logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: XCom: Chimera Squad

Het is al een tijdje aardig rustig geweest rondom de strategische knaller XCOM, waarbij de aardse legerleiders een felle alien invasion moet afweren. XCOM: Chimera Squad is de nieuwste telg in de reels turn-based tactische games, die op een aantal vlakken verrassend en origineel is. XCOM’s nieuwste titel is bovendien een geweldige intro voor gamers die nog onbekend zijn met het genre én met de franchise. Het is snel, eenvoudig en boven alles super spannend.

Vervolggame

Ondanks het feit dat je dit spel perfect los kunt spelen, is het in feite wel het vervolg op XCOM 2, met als grootste spoiler: de mensen hebben gewonnen. Ze hebben bovendien een samenwerking aangegaan met buitenaardse gasten, wat geleid heeft tot de Chimera Squad, een speciale task force bestaande uit menselijke en buitenaardse soldaten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat alle aliens lieverdjes zijn: er is nog altijd genoeg heisa in de wereld. En zo wordt zelfs de burgemeester van City 31 gedood bij een terroristische aanslag… waarna het aan de Squad is om de verantwoordelijken op te sporen. Dat maakt het spel al een stuk overzichtelijker, in de eerdere titels moest je immers de hele wereld redden – nu knok je om een wijk en op z’n grootst een stad.

Verslaan en verzamelen

De basis van XCOM: Chimera Squad is echter onveranderd. Je strijd in negen districten tegen groepen tegenstanders. Die schiet je echt neer, of je slaat ze bewusteloos. Wanneer je voor dat laatste doet (wat wel een groter risico vormt, aangezien je heel dichtbij moet komen) krijg je wel een bonus: je kunt ze ondervragen, waardoor je nieuwe middelen kunt laten ontwikkelen met die kennis. Het negeren van de ene missie ten gunste van een andere, zal de onrust in het verwaarloosde district doen toenemen en bijdragen aan een stadsbreed anarchisme… en dat moet je zeker niet willen! Naarmate het spel vordert verdien je niet alleen extra wapens en bescherming: je kunt in totaal zeven nieuwe soldaten vrijspelen die je kunt inzetten in het spel, ieder met een unieke set vaardigheden. Dat voegt een mooie laag toe aan de strategische beslissingen die je kunt nemen!

Kort en fel

De missies zijn kort en zonder al te veel poespas. De gebouwen waarin de strijd plaatsvind is overzichtelijk qua formaat (vaak twee of drie kamers) wat het spel heerlijk overzichtelijk maakt. De tactische keuzes beginnen bij de ‘breach’, waarbij je beslissingen over wie er binnenkomt via de voordeur, het zijraam, het dakraam, het dreigende gat in de muur, enzovoort, onmiddellijke gevolgen hebben. Hier bepaal je de volgorde waarin je soldaten om de beurt gaan in de beginfase, de voordelen die ze kunnen toepassen en de posities die ze zullen innemen zodra het gevecht begint. Al deze keuzes zijn bepalend voor het verloop van de strijd. Zet ze goed in, en je kantelt de balans enorm in je voordeel. Maak je de verkeerde keuze? Dan zul je het knap zwaar krijgen tijdens de strijd!


Recensie over XCOM: Chimera Squad

Wat betreft strategische turn-based games staat voor mij XCOM hoog in de top-10. Misschien zelfs wel in de top-3, zo uit mijn hoofd. Chimera Squad is een fijne toevoeging aan de gamereeks. Hij is sneller en feller dan de eerdere titels, vanwege de kleinere ruimtes en de relatief grote schade die tijdens de strijd wordt toebedeeld. Dat maakt iedere keuze des te belangrijker. De opties zijn helder en gevarieerd, duidelijk en bovenal origineel. Dankzij de mogelijkheden om te upgraden en de investeren in je team zitten er ook fijne rpg-elementen in die je telkens een nieuwe impuls geven om door te spelen. Het enige nadeel is de speelduur: hoewel je kunt kiezen uit drie groeperingen die je kunt onderzoeken, is de speelduur van deze game relatief kort.

Score: 8


Info

XCOM: Chimera Squad, 2K studio
PC, turn-based strategy.
Prijs: 19.99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.