logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Xiaomi Watch S1

De Xiaomi Watch S1 is de nieuwste smartwatch van het Xiaomi, die er in alle opzichten volwassen uitziet. De roestvrijstalen kast met saffierglas, voorzien van een lederen bandje (dat je kunt verwisselen met de meegeleverde siliconen band, mocht je hem vooral gebruiken tijdens sporten). Naast de Watch S1 is er ook een S1 Active, met een paar sportieve aanpassingen. Wij gaan echter aan de slag met de ‘normale’ Watch S1. Met zijn adviesprijs van 199 euro zet hij zich lijnrecht tegenover de Fitbit Versa 4 en de Amazfit GTR 3 Pro.

Vormgeving

Het is lastig om een keuze te maken tussen een rond en een vierkant horloge, zeker als ze digitaal zijn en voorzien zijn van talloze snufjes en gadgets. Enerzijds is een vierkant horloge natuurlijk als je denkt dat het een scherm is. Wil je wat minder opvallen? Dan is een rond horloge zeker aan te raden, vooral als hij een paar zijknoppen heeft, zoals bij de Watch S1. Hij ziet er in alle opzichten uit als een normaal horloge.Toch zit hij boordevol technische snufjes. De kast heeft een diameter van 46,5mm en een dikte van 11 mm, met een gezicht van 52 gram. Het kloppend hart wordt weergegeven op een 1,43-inch AMOLED scherm, wat helder is en heel goed reageert op aanrakingen. Het horloge heeft best een forse rand, maar die is netjes gemaskeerd met uuraanduidingen, zodat het niet zo opvalt. Slimme keuze! Aan de zijkant vind je twee fysieke knoppen om het scherm te activeren en de functies te bedienen. Als je kijkt naar het uiterlijk, ziet het horloge er niet heel spannend of opmerkelijk uit. Is dat een goed teken? Nou – eerder een kwestie van smaak. Ik houd wel van een undercover model!

Sport-tracking

Natuurlijk richten de meeste smartwatches zich op het bijhouden van je sportieve activiteiten. De Xiaomi Watch S1 zou er meer dan 100 kunnen tracken, hoewel de meestgebruikte sporten zoals hardlopen, zwemmen en HIIT bovenaan de favorietenlijstjes zullen staan. Voor 19 sporten laat Xiaomi realtime statieken zien, zodat je tijdens het sporten al weet of je een tandje bij moet zetten of niet. Vergeet je een keer je activiteit te starten? Dan kiest de Watch S1 zelf welke sport jij aan het doen bent (wat tot nu toe goed ging) en wordt die activiteit in ieder geval in de statistieken verwerkt. Als je naar buiten gaat, heeft Xiaomi dual-band GPS-ondersteuning. Dat is een functie die we op steeds meer smartwatches en sporthorloges zien opduiken en is ontworpen om extra signalen binnen te halen, waardoor de nauwkeurigheid van jouw positiebepaling aanzienlijk verbetert. De waterdichtheid van 5ATM betekent dat je ermee kunt douchen en zwemmen tot 50 meter diepte. We hebben gedoucht en het in het zwembad genomen en hadden daarna geen problemen met het gebruik van het horloge.

Metingen en controles

De GPS-weergave leverde op het eerste gezicht geen problemen op – tijdens mijn tochtjes bleef ik netjes op de weg (tenminste, volgens de GPS-informatie. De hartslag daarentegen was wat minder nauwkeurig, wat misschien te wijten is aan het feit dat het horloge niet altijd even lekker aansluit op de arm. Over het algemeen is de meting prima, maar hij laat soms wat steken vallen. Vind je hartslag heel belangrijk en onmisbaar tijdens je training, dan is deze S1 misschien niet voor jou. Wil je simpelweg meer inzicht en gerichter trainen, dan presteert hij zeker goed genoeg. Naast je hartslag en GPS is het ook mogelijk om stappen, slaap, stress en bloedzuurstofniveaus te meten. De bloedzuurstofmonitoring en continu hartslagmeting gebruiken overigens best wel wat energie, wat je ook wordt gemeld bij het activeren ervan.

Xiaomi Watch S1 Smartwatch-functies

Maar er is meer in het leven dan alleen sport! Ik vind het altijd fijn als je horloge wat meer kan dan alleen dit soort prestaties bijhouden en de tijd tonen. Tijd om de smartwatchfuncties te bekijken! Je krijgt toegang tot je horloge via de Mi Fitness-app. Vanuit deze app kun je wijzerplaten selecteren en installeren. Deze zijn heel verschillend, van een volwassen analoog model tot high-tech digitale modellen… en die je neefje of nichtje geweldig zullen vinden. Er is bovendien de mogelijkheid om een always-on wijzerplaat te tonen. Daarnaast kun je gebruikmaken van Amazon Alexa en Xiaomi Pay voor contactloze betalingen, gekoppeld aan je creditcard. Daarnaast kun je bellen via bluetooth en het weer controleren. Je kunt zelfs een wetenschappelijk rekenmachine gebruiken en een spelletje spelen!

Meldingen komen prima binnen, ze zijn goed overzichtelijk weergegeven, waardoor je alles kunt lezen. Je kunt niet reageren op meldingen vanuit je smartwatch, en dat is jammer. Wellicht gaat die functie nog komen in de toekomst, maar zekerheid is daar nog niet over. Wel kun je de muziek bedienen op je smartphone, wat altijd een fijne mogelijkheid is.

De meldingsondersteuning is ook prima. Je kunt naar beneden vegen vanaf het hoofdscherm om je feed te bekijken en je kunt duidelijk zien waar ze vandaan komen en goed zijn geoptimaliseerd voor de weergave. U kunt niet reageren op meldingen. Er is muziekbediening, maar geen ingebouwde muziekspeler, en die bedieningselementen werkten probleemloos toen we wat muziek op onze telefoon startten. De appstore is nog in aanbouw, zullen we maar zeggen. Er is nog niet veel keuze in apps, en dat gaat misschien ook niet echt lekker van de grond komen. Kijk maar eens naar de Fitbit store, waar na al die jaren ook nog niet bepaald een uitgebreid aanbod aan apps is.


Ga direct naar Xiaomi Watch S1 op BOL.com.

Recensie over Xiaomi Watch S1

De Xiaomi Watch S1 is een degelijke smartphone, die een fijn modern uiterlijk heeft. Qua functies doet hij precies wat je verwacht van een smartwatch: naast de nodige tracking van sporten heb je een paar aangename smartphonefuncties aan boord, die het je net wat makkelijker maken. De batterij gaat 12-20 dagen mee, afhankelijk van de functies die je inschakelt. Daarna kun je het horloge draadloos opladen. Het gebruik van GPS zal de accuduur aanzienlijk verlagen. Dankzij de twee meegeleverde horlogebandjes is er voor ieder wat wils met dit toestel.

Score: 8


Informatie

Xiaomi Watch S1
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.