logo-liggend-wit-donkerblauw

YouTube Kids komt met nieuw knutselkanaal voor kinderen

1.keyvisual withiconbackground meestersander

Creativiteit heeft de afgelopen jaren bij kinderen ruimte moeten maken voor turen naar een tablet. Zonde, vindt bijna twee derde van de Nederlandse ouders (63%), want de groeiende populariteit van het spelen van spelletjes op tablets en smartphones onder jonge kinderen gaat in hun ogen ten koste van hun creativiteit. Dit blijkt uit onderzoek van GfK uitgevoerd in opdracht van Bison*. Terwijl creativiteit op de toekomstige arbeidsmarkt van groot belang gaat zijn. “Knutselen zorgt voor vaardigheden waar kinderen niet alleen nu, maar ook later in hun leven veel plezier van hebben”, zegt ontwikkelingspsycholoog Krista Okma. Om creativiteit te stimuleren lanceert Bison samen met basisschool leraar en vlogger meester Sander ‘Bison Kids’. Een nieuw platform waar kinderen via o.a. YouTube en Instagram inspiratie kunnen vinden voor leuke en uitdagende knutselprojecten. Zo combineert Bison de populariteit van het beeldscherm met offline bezig zijn.

Knutselen belangrijk voor latere carrière

Het belang van knutselen is bij veel ouders bekend, maar liefst 85 procent geeft aan dat hun kinderen leren van knutselen. Volgens de ouders stimuleert knutselen met name de creativiteit (72%), fijne motoriek (54%) en ruimtelijk inzicht (37%). Toch lijken ouders het lastig te vinden om hun kinderen hiervoor enthousiast te krijgen. Zo geeft ruim de helft van de ouders (55%) van kinderen die weleens thuis knutselen aan dat zij hierbij slechts af en toe of nooit betrokken zijn, hiervan geeft 30 procent aan geen tijd te hebben en/of dat ze geen zin hebben om te helpen (ook 30%).

Knutselen is niet alleen nu leerzaam, maar kan ook positief bijdragen aan de carrièrekansen in de toekomst. “Door veel te knutselen leren kinderen om moeilijkheden aan te pakken, door te zetten en vindingrijk te zijn. Belangrijke skills voor het opbouwen van een toekomstbestendige carrière, waarbij de zogenaamde soft skills steeds belangrijker zullen worden. Wanneer kinderen samen knutselen leren ze belangrijke sociale vaardigheden als samenwerken, elkaar helpen en delen. Deze ‘skills’ helpen kinderen bij schoolwerk, in de omgang met vriendjes, en zelfs later bij het omgaan met een baas, collega’s of bij sollicitaties”, aldus Krista Okma.

knutselen kinderen fles racewagen

Vroeger was alles beter?

De komst van de tablet en de smartphone en het groeiende aantal hobby’s van jonge kinderen heeft de populariteit van knutselen doen verminderen. Zo geeft ruim de helft van de ouders (53%) aan dat vroeger, toen zij jong waren, er meer tijd was om te knutselen. Ook geeft ruim een derde aan dat de stimulatie vanuit huis (37%) en school (34%) om te gaan knutselen veel groter was. Meester Sander gaat hier samen met doe-het-zelf merk Bison verandering in brengen met het platform Bison Kids. 

“Als leerkracht zie ik veel kinderen die denken dat ze niet kunnen knutselen, maar knutselen is vooral doen en dat wil ik graag laten zien in de video’s. Het is voor de ontwikkeling van kinderen echt belangrijk om creatief bezig te kunnen zijn en te ontdekken dat alles wat ze bedenken ze ook kunnen maken. Ook op school zie ik dat de digitale wereld een grote invloed heeft op de kinderen. Met deze video’s willen we de beeldschermen op een positieve manier gebruiken om de kinderen te stimuleren offline te gaan knutselen”, zegt meester Sander.

Bijzondere knutselprojecten met Bison Kids

Kinderen zitten dus veelal vastgeplakt aan de tablet, maar het knutselen heeft niet helemaal het veld geruimd. Drie op de vijf kinderen knutselt minstens één keer per week thuis, op school is dat 4 op de 5. Met het nieuwe platform Bison Kids kunnen ouders en kinderen direct aan de slag om de tofste projecten te maken. Voor de kinderen komt er een 10-delige serie op YouTube Kids waarin meester Sander toffe knutselprojecten maakt die kijkers inspireren om offline aan de slag te gaan. Van elke video is er ook een how-to en stappenplan beschikbaar die laat zien hoe je zelf het knutselwerk kunt maken. Verder zal Bison voor de ouders op Instagram en Pinterest kanalen ontwikkelen vol inspiratie en knutselideeën om samen met de kinderen te gaan doen. De knutselprojecten hebben verschillende niveaus, dus voor ieder wat wils! 

Kijk voor knutselinspiratie en meer informatie op www.bison-kids.nl

Bekijk hoe meester Sander van een frisdrankfles een raceauto maakt:

Belangrijkste onderzoekscijfers over knutselen met kinderen

  • 57% van de ouders is het ermee eens dat knutselen plaats heeft gemaakt voor digitale activiteiten. 63% is van mening dat de toename van digitale spelletjes ten koste gaat van de creativiteit van kinderen. 63% van de ouders vindt het vervelend als kinderen meer achter schermen zitten dan dat ze knutselen.
  • 60% van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar knutselt minstens 1 keer per week thuis. Op school ligt dit percentage hoger, namelijk 80%.
  • 84% van de ouders vindt het belangrijk dat kinderen op school handenarbeid krijgen.
  • Meer dan de helft (55%) van de ouders is niet of nauwelijks betrokken bij het knutselen. Ook als ze wel betrokken zijn, geeft slechts een derde (31%) aan dat ze actief betrokken zijn. 63% komt af en toe kijken of zit er alleen bij.
  • Ouders denken dat knutselen voornamelijk belangrijk is voor creativiteit (72%), fijne motoriek (54%) en plezier (52%), op gepaste afstand gevolgd door ruimtelijk inzicht (37%), oplossend vermogen (36%) en concentratievermogen (34%).
  • 76% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind genoeg knutselt. 18% van de ouders vindt knutselen geen belangrijke bezigheid voor de ontwikkeling van hun kind, 68% is het hier niet mee eens. Slechts 6% gelooft niet dat kinderen iets leren van knutselen, 85% is het hier niet mee eens.
  • 53% van de ouders geeft aan dat er vroeger, in hun jeugd, meer tijd was om te knutselen (t.o.v. 8% nu).
  • 28% van de ouders geeft aan dat er tegenwoordig meer uitdaging is in het knutselen (t.o.v. 25% vroeger).
  • 34% van de ouders geeft aan dat vroeger, in hun jeugd, meer stimulatie was om te gaan knutselen vanuit school (t.o.v. 15% nu).
  • 37% van de ouders geeft aan dat er vroeger, in hun jeugd, meer stimulatie was vanuit thuis om te gaan knutselen (t.o.v. 17% nu).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.