logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Yes day, Netflix original

yes day

Een kleurrijk gezin van vijf, de familie Torres, gaat na wat strubbelingen en kritiek van school op de strengheid van ouders akkoord met een dag waarop een moeder en vader overal op moeten instemmen: een Yes Day. Volgens de leerlingbegeleider op school zou het een groot succes moeten zijn, maar de streng-doch-rechtvaardige moeder zegt volgens de kinderen iets te vaak ‘nee’.

Ouderschap is streng zijn

Wat veel kinderen niet beseffen, is dat ‘nee’ niet altijd slecht en negatief is. Het is ook vaak beschermend en zorgen voor een stukje veiligheid. In dit gezin is het vaak de moeder die ‘nee’ verkoopt, vader is druk met een creatieve baan in iets technisch/speelgoedachtigs, waardoor hij ’s avonds alleen maar leuke dingen met de kinderen wil doen. En dus wordt moeder gezien als de ‘boeman’, terwijl ze in haar jongere jaren juist heel sportief en avontuurlijk was! Al die avontuurlijkheid verdwijnt echter al snel als je ineens verantwoordelijk bent voor kinderen…

Bekijk hier de trailer van Yes Day

Wat is een Yes Day?

Op een Yes Day zijn kinderen de baas. IJs als ontbijt? Gekke kostuums in het openbaar? Ouders moeten op ieder verzoek groen licht geven op Yes Day. Met wat basisregels, natuurlijk. Dat is de basis voor deze Netflix Original komedie. Die begint pas goed na een ouderavond op school, wanneer leraren suggereren dat de Torres-kinderen thuis aan draconische regels onderworpen lijken te zijn. Daarbij wordt even buiten beschouwing gelaten dat de kinderen bij het ontbijt wafelvulkanen bouwen, speelgoed door het huis verspreiden en een heel luchtig leven lijken te leiden. Dat is eigenlijk een heikel punt in de film. Moeder is helemaal niet streng! Ik denk dat mijn kinderen hun ‘normale’ leven al bijzonder zouden vinden!

Kinderwensen

Vervolgens is de film een aaneensluiting van vervulde kinderwensen, zoals mama en papa een make-over geven, een enorme ijscoupe slurpen als ontbijt en een carwash bezoeken met de ramen open. Later, in het grootste evenement van de film, begeleiden de broers en zussen hun ouders naar een spel van het veroveren van de vlag met waterballonnen – hoewel het bijzonder is te geloven dat drie kinderen dat hebben georganiseerd.


Recensie over Yes Day

Yes Day is een vrolijke en energieke film, waar geen saai moment in te vinden is. Desondanks kleurt de film behoorlijk binnen de lijntjes, het grootste ‘stoute’ ding is eigenlijk het nerdfeestje van zoonlief. Daardoor komt het niet echt als een fantasierijke reis door familieconflicten en compromissen naar voren. Papa wordt achtervolgd door wraakzuchtige vogels, mama doet ruzie in een pretpark en de kinderen beginnen te beseffen dat volwassenen soms gelijk hebben als ze nee zeggen.

Score: 7


Informatie

Titel: Yes Day
Uitgever: Netflix
Tijdsduur: 100 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.