logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wraakengel, Joost Vandecasteele

Als je kijkt naar Nederlandstalige auteurs, zijn er niet heel veel namen die je zo kunt noemen. De meeste boeken die in de Nederlandse boekwinkels verschijnen, zijn namelijk vertaald! De toplijstjes zijn veelal bezet door buitenlandse auteurs. Dat wil niet zeggen dat wij geen goede schrijvers in ons midden hebben! Integendeel. Wellicht is het bescheiden aantal succesvolle schrijvers in ons land eerder te wijten aan het bescheiden inwonersaantal van ons land, vergeleken met de landen van herkomst van andere succesvolle auteurs. Vandaag heb ik het boek Wraakengel uitgelezen, geschreven door de Vlaamse Joost Vandecasteele.

Bijzondere toekomst

Wraakengel speelt in een bijzondere wereld, waar mensen langzaamaan bijzondere vaardigheden ontwikkelen. Ik zeg mensen, maar bedoel specifiek vrouwen. Over de hele wereld worden vrouwen gespot met een bijzondere kracht, die niet te evenaren is. Zo ook Esther, getrouwd met Simon en moeder van Lucy. Ze is huisvrouw en verdient daarnaast bij als freelance schrijfster. Tenminste, voor de buitenwereld. Esther verbergt namelijk groot geheim. Er schuilt iets in haar hunkert naar het meest brute geweld. Zodra ze kwaad wordt, krijgt ze een bovenmenselijke kracht en voelt ze niets meer van pijn of kwetsuren. Daarom laat ze zich regelmatig inhuren door vrouwen, die onrecht is aangedaan. Op die manier kan ze haar honger naar geweld stellen en verdient ze nog wat extra’s.

Gevaarlijke krachten

Zo lopen er over de hele wereld honderden of misschien zelfs wel duizenden vrouwen rond met bovenmenselijke krachten. In ons land schijnt de regering daar knap bang voor te zijn. Ze hebben een geheime dienst op poten gezet, gericht op het opsporen van zulke vrouwen. Deze worden stuk voor stuk vermoord, al dan niet met hun gezin. Tot nu toe is Esther steevast buiten schot gebleven, maar blijkbaar zitten ze haar op de hielen. Een mysterieuze vrouw, met de naam Lana, neemt contact op met Esther en waarschuwt haar voor de Dienst van Familiezaken, de geheime dienst die haar op het spoor zou zijn. Via Lana leert Esther meer over haar krachten en het feit dat er talloze vrouwen zijn zoals zij. En dat blijkt inderdaad, wanneer Esther ontdekt dat ook haar dochtertje Lucy beschikt over bovenmenselijke krachten. Ze moet nu kiezen tussen haar gezin, haar rol als wraakengel voor alle vrouwen met bijzondere krachten of een leven waarbij ze continu op de vlucht is.

Ga direct naar Wraakengel op BOL.com.


Recensie over Wraakengel

CooleSuggesties topper

Wraakengel is een spannend boek over een pittige tante. De gevechtsscènes zijn bruut en grof, expliciet verwoord een behoorlijk grafisch. Hoewel deze beschrijvingen een belangrijk onderdeel vormen van het boek, krijgen ze toch niet de boventoon. Daar zijn ze simpelweg tekort voor. Een grotere nadruk ligt op het dagelijks leven van Esther. In deze situaties weet Joost op een subtiele manier het geweld te relativeren en juist een laag duistere humor aan te brengen op de grillige wereld waarin het verhaal zich afspeelt. In deze situaties is het leventje van Esther juist weer heel herkenbaar. Het boek is innemend geschreven en leest ontzettend prettig weg. Een echte pageturner, die niet makkelijk is weg te leggen.

Score: 9


Informatie

Wraakengel,
Illustrator: nvt
Uitgever: Lebowski, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048846399. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.