logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: XTORM Xtreme Solar Charger XR103

Het buitenseizoen is officieel van start gegaan. Tijd op er op uit te trekken en de wijde wereld te verkennen! Toch komt ook die buitenwereld zo met zijn eigen hindernissen, waar wij – rasechte kantoortijgers – niet altijd even goed aan kunnen wennen. Zo gaan wij op pad met de nodige gadgets, al is het maar een smartphone en een camera om mooie plaatjes te schieten (en ook op kantoor nóg langer te genieten van die buitenwereld). Super leuk, maar wat als je zonder stroom komt te zitten? Een powerbank is dé oplossing voor die onzekerheid. Maar dan wel in stijl: wij gaan steevast op pad met de XTORM Xtreme Solar Charger XR103. Dat is een 5000 mAh powerbank, maar wel eentje met een coole feature: hij heeft namelijk een ingebouwde zonnelader!

Altijd mee op pad

De XTORM Xtreme Solar Charger heeft nog een andere praktische functie. Hij is namelijk robuust afgewerkt en kan tegen een stootje. Aan de bovenzijde van deze zonnelader vind je een lange sleuf, waar je een degelijke lus in kunt steken en middels de meegeleverde karabijnhaak kunt bevestigen aan alles wat je maar wilt. Een lusje van je broek (niet zo handig trouwens), een stok van je tent, je rug- of schoudertas, je fiets, de schutting of een muur in je tuin. En laat vanaf dat moment de zon het werk maar voor je doen om te zorgen dat de powerbank netjes wordt opgeladen, zodat jij overal en altijd jouw gadgets kunt opladen met de kracht van de zon. De zonnelader is bovendien spatwaterdicht afgewerkt, zodat je hem zonder zorgen mee op pad kunt nemen. Hij is overigens niet geschikt voor in de regen, het is enkel spatwater. De onderkant is afgedicht met een rubber klepje, dat wat fragiel aanvoelt maar de USB-poorten perfect afdicht.

2 apparaten tegelijk opladen

Dexe Xtreme Solar Charger heeft een ingebouwde accu van 5000 mAh en twee oplaadpoorten: een standaard USB-A punt en een hippe USB-C oplaadpoort. Daarmee kun je – met de juiste kabels – alle kanten op. Gebruik bijvoorbeeld een USB-C naar USB-C kabel voor het opladen van je smartphone of tablet en een USB-naar-micro-USB voor het opladen van je camera, of je smartwatch, je draadbare pomp… nou ja – je snapt het idee. Best bijzonder trouwens om een USB-C poort te kiezen, een standaard USB-poort was net zo veelzijdig. Je krijgt overigens een USB-A naar USB-C kabel in de doos meegeleverd, zodat je jouw USB-C apparaat alvast via de standaard USB poort kunt opladen. Via de USB-C poort op de powerbank kun je trouwens wel je powerbank opladen via een stroomadapter of je computer. Zo kun je de powerbank ook gebruiken in de minder zonnige periodes, of zorgen dat je alvast volledig opgeladen op pad kunt.

Zonnekracht

Met dit zonnepaneel laad je de ingebouwde accu op wanneer je zelf in de buitenlucht bent. Een mooie reden op er op uit te trekken en de zon op te zoeken! Nu moet je wel rekening houden dat de zonnepanelen het best werken als ze vol op de zon gericht zijn: de meest effectieve tijd om te laden is tussen 09:00 uur en 15:00 uur. Een beetje mikken zal je een hoger rendement opleveren: bij normaal gebruik zal de accu dus niet helemaal opladen, omdat je nu eenmaal niet continu bezig kunt zijn met het richten van het zonnepaneel op de zon. Ik zie dit paneel dus echt een back-upmiddel voor je stroom. Als extra feature zit er een best felle zaklamp verwerkt in de achterkant van het paneel: met 2x drukken op de power-knop (1x drukken laat het energieniveau zien) activeer je de zaklamp. Handig voor op reis!


Ga direct naar XTORM Xtreme Solar Charger XR103 op BOL.com.

Recensie over XTORM Xtreme Solar Charger XR103

De XTORM Xtreme Solar Charger XR103 is een fraai product, dat zonne-energie binnen handbereik brengt. Ben je vaak op pad? Dan doe je er slim aan om zo’n zonnelader aan je tas te koppelen. Die 170 gram moet kunnen, toch? Zodra je in de buitenlucht bent, zal de accu dan beginnen met opladen! Of zet hem buiten neer als je thuis aan het werk bent, bijvoorbeeld. Een beetje aandacht voor de wereld om ons heen is nooit weg, toch? Deze bijzondere powerbank is robuust afgewerkt, maar had wat mij betreft een betere waterdichte afwerking mogen meekrijgen, zodat hij ook een regenbui kan weerstaan. De rubber afdichting van de USB-poorten lijkt te volstaan, maar voelt wat dun en fragiel aan.

Score: 7


Informatie

XTORM Xtreme Solar Charger XR103
Adviesprijs: 29.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.