logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Xenoblades Chronicles

Xenoblade Chronicles is al een oudgediende in de stal van Nintendo. De eerste game verscheen in 2010 op de Nintendo Wii. Voor het genre was dit een mooie ontwikkeling, waarbij het bescheiden bewegingsgestuurde systeem vernieuwend was voor het segment RPG’s. Dit spel werd in 2015 opnieuw uitgebracht op de Nintendo 3DS als Xenoblade Chronicles 3D, wat natuurlijk nog imposanter was. De game kreeg een vervolg op de Nintendo Switch (Xenoblade Chronicles 2) maar is nu weer terug bij de basis. De eerste game is opnieuw uitgebracht, maar dan nu voor de Nintendo Switch onder de naam Xenoblade Chronicles: Definitive Edition. Was dit een slimme zet, of was het echt een titel voor de oude doos?

De basis van Xenoblade Chronicles

Mocht je de games eerder op de 3DS of de Wii hebben gespeeld, dan zul je veel bekende elementen tegenkomen. De basis is identiek aan deze oude games voor wat betreft het verhaal en een groot deel van de graphics (met uitzondering van de hogere resolutie). In een wereld waar twee gigantische wezens van continentaal formaat op hun plaats staan ​​na een gigantisch gevecht, probeert de knutselaar Shulk de macht te krijgen over de Monado, een krachtig zwaard dat het lot van iedereen zou kunnen veranderen. Langzaam maar zeker zul je de mogelijkheden van het zwaard ontdekken en de functies ervan vrijspelen.

Uitgestrekte gebieden

Xenoblade Chronicles bestaat uit een belangrijke verhaallijn, maar heeft ook honderden nevenmissies (praat daarvoor met voorbijgangers met een vraagteken boven hun hoofd), die niet altijd even makkelijk blijken op te lossen. Toch zijn ze zeker de moeite waard, omdat ze je mooie beloningen opleveren… en omdat ze je alle hoeken van de wereld laten zien. Waar je met het hoofdverhaal eigenlijk in een mooie kronkel door de wereld rent, kom je met die zijmissies juist in iedere uithoek. Dan pas zul je de echte wereld van Xenoblades Chronicles ten volle ervaren en profiteren van de vele loot die je kunt verzamelen! Let daarbij ook vooral op de iconen. Pictogrammen laten zien hoe agressief een monster is, met een oogje zie je dat ze je aanvallen zodra je gespot bent en geluidssignalen duiden aan dat je een aanval te verduren krijgt. Daarbij zijn er soms een soort ‘eindbazen’ die je kunt verslaan, waarna je geweldige loot kunt innen.

Verzamelwoede

Een goede RPG laat je ook verzamelen. Op je kaart zie je overal en nergens zwevende blauwe slierten (en zeldzame zwevende rode slierten, die belangrijke questitems aangeven), samen met extra loot in kisten die vijanden kunnen laten vallen. Met die verzamelobjecten kun je niet alleen zijmissies voltooien, je kunt de spullen ook verkopen aan handelaren om geld te verdienen. Daarmee koop jij weer sterkere gear voor jouw helden! Maar de items vullen ook jouw persoonlijke Collectopedia-album. De Collectopedia biedt zijn eigen set beloningen, waarmee je voor elke artikelcategorie die je voor elk gebied vult, nuttige uitrusting en edelstenen krijgt die de stat verbeteren. Je ontvangt ook bonussen voor elke gevulde pagina uit elke regio.

Gevechten

Een belangrijk deel van Xenoblade Chronicles zijn de gevechten. Die zijn realtime, waarbij jij één van je partymembers aanstuurt. De andere leden van je team vechten zelfstandig. Daarbij kun je standaard aanvallen uitvoeren, maar ook speciale aanvallen die krachtiger zijn of juist een speciale uitwerking hebben op je vijand of jouw eigen team. En natuurlijk is er Shulk’s Monado, die een extra selectie krachten bezit waarmee je bepaalde gevechten kunt winnen. Denk daarbij aan krachten die mechanische wezens kunnen beschadigen die anders immuun zijn voor wapens, waarmee je krachtige aura’s kunt verwijderen die bepaalde vijanden beschermen en krachten die je team beschermen tegen krachtige fysieke en magische aanvallen.

Teamwork

Er is ook de teammeter, die zich opbouwt terwijl je vecht. Met deze meter kun je verslagen bondgenoten weer tot leven te wekken of hen te waarschuwen voor mogelijk dodelijke aanvallen, zodat ze zichzelf kunnen beschermen. Je kunt de teammeter ook gebruiken om een ​​krachtige kettingaanval uit te lokken tussen alle teamleden. Daarbij vallen al je teamleden een doelwit na elkaar aan. Kettingaanvallen kunnen erg krachtig zijn en het gebruik van de juiste bewegingscombinatie maakt kettingen nog langer en sterker. Ik vond ze echter minder nuttig dan de mogelijkheid om partijleden weer tot leven te wekken en gebruikte zelden kettingaanvallen in mijn spel.

Ga direct naar Xenoblades Chronicles op BOL.com.


Recensie over Xenoblade Chronicles: Definitive edition

CooleSuggesties topper

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition is de beste manier om Xenoblade Chronicles te spelen. Er is ontzettend veel te doen in de game, dankzij alle zijmissies, waardoor je tientallen uren blijft spelen. De gevechten zijn heftig en soms wat lastig om te doorgronden. Door de hogere resolutie zie je zo nu en dan dat de graphics wat verouderd zijn, en dat is jammer. Toch blijft het een ijzersterke game, die niet aan je verzameling mag ontbreken.

Score: 9


Info

Xenoblade Chronicles, Nintendo
Nintendo Switch, Arcade.
Prijs: 54.99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.