logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: XCOM 2, Nintendo Switch

Voor ieder type gamer zijn er wel echte klassiekers. Van die games die iedereen te gek vind. Fans van actiegames en first person shooters zullen bijvoorbeeld – net als fans van strategiegames – genieten van XCOM 2. Toegegeven, het is al een wat ouder spel, maar dankzij de rerelease op de Nintendo Switch krijgt hij weer nieuw leven ingeblazen… of toch niet?

Strategiegame op de Nintendo Switch

XCOM 2 is één van de eerste strategiegames die op de Nintendo Switch verkrijgbaar is. Daarmee vult het een echte niche, wat natuurlijk een unieke positie vormt voor het spel. Maar het nadeel van het spelen van strategiegames op een console is wel dat het met een flink aantal beperkingen komt op het gebied van bediening. Zal de Nintendo Switch hier (dankzij het touchscreen) een mooie weg omheen banen? Of blijft het behelpen met een controller? Ah, een echte straf is dat eigenlijk nooit geweest: er is goed nagedacht over de bediening met een controller op eerdere consoles.

Traag

Laat ik met de deur in huis vallen: XCOM 2 is geen game die je even tussendoor speelt. De levels zijn soms lang en uitgebreid. Je moet je karakters in positie brengen, voorbereidingen doen voor de ultieme aanval… en vaak hebben levels nog een of meer verrassingen voor je in petto. Dat doe je niet even tijdens het koken of in een korte busrit. Maar het spelen wordt nog langer door de relatief lange laadtijden van de game… wat een euvel is voor dit spel op alle platformen, overigens. Gelukkig is daar mee te leven dankzij het type spel, maar irritant is het wel, als de adrenaline van een spannende strijd nog nadruist. Daarbij is er qua uiterlijk nagenoeg niets aangepast aan XCOM 2 op Switch. En gelukkig ook niet aan het verhaal, dat nog net zo boeiend is als bij de eerste release!

Het verhaal van XCOM 2

Het is de bedoeling dat je een verzetsgroep aanstuurt die vecht tegen een buitenaardse invasie. Maar in plaats van een gemilitariseerde versie van The X-Files, begint het vervolg met de aliens die al hebben gewonnen en wordt de XCOM-organisatie gereduceerd tot een guerrilla-strijdmacht die werkt vanuit een gestolen UFO. Vanaf daar moet je de reikwijdte van je opstand uitbreiden en buitenaardse technologie onderzoeken totdat je klaar bent om de planeet terug te nemen. Naarmate het spel vordert zul je nieuwe technieken ontdekken en ontwikkelen en wordt ook de gameplay steeds ingewikkelder. Je groeit echt in het spel, wat bijzonder is om te ervaren. Langzaam maar zeker speel je ook nieuwe soldaten vrij, ieder met eigen skills en wapens. Zo pas je de speelstijl aan op je eigen voorkeuren.

Compleet pakket

Zoals de naam al aangeeft, bevat deze release alle DLC voor de game, met vier kleinere inhoudspakketten en War Of The Chosen, een enorme uitbreiding die gemakkelijk had kunnen worden verkocht als alleenstaand vervolg. Alle inhoud is aan het begin beschikbaar, maar kan zelf worden in- en uitgeschakeld. Ben je nieuw met XCOM? Laat de uitbreidingen dan even zitten. Ze kunnen best overweldigend zijn!


Recensie over XCOM 2 – complete edition, Nintendo Switch

Een goede strategiegame op de Nintendo Switch – daar ontbrak het nog maar aan. XCOM is een klassieker die ook op eerdere consoles de nodige problemen opleverde met laadtijden en wat bugs. Helaas is dat op de Nintendo Switch niet anders. Verwijt het aan die verdraaide aliens… die verpesten alles! Pak dus je beste wapens, train je eigen eliteteam en geef ze van katoen! Dankzij de Nintendo Switch kun je het spel namelijk overal mee naartoe nemen.

Score: 8


Info

XCOM 2 – Complete Edition, 2K Gams
Nintendo Switch, rts.
Prijs: 49.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.