logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Camera of smartphone? De Xiaomi 14 Series laten je twijfelen

Xiaomi liet de eerste specificaties van Xiaomi 14 Series smartphones zien. Tegelijkertijd markeert deze introductie een belangrijk punt in de visie van het bedrijf, waarin ze zich richten op “Human X Car X Home”, een slim ecosysteem voor de internationale markten. Maar laten we eerst kijken naar de nieuwe Xiaomi 14-series smartphones.

Xiaomi en Leica

Xiaomi en Leica werken sinds 2022 nauw samen. De Xiaomi 14 Series tilt die samenwerking nog een stukje hoger, waarbij de smartphones voorzien worden van Leica Summilux lenzen. Daarmee wil Xiaomi zijn positie als innovator in de mobile imaging wereld versterken.

Naast de Xiaomi 14 Series werden ook de Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro en Xiaomi Watch 2 geïntroduceerd.

Xiaomi 14 Ultra

De Xiaomi 14 Ultra beschikt over een 6.73-inch WQHD AMOLED beeldscherm met een resolutie van 3200 x 1440 pixels. Het scherm is afgerond aan alle zijden: het All Around Liquid Display. De Xiaomi 14 Ultra is 161.4mm x 75.3mm x 9.2mm groot en weegt 219 gram. De verversingssnelheid is variabel van 1-120 Hz, met een piekhelderheid van 3000 nits. Het aluminium frame is afgewerkt met nanotech vegan leer, dat dankzij nieuwe technieken 6x beter slijtvast is. Het scherm is afgewerkt met een Xiaomi Shield Glass. Je kunt het toestel krijgen in zwart en wit.

Fotografie op de Xiaomi 14 Ultra

Opvallend op de Xiaomi 14 Ultra is de grote ronde cameramodule aan de achterzijde. en een gestroomlijnd ontwerp met platte achterkant. Xiaomi 14 Ultra beschikt over een professionele quad-cameraconfiguratie met brandpuntsafstanden variërend van 12 mm tot 120 mm. De hoofdcamera (met een traploos variabel diafragma van ƒ/1,63-ƒ/4,0) gebruikt een 1-inch LYT-900-beeldsensor met een dynamisch bereik tot 14 EV. Dat zou indrukwekkende resultaten moeten opleveren. De set-up met vier camera’s wordt compleet gemaakt door de Leica 75 mm ‘zwevende’ telefotocamera, de Leica 120 mm periscoopcamera en de Leica 12 mm ultra-wide camera. Alle vier de camera’s hebben een resolutie van maximaal 50 megapixel en kunnen video’s opnemen in 8K met 30 fps. Zelfs Dolby Vision-opnames bij 4K 6o fps zijn mogelijk. De Xiaomi 14 Ultra is voorzien van talloze professionele videofuncties, waar content creators van zullen smullen.

Nog meer fotografie

Als aanvulling op dit toestel kun je kiezen voor de Xiaomi 14 Ultra Photography Kit. Deze kit biedt uitgebreide functies, zoals een speciale grip en behuizing. De grip bevat een twee-staps ontspanknop, een zoomhendel, een aanpasbare video-opnameknop en een extra aangepaste draaiknop. Het functioneert ook als een externe powerbank met een capaciteit van 1500 mAh. De Xiaomi 14 Ultra Photography Kit is afzonderlijk verkrijgbaar.

Xiaomi 14

De compacte Xiaomi 14 is slechts 152,8 mm x 71,5 mm x 8,20 mm groot en weegt 193 gram. Het CrystalRes AMOLED scherm heeft een diameter van 6,36 inch en heeft een variabele verversingssnelheid van 1-120 hz.

Fotografie op de Xiaomi 14

De XIaomi 14 beschikt over drie camera’s van maximaal 50 megapixel, met een full-frame brandpuntsequivalant van 14 mm tot de zwevende 75 mm telelens (die een minimale scherpstelafstand heeft van slechts 10 cm). Xiaomi 14 heeft ook de befaamde Leica Summilux optische lenzen met een verbeterd diafragma van ƒ/1.6 op de hoofdcamera, gecombineerd met de Light Fusion 900-beeldsensor en met een dynamisch bereik tot 13,5 EV.

Xiaomi 14 vs Xiaomi 14 Pro

Beide toestellen verschillen welliswaar op het gebied van schermdiameter en camera-opstelling, ze hebben ook veel overeenkomsten. Zo draaien ze beiden op de Snapdragon 8 Gen 3 chipset, die CPU-prestaties verbeterd met 32%, zorgt voor een afname van het energieverbruik van 34%, de GPU-prestatie verbeterd met 34% en het energieverbruik verminderd met 38%, vergeleken met de vorige generatie. Qualcomm FastConnect 7800 geeft de Xiaomi 14 Series ondersteuning voor Wi-Fi 7. Het Xiaomi IceLoop-koelsysteem zorgt ervoor dat beide apparaten koel blijven in veeleisende scenario’s zoals video-opnamen, computationele fotografie, realtime AI en intensief gamen. Er is zelfs een speciaal tweede thermisch kanaal voor de cameramodule voor betere foto- en videografie.

Accuduur

Zowel de Xiaomi 14 als Xiaomi 14 Ultra zijn uitgerust met het Xiaomi Surge-batterijbeheersysteem, dat langdurige prestaties gedurende de dag garandeert. De batterij van de Xiaomi 14 heeft een capaciteit van 4610 mAh en ondersteund 90W HyperCharge en 50W draadloze HyperCharge. Xiaomi 14 Ultra beschikt over een 5000mAh-batterij met 90W HyperCharge samen met de nieuwste 80W draadloze HyperCharge-technologie.3

Duik in de toekomst van een slim ecosysteem met Xiaomi HyperOS

De Xiaomi 14 Series is uitgerust met het nieuwe Xiaomi HyperOS-besturingssysteem, waar zeven jaar aan gewerkt is. Dit systeem is ontworpen voor het slimme ecosysteem ‘Human X Car X Home’ en richt zich op vier hoofddoelen: uitgebreid herformuleren, intelligente connectiviteit tussen apparaten, proactieve intelligentie en end-to-end-beveiliging. Xiaomi HyperOS biedt gebruikers van de Xiaomi 14 Series een vloeiende gebruikservaring met geavanceerde mogelijkheden voor bestands- en geheugenbeheer, een vernieuwde UI verrijkt door het grafische subsysteem, naadloze connectiviteit tussen apparaten en uitgebreide beveiligings- en privacyfuncties om een veilige, verbonden ervaring te garanderen.

HyperOS en AI

De Xiaomi 14 Series omarmt de AI-technologie in verschillende systeemtoepassingen. AI-ondertitels maken realtime transcriptie van gesproken inhoud tijdens videoconferenties mogelijk. AI Album Search maakt gebruik van natuurlijke taalverwerking, waardoor je specifieke afbeeldingen in jouw fotocollecties kunt vinden. AI Portraits gebruikt geavanceerde algoritmen om nieuwe portretcomposities te creëren die zijn afgeleid van reeds bestaande afbeeldingen. Bovendien faciliteert AI Expansion realistische uitbreidingen van bestaande beeldinhoud, waardoor nieuwe creatieve mogelijkheden worden geboden.

HyperMind

Xiaomi HyperMind stelt apparaten in staat om proactief de behoeften van gebruikers te begrijpen en hierop te handelen. Xiaomi HyperMind maakt gebruik van de vier waarnemingsmogelijkheden van apparaten: omgeving, zicht, geluid en gedrag, om gebruikersvoorkeuren te leren kennen en apparaten automatisch aan te passen aan hun behoeften. Als een gebruiker bijvoorbeeld gewoonlijk het licht in de woonkamer aanzet bij het ontgrendelen van zijn slimme deurslot, zal Xiaomi HyperMind de kamer automatisch verlichten nadat hij dit patroon heeft geleerd, met toestemming van de gebruiker.

Prijs en beschikbaarheid

Xiaomi 14 zal verkrijgbaar zijn in drie kleuropties: zwart, wit en jadegroen. Xiaomi 14 wordt geleverd met 2 opslagvarianten, vanaf €990,99 en is online verkrijgbaar bij MediaMarkt en Mi.com.

Xiaomi 14 Ultra zal verkrijgbaar zijn in twee kleuropties: zwart en wit. Xiaomi 14 Ultra wordt geleverd met 1 opslagvariant vanaf €1.499.99 en is online verkrijgbaar bij MediaMarkt en Mi.com.

De Xiaomi 14 Ultra Photography Kit is vanaf 22 mei afzonderlijk verkrijgbaar €199,99 en is online verkrijgbaar bij MediaMarkt en Mi.com.

Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra zullen 4 generaties Android OS-upgrades bevatten, evenals 5 jaar aan beveiligingspatches. Gebruikers van de twee apparaten hebben recht op 100 GB Google One-cloudopslag gedurende een proefperiode van zes maanden en drie maanden YouTube Premium met advertentievrije toegang tot YouTube.10

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.