logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Xiaomi Buds 3T Pro


Het lukt sommige merken heel aardig om telkens weer met iets nieuws en verrassends om de hoek te komen. En dat vind ik altijd tof om te zien! Zo ook Redmi, het ‘budgetlabel’ van Xiaomi. Van hen mocht ik deze true wireless earbuds testen: de Xiaomi Buds 3T Pro.

review xiaomi buds 3t pro 1

Ontwerp

De Xiaomi Buds 3T Pro zijn echte ‘airpods-klonen’. En dat klinkt misschien een tikje neerbuigend, maar laten we wel wezen: het steeltjes-ontwerp is nu eenmaal bekend geworden door de populaire oordopjes van Apple. Buiten die vorm houdt de vergelijking vrij snel op, geloof me. Ik kreeg een heel fraai shiny model. Eerst dacht ik dat ze glanzend zwart waren, maar in het juiste licht schijnen ze heel intens donkerblauw te zijn. Ikzelf haalde het er niet uit (sorry – kleurenblind!) maar de glans is zo subtiel dat het wel indruk maakt. De luidsprekerbehuizing is schuin geplaatst om ze comfortabel in het oor te laten passen, op het steeltje zie je twee zilveren microfoontjes zitten en een heel subtiele bobbel, waarmee je ze bedient. De oordopjes zelf zijn heel licht (nog geen 5 gram per stuk) en zitten dan ook heel prettig. Dankzij de IPX55-classificatie kunnen ze tegen een buitje of een heftige sportsessie. De matte oordopjes zijn afgewerkt met een glanzende strook aan de buitenkant.

Oplaadcassette

Natuurlijk past de oplaadcassette helemaal bij deze styling. De steen-achtige vorm ligt prima in de hand. De cassette heeft eenzelfde matte afwerking als de oordopjes en voelt daardoor wat stroef aan. Onderop vind je een USB-C aansluiting, aan de voorkant zit welgeteld één ledlampje en op de achterkant zie je het soepele scharnier, met daarboven heel subtiel het Xiaomi-logo. Netjes en volwassen. Onderop de oplaadcassette vind je bovendien een knop om de oordopjes in de ‘koppelmodus’ te zetten, zodat je ze aan een nieuw apparaat kunt koppelen. Je kunt ze met twee apparaten tegelijk koppelen, wat een heel prettige functie is. De oortjes hebben een batterijduur van 6 uur, met 24 uur extra in de oplaadcassette. Dat is een prima prestatie!

Bediening

De bediening was even wennen. Toen ik de dopjes net in had, begin ik natuurlijk met tikken en swipen over het glanzende deel. Dat heeft helemaal geen nut, zo blijkt. De subtiele ophoging op het microfoonsteeltje is gemaakt om de oordopjes mee te bedienen. Dat ben ik nog niet tegengekomen en ik weet ook nog niet helemaal zeker of ik dat fijn vind of niet. Het grote pluspunt is dat je niet op de oortjes hoeft te drukken, waarmee je ze tegen je trommelvlies aandrukt. Maar heel praktisch is dat drukgevoelige deel ook weer niet geplaatst. De bediening zelf is overigens vrij intuïtief. Een keer drukken om afspelen te pauzeren of hervatten, langer ingedrukt houden voor ANC / Hearthrough / normaal en een paar keer drukken om liedjes te skippen… je kent het wel.

Instellingen

Jammer genoeg komt de Xiaomi Buds 3T Pro heeft geen app om instellingen aan te passen. Dat is heel erg jammer – en ook meteen een groot minpunt aan deze dopjes. Heb je een Xiaomi-telefoon? Dan heb je wel toegang tot verschillende instelopties, zoals extra ANC-modi en de mogelijkheid om firmware te upgraden of aanraakopties aan te passen. Heb je geen Xiaomi, dan heb je dus geen toegang tot die functies.

Geluidskwaliteit

De Xiaomi Buds 3T Pro beschikken over een heel prima geluidsonderdrukking, zonder je dat zware, ‘ploppende’ gevoel te geven in je oren. Dat is een heel prettige bonus. Daarnaast beschikken ze over hearthrough, waardoor je alles van je omgeving goed kunt meekrijgen. De dopjes zelf zijn voorzien van dynamische 10 mm-drivers met dubbele magneet, met ondersteuning voor de LHDC 4.0-audiocodec en 24bit/96Hz HD-audio betekent dat je ook geweldige geluiden uit de Xiaomi Buds kunt halen.

In de praktijk levert dat een aangenaam en vrij neutraal geluid op. Hij neigt een tikje naar de bas, waarbij het wat helderheid mist in de middenpartijen. Je kunt echter niet zeggen dat het geluid wollig, baszwaar of schel is: het is een allemansvriendje, in de positieve zin van het woord. Fans van een imposante sub-bas zullen teleurgesteld zijn. Door het neutrale geluid kun je hem overal voor gebruiken, van films tot muziek, van podcasts tot audioboeken. De verschillende ruisonderdrukkingsmodi beïnvloeden het geluid nauwelijks. Heb je geen Xiaomi-smartphone? Dan kun je hier niets aan veranderen.


Ga direct naar Xiaomi Buds 3T Pro op BOL.com.

Recensie over Xiaomi Buds 3T Pro

De Xiaomi Buds 3T Pro zijn chic, zitten als gegoten en leveren een aangenaam geluid. Het is niet het meest heldere geluid, maar het wordt niet beïnvloed door ANC of Hearthrough (die overigens goed presteren). De batterijduur is dik in orde, je kunt er makkelijk mee op pad. De bediening onder aan de steeltjes is even wennen – en ik zit nog in de wen-fase. Een prettige feature is dat de muziek pauzeert zodra je de oortjes uitneemt en weer hervat als je ze indoet. Het grootste minpunt is dat je alleen toegang krijgt tot instelmogelijkheden en firmware-updates als je een Xiaomi-smartphone in huis hebt.

Score: 7


Informatie

Xiaomi Buds 3T Pro
Adviesprijs: 169 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.