschappers erachter komen hoe ze de allerbelangrijkste balans tussen zachtheid en kracht kunnen vinden, kan de invloed op industriële robotica-toepassingen gevolgen hebben.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.