logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zelf een schuur bouwen doe je in deze 6 stappen

De omzet van de bouwwinkels in ons land zit al een hele tijd in de lift, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat betekent dat we steeds vaker zelf aan de slag gaan met klusjes die thuis gedaan moeten worden.

Ben jij een beetje handig en wil je je eigen schuurtje bouwen in de tuin? Met het juiste materiaal, de nodige kennis en natuurlijk een goed humeur is dat gewoon mogelijk. Materialen én inspiratie vind je op NuBuiten.nl voor alle bouwers! In dit artikel lees je meer over de stappen die je moet zetten om een eigen schuur te bouwen.

1. Maak een duidelijke bouwtekening

Voordat je aan de slag gaat met een schuur bouwen in je tuin is het nodig om een bouwtekening te hebben. Daarmee kun je namelijk goed checken of alles past op de plek waar je het schuurtje wil hebben. Kijk hierbij naar de ruimte die beschikbaar is, naar wat voor een soort dak je op de schuur wil hebben en wat voor houtsoort je wil gebruiken. Op de bouwtekening moeten de exacte buitenmaten en binnenmaten staan, evenals info over de aansluitingen voor elektra en eventueel water.

2. Controleer of je een vergunning nodig hebt

Heb je een goede bouwtekening gemaakt dan is het nodig om te kijken of je een vergunning nodig hebt voor je bouwplannen. In veel gemeentes in Nederland is het verplicht om een vergunning aan te vragen voor een schuur die je in je tuin plaatst. Maar: hierbij gaat het vooral om schuren die je aan de voorkant of zijkant van je huis bouwt. Controleer goed hoe dat in jouw gemeente zit.

3. Fundering van de schuur maken met palen

Kun je beginnen met bouwen? Start dan in ieder geval met het maken van een fundering van palen. Voor iedere 1,5 meter is een paal nodig als versteviging van de fundering. Ga het liefst voor palen die minimaal 8 centimeter dik zijn. Ook dat is nodig voor extra stevigheid. Een sterke fundering is immers een must voor een stevige schuur. Op dat raster kun je vervolgens een frame maken met andere balken (in de lengte). Deze zet je vast met behulp van metalen strips.

4. Vloer afmaken met houten planken of multiplex

Zodra je de basis van de vloer hebt gemaakt met balken moet je de buitenste balken net wat hoger maken. Tussen de buitenste balken monteer je vervolgens palen of houten planken van 5 tot 6 centimeter dik. Daarmee creëer je een compleet raster waarop de vloer vervolgens komt. In een schuurtje wordt vaak gebruik gemaakt van multiplex (dik hardhout) van minstens 3 centimeter dik. Ook kun je met houten planken aan de slag gaan om een mooie vloer te maken.

5. Frame van de schuur in de hoogte bouwen

Naast een liggend frame heb je natuurlijk een staand frame nodig om een schuurtje te krijgen. Ook hiervoor gebruik je palen die je op zo’n 25 tot 30 centimeter afstand van elkaar bevestigt. Let er op dat er een deur en eventueel ramen in het schuurtje moeten komen. Houd daar dus ruimtes open waarin de ramen en de deur passen. De basis mét een ondervloer van hout is er op dit punt.

6. Maak de wanden compleet en fix het dak

Om het schuurtje helemaal af te maken, moet je de wanden maken en het dak compleet maken. Voor een simpele schuur heb je eigenlijk alleen planken of wanden nodig die je tussen de palen kunt plaatsen. Voor het dak heb je multiplex platen nodig met daar bovenop dakleer, rubber of golfplaten om het dak waterdicht te hebben. Wil je de schuur nog isoleren dan is het nodig om isolatiemateriaal aan de binnenkant te plaatsen. In deze video op YouTube kun je alle stappen nog eens nakijken voor een geslaagde zelfgebouwde schuur in je tuin.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.