logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zelf boekhouden of een boekhouder inhuren?

Als ondernemer heb je meer dan genoeg taken op je bordje liggen. Alle aspecten van het ondernemerschap komt immers bij jou te liggen, van het zoeken en benaderen van potentiële nieuwe klanten of opdrachtgevers tot het bestellen van die broodnodige koffie, van het bijhouden van je uren-administratie tot het invullen van de kwartaalaangifte. Maar moet je al dat gewicht wel op je schouders willen dragen?

Expertise inhuren

Eigenlijk is het vreemd dat veel ondernemers alles proberen zelf te doen. Als er iets mis is met je auto, ga je toch ook naar een garage, in plaats dat je zelf wat uitprobeert? Datzelfde gaat eigenlijk op voor bepaalde zaken binnen je bedrijf. Ja, natuurlijk kun je leren hoe je moet boekhouden en hoe je een aangifte doet, maar moet je daar in het begin van je onderneming heel veel tijd in steken? Misschien is het beter als je eerst je pijlen richt op het zoeken van klanten en opdrachten! Bovendien kun je veel leren van een professional. Als je boekhouding eenmaal op poten staat, kun je hem makkelijk overnemen. Of niet, want uitbesteden kost je misschien wel wat geld, maar bespaart je ook weer de nodige tijd – die je kunt steken in zelfontplooiing en ontwikkeling.

Wanneer huur je een boekhouder in?

Als je zelf geen ervaring hebt met boekhouding, kun je natuurlijk kiezen voor het gebruiken van boekhoudsoftware. Ook hier hangt een prijskaartje aan, maar je hebt het voordeel dat je zelf alles in de hand hebt. Het hangt natuurlijk ook heel erg samen met het soort bedrijf dat je hebt. Ben je bijvoorbeeld tekstschrijver of blogger, net als ik, dan is het zelf bijhouden van een boekhouding helemaal niet zo ingewikkeld. Je verstuurd immers een overzichtelijk aantal facturen per maand, hebt nauwelijks inkopen en op zijn hoogst te maken met afschrijvingen. Waarschijnlijk werk je bovendien vanuit huis, zodat je ook niet te maken hebt met een bedrijfspand en bijbehorende inventaris. Een boekhoudprogramma of zelfs een Excel-sheet kan dan al genoeg zijn. Heb je echter een thuisbakkerij of ben je een timmerman, dan heb je ook te maken met inkoop en verkoop, urenregistratie en nog veel meer. In die gevallen is het inhuren van een boekhouder absoluut aan te raden!

Wat kost een boekhouder?

Het prijskaartje dat gepaard gaat met een boekhouder hangt een beetje samen met de diensten die je bij je boekhouder neerlegt. Je kunt natuurlijk enkel de administratie en de kwartaalaangifte bij je boekhouder neerleggen. Sommige boekhouders gaan een stapje verder en kunnen bovendien de facturatie en het incasseren van de bijbehorende bedragen voor hun rekening nemen. Daar betaal je uiteindelijk voor. Bovendien is het afhankelijk van het aantal concurrenten in jouw regio (hoewel je je ook moet afvragen hoe locatiegebonden een boekhouder moet zijn). Wat kost een boekhouder in jouw regio? Vraag een aantal offertes op! Een goed ondernemer moet immers slim inkopen. Daar hoort prijsvergelijk ook bij!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.