logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zelf nieuw (dubbel)glas plaatsen, zo doe je dat

Het plaatsen en afwerken van glas is iets wat de meeste mensen door een vakman laten doen. Ben je een beetje handig met klussen, dan is het echter ook zelf te doen. Dat bespaart geld en bovendien is het best leuk om te doen. Let hierop bij het plaatsen van glas. 

Allereerst is het van belang dat je over de juiste gereedschappen beschikt. Denk bijvoorbeeld aan een afsteekmes, glashevel, hamer, tang en glaszuigers voor het veilig verplaatsen en aanbrengen van glas. Zeker dubbelglas is zwaar, wat het plaatsen van een ruit in het raam lastig kan maken. Verder is het handig te beschikken over een rolmaat en een handlap die je handpalm beschermt bij het dragen van glas.

Zorg vooraf dat het raamwerk schoon en vetvrij is. Voor grote stukken glas gebruik je steunblokjes en celband. Het hout van de ramen, kozijnen en glaslatten moet twee keer gegrond zijn. Onder de sponning plaats je (maximaal!) twee steunblokjes waarop de ruit komt te staan, 2 centimeter van de hoeken. De blokjes zijn van een hard soort rubber genaamd neopreen en zorgen ervoor dat de ruit goed vlak in de sponning staat.

Plaatsen en afwerken

Vervolgens plaats je het celband 2 millimeter van de sponningrand. Celband is rubberachtig, zelfklevend materiaal dat verkrijgbaar is op rollen of haspels. Door het in de sponning aan te brengen, wordt de druk van het glas op het raam en in de sponning gelijkmatig verdeeld. Plaats stelblokjes om de juiste afstand te houden tussen sponning en ruit, en om bij draaibare ramen te zorgen dat het glas niet gaat schuiven. 

Plaats het glas met de sticker naar de buitenkant. Breng de glaslatten aan met RVS-spijkers om roesten te voorkomen. De overgebleven ruimte tussen glaslat en glas en tussen sponning en glas vul je met elastische kit. Is dat klusje geklaard, gebruik dan de afgeronde hoek van een plamuurmes om kitresten te verwijderen en de kitrand hol te maken. Breng met een plantenspuit afwaswater aan op het glas om het afstrijken gemakkelijker te maken. Met een natte vinger kun je vervolgens de kitrand netjes afwerken. 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.