logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom

zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom, dat zo je kunnen zeggen op de laatste dag van school. Teminste, als je net zo’n zomervakantie te wachten staat als Sander! Sander is een heel lief jongetje, dat altijd alles doet dat zijn ouders zeggen. Dat moet ook wel van zijn strenge vader. Tot ze op vakantie bij een tankstation aankomen en Sander lekker aan het springen is op een springkussen. ‘Stap nu in de auto, anders rijden we weg zonder jou’. Yeah, right. Uhm… ja, dus. Daar staat Sander, op een tankstation in Frankrijk, zonder zijn ouders!

Achtergelaten

Dat is het begin van Sanders grote avontuur, waar hij heel wat mensen leert kennen die hem gelukkig allemaal een stukje meehelpen. Zijn grootste steun en toeverlaat is wel de vrachtwagenchauffeur Bert, die zo aardig is om Sander naar huis te brengen. Samen rijden ze rond met een vrachtwagen vol schapen, maken ze kampvuurtjes en vertellen ze verhalen. Maar ook Loes en diens vriendje Mo worden zijn grote vrienden. Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom, want Sander wil nog lang niet dat zijn vakantie is afgelopen! Maar missen doet hij zijn ouders niet.

Uitdagingen

Natuurlijk komt Sander voor heel wat uitdagingen te staan. Ouders zorgen er namelijk altijd voor dat hun kinderen beschermd worden. En tja, als die dan niet in de buurt zijn, dan moeten de kinderen hun boontjes zelf doppen! Sander komt dus wat uitdagingen tegen, maar gelukkig is er altijd het stemmetje in zijn hoofd die op een soms wat stoere of brutale manier raad geeft. En weet je: dat stemmetje heeft het vaak bij het juiste eind! Zo leert Sander in die ene vakantie heel wat meer dan een heel jaar op school.

Schapen tellen

Sander weet Bert ervan te overtuigen om de vrachtwagen naar de kust te rijden. Daar overnachten ze. De schapen mogen buiten in de wei hun poten strekken. Maar als de volgende dag naar het dorp lopen en terugkomen met hun armen vol boodschappen, ontdekken ze dat de vrachtauto weg is. En ja, dan zit er niets op om met de kudde schapen naar Nederland te lopen.

Herhaling

Dit boek, dat eigenlijk al in 2008 is geschreven en dit jaar opnieuw is uitgegeven, is een geweldig avonturenverhaal geworden. In Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom is een enge droom werkelijkheid geworden. Tenminste – ik ben wel eens bang geweest dat ik ergens werd achtergelaten, zonder dat ik mee naar huis kon! Gelukkig is Sander een stuk stoerder en probeert hij met man en macht ervoor te zorgen dat hij weer bij zijn ouders terecht zal komen.

Informatie

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom, Bette Westera
Illustrator: Joanne Lew-Vriethoff Gottmer, 168 pagina’s, hardcover. Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789025762414

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.